Kategori 4 şiddetindeki Milton Kasırgası Florida'nın batı kıyısını Çarşamba gecesi vurması bekleniyor

Ulusal Kasırga Merkezi Çarşamba günü öğleden sonra yaptığı açıklamada, Milton Kasırgası yaklaşırken tropik fırtına kuvvetindeki rüzgarların Florida'nın batı kıyılarını vurmaya başladığını bildirdi.

Milton Kasırgası, Kategori 4 şiddetiyle Florida'nın batı kıyılarına doğru ilerlemeye devam ediyor. Yüzyılı aşkın süredir büyük kasırgaların doğrudan vurmadığı 3,3 milyon nüfuslu Tampa Körfezi bölgesi, geniş çaplı bir yıkım olasılığıyla karşı karşıya. Bir milyondan fazla kişi için tahliye emrinin verildiği bölgede Çarşamba öğleden sonra saatlerinde 44 bin aboneye elektrik hizmeti sağlanamıyor.

Ulusal Kasırga Merkezi Çarşamba günü öğleden sonra yaptığı açıklamada, Milton Kasırgası yaklaşırken tropik fırtına kuvvetindeki rüzgarların Florida'nın batı kıyılarını vurmaya başladığını bildirdi.

Yetkililer saat 15.00'te Kategori 4 şiddetindeki kasırganın merkezinin Tampa'nın 193 kilometre güneybatısında ve Fort Myers'ın 177 kilometre batısında olduğunu söyledi. Fırtınanın azami rüzgar hızı saatte 209 km olarak ölçüldü.

Milton'ın Çarşamba akşam saatlerinde Florida'nın Meksika Körfezi Kıyısı'nda karaya vurması bekleniyor.

Florida Valisi Ron DeSantis Salı günü yaptığı açıklamada “Florida'nın batı kıyısında büyük, çok büyük bir etkiye hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Çarşamba sabahı itibariyle Tampa'nın yaklaşık 340 kilometre güneybatısında bulunan Milton, saatte 26 km hızla kuzeydoğuya doğru hareket ediyor.

“Tahliye bölgesindeyseniz, tahliye etmek için hala vaktiniz var” diyen Vali DeSantis, yerel yollar ve otoyollarda trafiğin aktığını, ancak Çarşamba günü gün ilerledikçe trafik koşullarının kötüleşebileceğini söyledi.

İlgili Haberler Milton Kasırgası Florida'ya yaklaşıyor: Milyonlarca kişiden bölgeyi tahliye etmesi istendi

Florida Valisi, Çarşamba sabahı verdiği brifingde, bazı akaryakıt istasyonlarında yakıtın tükendiğini, ancak sirenli otoyol devriye araçlarının eşlik ettiği benzin tankerlerini yoğun trafikten geçirip ikmal yapmalarını sağladıklarını söyledi.

Florida'nın turizm merkezlerinden Orlando'da eğlence parkları kapandı

Orlando'da turizm Çarşamba günü ana havaalanı, en az üç eğlence parkı ve diğer işletmelerin kapanmasıyla hızla durma noktasına gelirken, Milton Kasırgası'ndan kaçan Florida sakinleri ve ziyaretçiler bölgedeki otellere sığınmak zorunda kaldı.

Milton Kasırgası; Walt Disney World, Universal Orlando ve SeaWorld'ü ziyaret etmek ya da Universal Studios'un Cadılar Bayramı Korku Geceleri gibi Ekim festivallerine katılmak için Orlando'ya gelen on binlerce turistin tatil planlarını alt üst etti. Disney ve Universal Çarşamba öğleden sonra kapanırken SeaWorld hiç açılmadı. Tüm parkların Perşembe günü de kapalı kalması bekleniyor.

Ülkenin en işlek yedinci ve Florida'nın en yoğun trafiğe sahip havalimanı olan Orlando Uluslararası Havalimanı Çarşamba sabahı faaliyetlerini durdurdu.

“Milton Kasırgası sigortacılara 60 milyar dolara mal olabilir, sigorta primlerini arttırabilir”

Mali hizmetler firması RBC Capital'dan analistler, Milton Kasırgası'nın küresel sigorta endüstrisi için 60 milyar dolarlık kayba yol açabileceğini ve 2025 reasürans fiyatlarında artışa yol açarak bazı sigorta şirketlerinin hisselerini arttırabileceğini öngörüyor.

İki haftadan kısa bir süre önce Helene Kasırgası'nın yol açtığı yıkımın yaralarını sarmaya çalışan bölgeyi şimdiye kadar vuran en yıkıcı kasırgalardan biri olma potansiyeline sahip olan Milton’un, Çarşamba günü geç saatlerde ya da Perşembe günü erken saatlerde Florida'nın Meksika Körfezi Kıyısı'na ulaşması bekleniyor.

RBC analistleri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, 60 milyar dolarlık bir kaybın 2022 yılında Florida'yı vuran Ian Kasırgası'ndan kaynaklanan kayıplara benzer olacağını belirterek, Milton için yapılan bu tahminin sigorta sektörü için “gayet yönetilebilir” olması gerektiğini sözlerine ekledi.

RBC analistleri, “Piyasa, Ian Kasırgası'nın 2022'deki 60 milyar dolarlık sektör kaybına benzer bir etkiyi fiyatlandırıyor gibi görünüyor” dedi.

Sigorta konusunda araştırmalar yapan Swiss Re Enstitüsü'ne göre Ian, 2005'teki Katrina Kasırgası'nın ardından bir kasırgadan kaynaklanan en büyük ikinci sigortalı kayıptı.

Sigortacılar ve sigortacıları sigortalayan reasürörler, son birkaç yıldır doğal afetlerden kaynaklanan artan kayıplara, oranları yükselterek ve daha yüksek riskli işleri hariç tutarak yanıt verdi.

RBC analistleri bir notta, “Daha iyi reasürans sözleşmesi koşulları, daha geniş kazanç çeşitlendirmesi ve daha büyük rezerv tamponları, sektörü eskisinden daha iyi bir duruma getirmeli” dedi.

Yatırım bankası Barclays'den analistler bu hafta kasırgadan kaynaklanan sigortalı hasarların 50 milyar doları aşabileceğini tahmin etti.

Mali hizmetler firması Jefferies analistleriyse, Florida'nın en yoğun nüfuslu bölgelerinden birinde meydana gelebilecek büyük bir kasırganın orta çift haneli milyar dolarlık sigortalı zarara yol açabileceğini yazdı.

Uzmanlar, “100 yılda bir yaşanacak bir olayın Tampa bölgesinde 175 milyar dolar, Ft. Myers bölgesinde ise 70 milyar dolar zarara yol açacağı tahmin ediliyor” dedi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Milton'un yatırımcılar ve sermaye piyasaları üzerindeki etkisini yakından izliyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Milton Kasırgası'nın yatırımcılar ve sermaye piyasaları üzerindeki etkisini yakından izlediğini ve fırtınadan etkilenenler için bazı yükümlülüklerden muafiyet gibi, olası rahatlama seçeneklerini değerlendireceğini söyledi.

Şirketleri, muhasebecileri, yatırım danışmanlarını ve diğer finans profesyonellerini denetleyen SEC, yaptığı açıklamada, gelişmeleri izlemeye devam edeceğini ve fırtınadan etkilenenler için son başvuru tarihlerinden ve diğer düzenleyici gerekliliklerden muafiyet vermeyi değerlendireceğini bildirdi.

Açıklamada SEC'in Helene Kasırgası'nın önceki etkilerini de izlemeye devam ettiği belirtildi. Bu fırtına Kuzey Carolina eyaleti dahil olmak üzere ABD'nin güneydoğu bölgelerinde büyük tahribat ve can kaybına yol açmıştı.

“İklim değişikliği Helene Kasırgası'nın olduğu gibi Milton'ın da etkisini arttırabilir”

Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin yıkıcı Helene Kasırgası'nın yağış miktarını yaklaşık yüzde 10 arttırdığını ve rüzgarlarını yaklaşık yüzde 11 oranında şiddetlendirdiğini söyledi.

World Weather Attribution'ın (WWA) Çarşamba günü Avrupa'dan yaptığı hesaplamaya göre, ısınan iklim, Helene'in rüzgar hızını yaklaşık saatte 21 km arttırdı ve fırtınayı tetikleyen yüksek deniz sıcaklıklarını 200 ila 500 kat daha olası hale getirdi. WWA, Meksika Körfezi'ndeki okyanus sıcaklıklarının ortalamanın yaklaşık 2 santigrat derece üzerinde olduğunun altını çizdi.

Çalışmanın yazarlarından Imperial College London'da iklim araştırmacısı Ben Clarke verdiği bir röportajda, “Helene Kasırgası ve zaten bölgede meydana gelen fırtınalar, havanın daha sıcak olması ve daha fazla nem tutabilmesi nedeniyle daha da güçlendi. Bu da iklim değişikliği olmasa bile koşullar göz önüne alındığında inanılmaz derecede yüksek olacak olan yağış toplamlarının daha da yüksek olması anlamına geliyordu” dedi.

Raporu kalema alan uzmanlar, Milton'un da benzer şekilde etkileneceğini belirtiyor.

Bilim insanları, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesinin Helene gibi daha fazla kasırgaya yol açacağı ve sadece kıyılarda değil, iç kesimlerde de “hayal edilemez” sellere neden olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Helene'de ölenlerin çoğu şiddetli rüzgarlardan çok iç kesimlerde meydana gelen büyük sellerin kurbanı olmuştu.