KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Kıbrıs’ta artık diğer alternatiflerin masaya konmasının zamanının geldiğini” söyledi.
Washington ve New York’u kapsayan Amerika temasları sırasında Amerika’nın Sesi’ne konuşan Ertuğuloğlu, Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili olarak, “Bu şartlar altında görüşmelerin devam etmemesi gerekir. ‘50 yılımız boşa harcanmıştır’ı savunanlardan biriyim. Baştan beri Birleşmiş Milletler iyi niyet misyonu tarafından başlatılan ve sözde toplumlar arası görüşmeler diye yıllardır sürdürülen görüşmelerin karşılıklı bir anlaşmaya varılması beklendi yıllardır. Boşu boşuna beklendi, bu süreçte görüşmelerin hiç bir zaman şansı yoktu” diye konuştu.
BM Genel Kurulu toplantıları için geldiği New York’taki temaslarının ardından Washington’da da ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Kongre üyeleriyle görüşen Ertuğruoğlu, görüşmelerde Kıbrıs Türk halkının uluslararası camiadan beklentilerini dile getirdi.
Ertuğruloğlu, iki tarafın eşit şartlara sahip olmadığını, bu durum değişmezse görüşmelerin de bir yere varamayacağını belirtti.
Kıbrıs’ta artık ‘yeni bir sayfa açılmasının’ gerekliğini vurgulayan Ertuğruloğlu, “50 yılda bir sonuç alınamayan, biten ve başarısız olan görüşmelerin yeniden canlandırılması mümkün değil” dedi.
KKTC Dışişleri Bakanı, “Çözüm olamazdı çünkü müzakereler eşitlik temelinde sürdürülmedi. Toplumlar arası görüşme diye nitelendirildi, iki toplum görüşüyor gibi bir senaryo çizildi ama bir detay göz ardı edildi. İki ortaktan birisi BM Genel Kurulunda oturmaya devam etti, diğer ortak, yani biz, Rumların bu tanınmışlığı sayesinde biz de merkezi otoriteye karşı isyan etmiş, asi, ayrılıkçı, azınlık diye lanse edildik” diye konuştu.
Ertuğruloğlu Kıbrıs sorunun çözülmesi için öncelikle Rum kesiminin de soruna aynı gözlerle bakması gerektiğini belirtti.
“Anlaşmalar eşitler arasında sağlanabilir. Eşit olmayanlar arasında meydana gelen müzakerelerde, daha fazla eşit olan, daha az eşit olanı boyunduruğu altına alarak neticelendirir süreci” diyen Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türklerinin Rum kesiminin boyunduruğu altına girmesinin mümkün olmadığının altını çizdi.
Ertuğruloğlu, İsviçre’nin Crans-Montana kasabasındaki son görüşmelerde adadaki iki toplumun eşitliğine dayanan bir federasyon formülünün parametrelerinin çöktüğünü belirterek, Kıbrıs konusunda müzakere gerçekleştirmenin mümkün olmadığını savundu.
Alternatif bir planın şu anda gündemde olmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, Rum Kesimi’nin bu şartlar altında kendileriyle bir anlaşmaya girmesinin de mümkün olmadığı görüşünü dile getirdi. BM Genel Kurulu’nda Kıbrıs Rum kesimine koltuk verilmesinin de görüşmelerde Rum yönetimine üstünlük sağladığını söyleyen Ertuğruloğlu, eleştirilecek kurumun “aslında BM’nin kendisi olduğunu” sözlerine ekledi.
“En büyük hatamız bu sürece girmekti. Eşitliğin olmadığı bir sürece girmemeliydik. Ama girmek mecburiyetinde bırakıldık, başka bir şansımız yoktu,” diyen Ertuğrulolgu, 50 yıllın harcandağını ama artık ısrar etmenin bir anlamı olmadığını söyledi.
“BM ve ulusalarsı camia artık kolaycılığa kaçmaktan vazgeçmeli, Kıbrıs konusunda yeni bir sayfa açmak mecburiyetindeler, 50 yıldır başarısızlığ kanıtlanmış bir sürede ısrar etmemeliler,’ diyen Ertuğruloğlu, Kıbrıs’ın çaresiz olmadığını ve BM’nin Kibrslili türkleri rum kesiminin boyunduruğu altına sokacakları bir anlaşmaya izin vermeyeceklerinin de altını çizdi.