Amerikan Kongresi Temsilciler Meclisi Doğal Kaynaklar Komitesi, 17 Kasım'da 15'e karşı 27 oyla Amerikan yerli kabilelerine Türk şirketleriyle federal hükümetin onayına gerek kalmadan ticaret yapma imkanı vermeyi amaçlayan yasa tasarısını onayladı.
Tasarı bundan sonra Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na oradan da Senato'ya gidecek.
Temsilciler Meclisi Doğal Kaynaklar Komisyonu'ndan geçen ''Amerikan Yerlileri Ticaret ve Yatırım Yasa Tasarısı 2011'' adlı 2362 sayılı tasarı, Kongre'deki Kızılderili asıllı tek milletvekili olan Yerli Amerikan Dostluk Grubu Eşbaşkanı ve Türkiye Dostluk Grubu'nda da bulunan Tom Cole tarafından sunulmuştu.
Tasarı, Amerika'daki Ermeni ve Rum diasporalarının itiraz mektupları göndererek tasarıyı engelleme girişimlerine rağmen komisyon tarafından onaylandı.
Tasarıyı sunan Tom Cole, Türkiye'nin yıllardır Amerika'nın yakın müttefiki olduğunu belirterek bu tasarının iki ülke ilişkilerine özel bir katkıda bulunacağını kaydetti. Cole, tasarıdan yerli Amerikalılar'ın kazanç sağlayacağını anlatarak, tasarının komitede kabul edilmesini ''çok önemli bir adım'' olarak niteledi.
Kızılderilileri'n yaşadığı yerlerin Amerika'nın en yoksul ve ekonomik krizden en çok etkilenen bölgeleri olduğunu vurgulayan Cole, ''Türk şirketlerinin buralara yatırım yapmaya ilgisi, Kızılderililer için harika bir şey. Bu tasarıdan dolayı çok heyecanlıyız. Bunun bölgeye ilgi duymada diğer ülkelere de model olacağını umuyoruz'' dedi.
Tasarının sunulması için yoğun çaba harcayan Amerika Türk Koalisyonu'nun (Turkish Coalition of America-TCA) Başkanı Lincoln McCurdy de tasarının kabul edilmesini, son dönemde Türkiye lehindeki ilk olumlu tasarının yasalaşması yolunda atılmış çok önemli bir adım olarak gördüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı'ndan Mehmet Toroğlu'nun haberine göre, son 2 yıldır Türkiye ile yerli Amerikan kabilelerinin iki tarafta da ekonomik kalkınmayı hızlandırıcı ve istihdam arttırıcı umut vadeden ''eşsiz bir uluslararası ilişki'' geliştirdiğini belirten McCurdy, komitenin de bu tasarıyı geçirerek ''bu sağlam politikaya desteğini ve yerli Amerikan halkının çıkarlarına saygısını'' ortaya koyduğunu kaydetti.
Tasarı, Amerikan yerli kabileleri ve Türk şirketleri arasında ticaret ve yatırım ilişkileri desteklenerek, yerli Amerikalılar'ın ekonomik kalkınmasının kolaylaştırılmasını amaçlıyor.
Tasarı yasalaşırsa, sayıları 6'ya kadar çıkabilecek kabile veya kabile konsorsiyumuna, Türk şirketleriyle federal hükümetin onayına gerek kalmadan ticari bağlar kurma yetkisi verecek. Böylece, Türkiye, federal hükümetin iznine gerek kalmadan Amerikan yerlilerinin çalışabileceği tek ülke konumuna geçecek. Bu düzenlemenin başarılı olması halinde, uzun vadede istenirse başka ülkelere yönelik de benzer düzenlemelerin gündeme getirilebileceği belirtiliyor.