Kılıçdaroğlu'na Berlin'de 'Türkiye'nin Bozulan İmajı' Soruldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Almanya’nın başkenti Berlin’de yaptığı siyasi görüşmelerde başlıca öne çıkan konuların, Türkiye’nin son dönemde bozulan imajı olduğunu söyledi.

Dün Berlin’e gelen ve başta Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier olmak üzere bir dizi siyasetçi ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, tüm temaslarında bu konunun bu boyutta dile getirileceğini tahmin etmediğini açıkladı.

Görüşmeleri ile ilgili kısa bir basın toplantısı yapan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Her görüşmede Türkiye’de giderek gelişen, daha fazla kendisini gösteren otoriter yapının AB’nin bütün yöneticilerini rahatsız ettiği, otoriter yapıyla bir ilişki kurmanın zor olduğu bizlere aktarıldı” şeklinde görüş belirtti.

Temaslarında gündeme gelen bir diğer konunun Suriyeli mülteciler olduğunu açıklayan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin bu konuda üstüne düşen görevi fazlasıyla yaptığını ve şimdi Batı devletlerin katkı vermesi gerektiğini aktardığını söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın haberi

Alman siyasetçilerin TBMM’deki bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili gelişmeler konusunda duydukları rahatsızlığı dile getirdiklerini söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin dokunulmazlıkların kaldırılması için bir anayasal değişikliğe gitme zorunluluğu görmediğini ifade etti.

Terörle mücadele konusunda Alman siyasetçilerin Türkiye’ye destek verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Gazetecilerin, yazarların, akademisyenlerin hapse atılmasının doğru olmadığı söylendi” dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu kendi hakkında, dün Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu’nda söylediği “Başkanlık sistemini kan dökmeden gerçekleştiremezsiniz” sözleri nedeniyle soruşturma başlatılması konusunda gelen bir soruya ise, Türkiye’deki tartışmaları Berlin’e taşımak istemediğini belirterek yanıt verdi ve “Size şu cümleyle ifade edeyim: gidince ağzının payını vereceğim” dedi.

CHP lideri temasları kapsamında dün ilk olarak Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grubu Başkanı Thomas Opperman ile görüşmüş, ardından Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’i parti binasında ziyaret etmişti. SPD’nin geleneksel ‘İlkbahar Resepsiyonu’na katılan Kılıçdaroğlu, burada Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault'le görüştü. Görüşmede Genel Başkan Yardımcıları Öztürk Yılmaz, Çetin Osman Budak ve Selin Sayek Böke de hazır bulundu.

Bu sabah Başbakan Yardımcısı ve SPD lideri Sigmar Gabriel tarafından kahvaltıda ağırlanan Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Göç ve Mültecilerden Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ve Dışişleri Bakanlığı nezdindeki Devlet Bakanı Maria Böhmer ile ayrı ayrı bir araya geldi. Akşam saatlerinde Türk vatandaşlarıyla bir araya gelmesi öngörülen CHP liderinin gece geç saatlerde Ankara’ya dönmesi bekleniyor.