Katar Dışişleri Bakanlığı, Filistinli militan grup Hamas'ın Doha'daki siyasi ofisinin kalıcı olarak kapatılmadığını açıkladı.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El-Ensari, Salı günü yaptığı açıklamada, Hamas ofisinin Gazze savaşını sona erdirmeye yönelik arabuluculuk çabalarını kolaylaştırmak için kurulduğunu ifade ederek, “Açıkçası, arabuluculuk süreci olmadığında, ofisin sürecin bir parçası olmaktan başka bir işlevi yok” dedi.
El-Ensari, ülkedeki ofisin kalıcı olarak kapatılmasına yönelik herhangi bir kararın “doğrudan Katar tarafından duyurulacak bir karar olduğunu ve medya spekülasyonlarının bir parçası olmaması gerektiğini” söyledi.
Bu ayın başlarında ABD’nin Katar'dan grubu sınır dışı etmesini istediği ve Doha'nın bu mesajı Hamas'a ilettiği belirtilmişti.
Katar aylardır ABD ve Mısır ile birlikte İsrail-Hamas çatışmasını sona erdirmek için şu ana kadar sonuçsuz kalan müzakereler üzerinde çalışıyor.
El-Ensari, “Müzakere ekibinde yer alan Hamas liderleri şu anda Doha'da değiller. Bildiğiniz gibi farklı başkentler arasında gidip geliyorlar” diye konuştu.
Hamas’ın siyasi bürosunun Katar’dan Türkiye’ye taşındığı iddia edilmiş, Türk yetkililer bu iddiayı yalanlamıştı. Bir Türk diplomatik kaynak, Pazartesi günü Hamas'ın siyasi ofisini Türkiye'ye taşıdığı yönündeki haberleri yalanlayarak, Hamas üyelerinin ülkeyi sadece zaman zaman ziyaret ettiğini söylemişti.
Hamas da Pazartesi günü bu haberleri “İsrail işgalinin zaman zaman yayınlamaya çalıştığı söylentiler” olarak reddetmişti.
Katar, Kasım ayı başlarında Hamas ve İsrail'e Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk yapma çabalarını, taraflar görüşmelere yeniden başlama konusunda “istek ve ciddiyet” gösterene kadar durduracağını açıklamıştı.
İsrail ile Hamas arasında ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar’ın bu görevden çekildiğini açıklamasının ardından Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed El Sani Türkiye’yi ziyaret etmişti.
İsrail ile Hamas arasındaki savaş, Hamas’ın geçen yıl 7 Ekim'de İsrail'e saldırarak çoğu sivil yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi kaçırmasıyla başladı. Gazze'de yaklaşık 100 rehine kaldı ve bunların üçte birinin öldüğü düşünülüyor.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, savaşta yaklaşık 43 bin 800 Filistinlinin öldüğünü açıkladı. Bakanlık, siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmıyor ancak ölenlerin yarısından fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğu belirtiliyor.
İlgili Haberler Hamas’ın siyasi bürosunu Türkiye'ye taşıdığı iddialarına Ankara’dan yalanlama