Tartışılan konulardan biri çocukların barındırılması ve yasal işlemlerinin yürütülmesi için ne kadar para gerektiği. Diğeri ise Meksikalı olmayan kaçak çocuklara göçmenlik mahkemesine başvuru hakkı veren 2008 tarihli yasanın değiştirilmesi.
Amerika-Meksika sınırında kargaşa devam eder ve ülke çapında protestolar birbirini izlerken siyasi açıdan bölünmüş Kongre ne yapılması gerektiğini tartışıyor.
Cumhuriyetçiler Başkan Barack Obama’nın krizle mücadele için istediği mali fonu destekliyor ancak beraberinde yasal reform yapılmasını şart koşuyor.
Senatör John Cornyn bunlardan biri: “Bu çocukları ve hepimizi korumak için göçmenlik yasalarına ihtiyacımız var. Kimse koşullar ne olursa olsun kalkıp Amerika’ya gelme ve kalma hakkına sahip olamaz. Böyle bir hak kargaşaya davetiye çıkarmak olur.”
Senatör Cornyn Orta Amerikalı göçmenlerin mülteci statüsü kazanma olanağını kısıtlayan bir yasa hazırladı.
Demokratlar böyle bir değişikliğin meşru gerekçelerle sığınma isteyen kişileri cezalandırmasından kaygı duyuyor.
Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi bunlar arasında: “Bu sadece Orta Amerika ile ilgili değil. Bu Amerika’nın dünyanın dört bir yanında mülteciler ve sığınma hakkı arayanlarla ilgili görüşünü yansıtıyor. Bu işten elimizi çekip diğer ülkelere siz ilgilenin ve bu konuda bize birşey sormayın mı demek istiyoruz?”
Başkan Obama ise Kongre’yi harekete geçmeye çağırıyor: “Umarım Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner ve Cumhuriyetçiler bu sorunu çözmeye yardımcı olacak bir şey yapmadan Ağustos’ta tatile çıkmazlar.”
Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner Beyaz Saray’dan gelen tutarsız mesajların sorun yarattığını savunuyor: “Yönetim bu ay başında çocukların ülkelerine dönüş işlemlerini hızlandırmak için 2008 tarihli yasada değişikliğe açık olduğu işareti verdi. Şimdi ise başkan ve ekibi fikir değiştirmiş görünüyor.”
Geçen hafta Washington’u ziyaret eden Orta Amerika ülkeleri liderleri Amerika’ya sığınan vatandaşlarına iyi muamele edilmesi çağrısında bulundu. Bunlardan biri de Honduras Cumhurbaşkanı Juan Orlando Hernandez’di: “Çocuklarımız oldukları gibi yani yardıma muhtaç insanlar gibi görülmeli. Bazı haklara sahipler ve onlara saygı gösterilmesini istiyoruz.”
Son haftalarda kaçak göçmen girişinin azaldığı görülüyor. Ancak bunu yeterli görmeyen Teksas Valisi Cumhuriyetçi Rick Perry, eyaletinin Meksika sınırına Ulusal Muhafız Birlikleri göndererek kişisel önlem alma yoluna gitti. Bu da tartışmaları şiddetlendirdi.