Dağlık Karabağ'ın etnik Ermeni liderliği, Azerbaycan ile yaptıkları ateşkes şartlarının uygulandığını, insani yardımların ulaştırılması ve yaralıların tahliyesi konusunda çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Karabağ Ermenileri, Bakü'nün dağlık bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdiği 24 saatlik yıldırım harekatını takip eden ateşkesten üç gün sonra, Şuşa kentinde Azeri yetkililerle bir görüşme turu daha gerçekleştirdi.
Karabağ Ermenileri, Artsakh olarak adlandırdıkları bölgenin ve 120 bin Ermeni sakininin geleceğine ilişkin "siyasi istişarelere" de atıfta bulunulan bir açıklamada, 24 Eylül'e kadar elektrik arzının yeniden sağlanması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Rusya Savunma Bakanlığı da ateşkes şartları uyarınca Ermeni savaşçıların 800'den fazla silah ve altı zırhlı araç dahil silahlarını Azerbaycan'a teslim etmeye başladığını açıkladı. Moskova'nın bölgede 2 bin barış gücü askeri bulunuyor.
Aylardır süren fiili Azerbaycan ablukasının ardından Ermeniler ciddi gıda ve yakıt sıkıntısı çekerken, Uluslararası Kızıl Haç Komitesi'nin bir yardım konvoyu Bakü'nün saldırısından bu yana ilk kez bugün Karabağ'a yola çıktı.
Kızılhaç daha sonra yaptığı açıklamada, konvoyun Ermenistan'dan Karabağ'a tek karayolu bağlantısı olan Laçın koridoru boyunca buğday unu, tuz ve ayçiçek yağı dahil yaklaşık 70 ton insani yardım malzemesi taşıdığını söyledi.
Bir Kızılhaç ekibinin de çatışmalar sırasında yaralanan 17 kişinin tıbbi tahliyesini gerçekleştirdiği açıklamada yer aldı.
Rusya ayrıca Karabağ'a 50 tondan fazla gıda ve diğer yardımları ulaştırdığını açıkladı.
Ermenistan plakalı 20'den fazla yardım kamyonu Temmuz ayından bu yana yakındaki bir yol kenarında sıralanmış durumda. Azerbaycan o dönemde bu konvoyun bir "provokasyon" ve toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı anlamına geldiğini söylemişti.
Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan Karabağ'daki Ermeniler, Azerbaycan ordusunun 24 saat süren yıldırım operasyonunun ardından 20 Eylül'de ateşkes ilan etmek zorunda kalmıştı.
Azerbaycan, uzun süredir tartışmalı olan Karabağ bölgesini yenide entegre etmek istiyor. Ermenilerin haklarını koruma sözü veren Bakü; ancak isterlerse ayrılmakta özgür olduklarını söylüyor.
Azerbaycan İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada esas görevlerinin Ermeni sivil nüfusun güvenliğini sağlamak olduğunu ve onlara çadır, sıcak yemek ve tıbbi yardım sağladıklarını söyledi.
Bakanlık sözcüsü Elşad Hacıyev Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "Ermeni nüfusa pasaport vb. belgelerin verilmesi üzerinde de çalışıyoruz Şimdiden bize başvuranlar var" dedi.
Ermeniler ise kalmaları halinde zulme uğrayacaklarından korkuyor ve dünyayı kendilerini kaderlerine terk etmekle suçluyor.
Reuters haber ajansına konuşan Karabağ'daki Ermeniler, bölgede kuşatma altında olduklarını, yiyecek, elektrik ve yakıt sıkıntısı çektiklerini belirterek büyük güçleri kendilerine yardım etmeye çağırıyor.
Azerbaycan, silahlarını bırakan Karabağlı Ermeni savaşçılar için af çıkarılmasını öngörüyor ve Ermeniler’in isterlerse bölgeyi terk ederek Ermenistan'a gidebileceklerini söylüyor.
2020'de Azerbaycan'a karşı Dağlık Karabağ savaşını kaybeden Ermenistan, bölgeden gelen on binlerce kişi için yer açmış olsa da Başbakan Nikol Paşinyan, Ermeniler’in kesinlikle gerekli olmadıkça evlerini terk etmelerini istemediğini vurguluyor.
Ancak Karabağ'da yaşayan bir Ermeni olan Armenui Karapetyan, Kasapet köyündeki evini terk ettikten sonra elinde sadece birkaç eşyası ve 2020 yılında ölen 24 yaşındaki oğlunun bir fotoğrafıyla evsiz kaldığını söylüyor.
Reuters haber ajansının ortaklarından Armenia A1+'ya konuşan Karapetyan, sokağa atıldıklarını söyledi; "Ne diyebilirim ki? Adaletsiz, terk edilmiş bir dünyada yaşıyoruz. Söyleyecek hiçbir şeyim yok. Çocuklarımızın kanı için üzülüyorum. Evlatlarımızın uğruna canlarını feda ettiği topraklarımız için üzülüyorum ve oğlumun mezarını özlüyorum" dedi.
Binlerce Karabağ Ermenisi havaalanında toplanarak Rus barış gücü askerlerinden koruma talep etti.
Azerbaycan, dağlık bölgeden geldiğini söylediği saldırılarda bazı askerlerinin öldürülmesinin ardından geçen Salı günü Dağlık Karabağ'a karşı "terörle mücadele" operasyonu başlatmıştı.
ABD heyeti sınırda
"Azerbaycan'ın askeri eylemlerinden" derin endişe duyduğunu açıklayan ABD’den bir Kongre heyeti ise bugün Ermenistan-Azerbaycan sınırına gitti.
Heyete liderlik eden Demokrat Senatör Gary Peters, Dağlık Karabağ'daki durumu izlemek için uluslararası gözlemcilere ihtiyaç olduğunu söyledi.
Peters sınırda gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bence dünyanın orada tam olarak neler olduğunu bilmesi gerekiyor. Azerbaycan hükümetinden görecek, endişelenecek bir şey olmadığını duyduk. Ancak durum buysa uluslararası gözlemcilerin görmesine izin vermeliyiz" dedi.