Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervinin toplam miktarının 710 milyar metreküpe ulaştığını söyledi. Erdoğan, yeni bir rezervin daha tespit edildiğini ve daha önceden bulunan bir rezervin miktarının da yukarı yönlü güncellendiğini açıkladı.
Your browser doesn’t support HTML5
Erdoğan, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Çaycuma-1 sondajında 58 metreküplük yeni rezervin bulunduğunu ve Sakarya gaz sahasındaki tahmin edilen hacmin miktarının da 540 milyar metreküpten 652 milyar mekreküpe yükseldiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fatih sondaj gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizen 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfetti. Açacağımız yeni tespit kuyularıyla, bu rakamın yukarı yönlü revise edilmesini bekliyoruz. Yaptığımız yeni keşfimiz, bölgeye komşu diğer jeolojik sahalardaki benzer keşiflerimize de kapı aralayacaktır” dedi.
İlgili Haberler Doğalgaz Keşfinin Getirileri Neler Olabilir?Erdoğan, “Dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi, sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu modellemelerini çıkarttı. Bu modellemelere dayalı verilerin detaylı analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz’deki gaz rezervimiz Çaycuma-1’deki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni keşif ve mevcut rezervin son değerlemesiyle birlikte, Karadeniz’de keşfettikleri doğalgazın uluslararası piyasalardaki karşılığının 1 trilyon doları bulduğunu söyledi.
Geçen ay, Sakarya gaz sahasını 2023 yılında kullanmaya başlamayı planladıklarını açıklayan Erdoğan bugünkü açıklamasında da, yeni keşfedilen Çaycuma-1 sahasını Sakarya sahasına bağlayacaklarını, oradan da ülkenin gaz sistemine entegre edeceklerini belirtti.
İlgili Haberler Putin: “Türkiye’de Doğalgaz Merkezi Kurabiliriz”Az miktarda petrol ve doğalgaza sahip Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan ithalata yüksek oranda bağımlı durumda. Türkiye Katar, ABD, Nijerya ve Cezayir’den de sıvılaştırılmış doğalgaz ithal ediyor.
Türkiye, Akdeniz’de de hidrokarbon kaynakları için keşif faaliyetleri yürütüyor. Tartışmalı sulardaki bu faaliyetler bölgede Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la gerilimi arttırıyor.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de geçen Eylül ayında Baltık Denizi’nin altındaki Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarında zarara yol açan ve Almanya’ya doğrudan gaz satışının durmasına neden olan patlamaların ardından Türkiye’de bir “gaz merkezi” kurulması fikrini gündeme getirmişti.