Bir aylık yaz tatilini noktalayan Amerikan Kongresi bu hafta işbaşı yapıyor. Son günlerde çok sayıda senatör, İran’la varılan nükleer anlaşmayla ilgili alacakları tavra ilişkin açıklamalar yapıyor. Başkan Obama, veto durumunda anlaşmanın Kongre’den çıkması için yeterli sayıda senatörden destek almayı başardı. Ancak Kongre’den ilk oylamada anlaşmaya doğrudan ‘evet’ oyu çıkması için gereken çoğunluğa ulaşılamadı.
Senatör Chris Coons, ”Açıkçası bu benim umduğum gibi bir anlaşma olmadı. İran geçmişte yapılan anlaşmaları ihlal ettiği için çok ciddi kaygılarım var” diyor.
Birçok Demokrat Partili gibi Senatör Chris Coons da İran’la yapılan anlaşmadan pek memnun değil. Ancak yine de çoğu Demokrat gibi anlaşmayı destekliyor: ”İran’a güvenemeyiz. Ancak caydırıcılık, şüphe ve ilkeli diplomasiyi temel alan bu anlaşma, İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için elde ettiğimiz en iyi fırsat.”
Son günlerde beş Demokrat Partili senatör daha, çekincelere rağmen anlaşmayı desteklediklerini açıkladı. New Jersey senatörü Cory Booker, “Kusurlu bir anlaşmayı desteklemek daha iyi, çünkü diğer seçenek çok daha korkunç”’ dedi. Virginia senatörü Mark Warner ise tatmin olmamasına rağmen destek vereceğini açıkladı.
Geçtiğimiz cuma gününe kadar anlaşmaya sadece New York senatörü Chuck Schumer karşı çıkıyordu. Ancak şimdi Maryland’dan Ben Cardin ve New Jersey’den Robert Menendez de Schumer’ın yanında yer alıyor: ”İran, nükleer programının barışçı amaçlar taşıdığını iddia etse de uluslararası toplumu kandırdıklarını, uluslararası iradeyi çiğnediklerini biliyoruz. Bu sayede nükleer programlarını ilerletmeyi başardılar, neredeyse nükleer güce sahip bir ülke haline geldiler.”
Tüm Cumhuriyetçi Partili senatörler anlaşmaya karşı çıkıyor. Geriye ise anlaşmaya destek verip vermeyeceklerini henüz açıklamayan birkaç Demokrat Partili senatör kaldı. Başkan Obama’nın Kongre’den çıkacak ‘hayır’ kararını veto etmesi durumunda Kongre’de bu vetoyu geçerli kılacak yeterli destek mevcut. Kararsız senatörler ise Senato’dan ilk oylamada ‘evet’ oy çıkıp çıkmayacağını belirleyecek.
Brookings Enstitüsü'nden Norman Eisen, ”Eğer kararsız senatörler anlaşmayı desteklerse Başkan Obama’nın veto hakkını kullanmasına gerek kalmayacak. Bu oldukça zor, ancak imkansız değil” diyor.
İlk oylamanın Temsilciler Meclisi’nde haftasonuna doğru yapılması bekleniyor.
WASHİNGTON —