Partiler Uyumlu Çalıştı Paris'te Seçimler Olaysız Tamamlandı

PARİS - Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için yurtdışında oy verme işlemi dün son bulurken, yurtdışında sandığa katılım oranı yüzde 53'ü aştı. Gümrük kapıları da dahil toplam 1 milyon 817 bin 10 seçmen oy kullandı.

Yurtdışında yapılan 6'ncı seçimlerde en yüksek katılım rekoru elde edildi. Fransa'da 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 47 olan katılım oranı, 2023 seçimlerinde yüzde 56'yı aştı. AK Parti'den Türkiye İşçi Partisi'ne kadar tüm partilerin uyumlu çalıştığı Paris'te 13 günlük seçim maratonu sorunsuz gerçekleşti.

Your browser doesn’t support HTML5

Partiler Uyumlu Çalıştı Paris'te Seçimler Olaysız Tamamlandı


Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 150 seçmenden 1 milyon 691 bin 531'i temsilciliklerde, 125 bin 479 seçmen de gümrük kapılarında olmak üzere; toplam 1 milyon 817 bin 10 seçmen oy kullandı. Bu rakam toplam yurtdışı seçmeninin yüzde 53,18'ine denk düşüyor. Gümrük kapılarında oy kullanma işlemi ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Fransa'da katılım oranında artış

Yurtdışındaki ikinci büyük seçmen kitlesine sahip Fransa'da oy kullanma işlemi 27 Nisan'da başladı, 9 Mayıs akşamı 21.00'de sona erdi. Fransa'nın Paris, Bordeaux, Lyon, Marsilya, Nantes ve Strazburg'da konsolosluk binalarında kurulan sandıklara Orleans, Clermont-Ferrand ve Mulhouse kentlerindeki sandıklar da eklendi.

Yaklaşık 397 bin seçmenin sandığa davet edildiği Fransa'da, 27 Nisan-9 Mayıs tarihleri arasında 13 gün boyunca 200 bini aşkın seçmen bu davete yanıt verdi.

Başkent Paris'te ise ilk belirlemelere göre 72 bin 894 seçmen oy kullandı. Fransa'da 2018 yılında katılım yüzde 47 oranında geçekleşirken, bu seçimlerde artış yaşanarak yüzde 56'ya ulaştı.

Başkent Paris'te sandıklar, alkışlar ve çiçekler eşliğinde kapandı. Paris Başkonsolosu Serdar Belentepe, yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanmasına büyük önem verdiklerini belirterek, "Bu seçimlerde en yüksek katılım oranını bekliyoruz. Bir önceki seçimlere oranla kaydedilen katılım rekorunu yenileyeceğiz. Burada elbirliğiyle sandık görevlileri ve komisyon üyeleriyle birlikte, 13 gün süreyle özverili bir çalışma izledik. Paris, Fransa'da en çok seçmen kitlesine sahip. Arkadaşlar böylesine yüksek rakamlarla çalıştığımız bir yerde, son derece uyumlu, sorunsuz bir şekilde bu süreci tamamladılar. Halkımızın beklentisinin biraz altında ama yine de iyi bir katılım oldu. Tüm parti mensuplarına teker teker teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İlgili Haberler ABD’de Kullanılan Oyların Türkiye Yolculuğu Başladı

"Uyumlu bir şekilde, kavgasız, gürültüsüz bir 13 gün geçirdik"

Fransa'nın Marsilya, Strazburg ve Bordeaux kentlerinde yer yer yaşanan gerilimli anlar başkent Paris'teki seçim sandığına yansımadı. İktidar ile muhalefet partileri arasındaki uyum ise, başkentteki seçimlerin en göze çarpan özelliği oldu. AK Parti'den HDP'ye ve TİP'e kadar tüm parti temsilcileri uyum içinde tüm taşkınlıkları diyalogla çözmeyi başardıklarını açıkladı.

VOA Türkçe'ye konuşan AK Parti Fransa seçim temsilcisi İbrahim Kılıç, "Öncelikle burada seçim organize eden Komisyon üyelerine, Sayın Başkonsolos'a, elçimize ve diğer partilere, MHP, CHP ve Yeşil Sol Parti temsilcilerine AK Parti olarak teşekkür ediyorum. Uyumlu bir şekilde, kavgasız, gürültüsüz bir 13 gün geçirdik. Tabi ufak tefek tansiyonlar oldu ama biz onları yatıştırmayı başardık" dedi.

Bazı illerde bazı provokasyonların ve saldırıların olmasından üzüntü duyduklarını kaydeden Kılıç, "MHP kendi gençlerini, biz kendi gençlerimizi, diğer partiler de kendi gençlerini, sempatizanlarını tutmayı başardı. Bütün partilerin uyumlu çalışması sayesinde, güzel ve başarılı bir seçim geçirdik. Gerçekten de aramızda güzel bir anlayış ve diyalog var. Bu sayede sorunları aştık" ifadelerini kullandı.

"Halkımız seçimlerin öneminin farkında"

Cumhur ittifakının ortağı MHP temsilcisi Necip Bozok da, "Yıllarca tüm partilerle bu atmosferi teneffüs ettik, beraber çalıştık, bunun özgüveniyle burada yıllarca sorun olmadı, olmayacak da. Demokrasinin beşiği Fransa'nın ortasında, Paris gibi bir yerde, şenlik havasında tam bir demokrasi atmosferiyle seçimleri bitirmeyi başardık. Herkes için hayırlı olsun" dedi. Bozok, seçmenin sandığa artan ilgisini de, "Öncelikle yüzde 15 oranında yeni seçmen var. Bir de tabi halkımız bu seçimin ülkemiz, milletimiz ve devletimiz için öneminin farkındalar. Böyle bir bilinç olduğu için de biz mutluyuz" açıklamasında bulundu.

"Umarım bu kardeşlik Türkiye'ye de yansır"

Ana muhalefet partisi CHP'nin Fransa seçim sorumlusu Hasan Acar da, seçimlerin sakin ve rahat geçtiğini, vatandaşların da sandığa yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Acar, "Buradaki partili tüm arkadaşlarla kardeşçesine, umarım bu kardeşlik Türkiye'ye de yansır, güzel bir ortam içinde son günümüzü de geçirdik. Katılımın biraz daha yüksek olacağını tahmin etmiştik. Burada Paris'te 85 bin ila 90 bin oy kullanılacağını tahmin etmiştik açıkçası. Ama yine de önemli bir artış var, 72- 73 bin civarında bir oyla bu süreci tamamlıyoruz" dedi.

Your browser doesn’t support HTML5

Fransa’da Sandıklar Kapandı

"210 bin oy Fransa için bir rekordur"

Yeşil Sol Parti Temsilcisi İbrahim Seydo Aydoğan da, diğer partililerin görüşlerini paylaştığını belirterek, "Gergin denilen bir seçim atmosferinden geçiyoruz. Avrupa'nın değişik alanlarında kavga gürültü haberleri yayılıyor. Bunları gördük. Tabii burada, siyasilerin, adayların kullandığı ayrıştırıcı kavga ve şiddet dilinin sokağa yansıdığını da gördük. Ancak Paris'te çok ilginçtir biz bunu engelledik, tüm partilerin, konsolosluğun özverili gayretleri sonuç verdi. Seçmen çok rahat bir şekilde sandıklara aktı. Katılım o kadar güzeldi ki bizler için gurur verici bir sonuç oldu. 2018'e nazaran, katılım yüzde 60'ı geçti. Şu anda Fransa'a oy kullananların sayısı 210 bine ulaştı. Ve bu Fransa için bir rekordur. Seçmenin demokratik bir şekilde özgür iradesini sandığa yansıttığı ve üstüne basarak söyleyeyim bütün partilerin uyumlu bir şekilde aralarındaki farkları gözetmeksizin birlikte çalıştığı bir ortam kuruldu Paris'te. Bunun için bütün partililere ve özellikle de konsolosluğa teşekkürü görev biliyorum" diye konuştu.

"Özellikle gençlerin katılımı umut verici"

Önceki seçimlerde olmayan bir yeniliğe imza atan Türkiye İşçi Partisi (TİP) gençleri de seçimler boyunca sandık müşahidi olarak görev aldı. İlk seçim tecrübesini anlatan TİP Paris seçim sorumlularından Seray Yazıcı, "Bizim için bu bir ilk. İlk kez görevimizi yerine getirmeye çalıştık. Katılım oranının bu sene diğer seçimlere oranla arttığını gördük. Özellikle gençlerin katılımı bizi çok umutlandırdı. Sandığa sahip çıkmaları, moral olarak ve fiziksel olarak burada olduklarını göstermeleri bizim için umut kaynağı oldu" dedi.

Seçimlerin 13 gün boyunca maraton temposunda sürdüğünü kaydeden Yazıcı, ilk seçim görevinden mutlu bir şekilde ayrıldığını dile getirdi. Yazıcı, "Yorucu bir süreçti fakat Fransa'daki diğer seçimlere oranla biz burada nezih bir ortamda, herhangi bir çatışma, aksaklık olmadan bugün son günümüzü tamamladık. Aynı çatı altında hepimiz farklı görüşlerden görevimizi yerine getirdik ve mutlu bir şeklide ayrılıyoruz" dedi.

Yazıcı, TİP olarak, yeni siyasi oluşumun zeminini kurduklarını, bu zeminin üzerine yeni Türkiye'yi inşa ettiklerini ve artık bundan sonra "biz de varız" demek istediklerini, bütün bu nedenle bu seçimlerin çok önemli olduğunu kaydetti.

İlgili Haberler AKPM’den Seçime 33 Kişilik Gözlemci Heyet