Akciğer Kanserinin Tedavisinde Önemli Adım

İngiliz araştırmacılar, akciğer kanserinin başka organlara yayılmasını önleyebilecek bir protein keşfettiklerini açıkladı

Kanser çağımızın en ölümcül hastalıklarından biri olmaya devam ediyor. Uzmanlar, her 10 kanser hastasından dokuzunun metastaz yani kanserli hücrelerin kan ve lenf bezleriyle yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılması nedeniyle öldüğünü söylüyor.

Uzmanlar, metastazı önleyecek bir tedavi bulunmasının kanser ölümlerini azaltacağını belirtiyor.

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’ne bağlı Kanser Araştırma Enstitüsü uzmanları, akciğer kanseri olan hastalarda kanserli hücrelerin yayılmasını önleyen TIAM1 isimli bir protein keşfettiler. Akciğer kanseri, dünyadaki en ölümcül kanser türü olarak biliniyor.

Proteini keşfeden araştırma ekibinin sözcüsü Emma Smith, TIAM1’in vücuttaki hücreleri bir arada tuttuğunu, oysa akciğer kanserinin hücreler arasındaki bağı parçaladığını söylüyor.

Smith, akciğer kanserinin nasıl yayıldığını şöyle açıklıyor: “Akciğerdeki hücreler birbirinden daha kolay kopuyor ve vücutta dolaşmaya başlıyor. Akciğer kanseri olan hastalarda bu durum büyük tehlike yaratıyor çünkü vücutta özgürce dolaşan kanserli hücreler metastaza yol açabiliyor.”

Smith, kanserli hücrelerin beyin veya karaciğer gibi başka organlara yerleşmesi sonucunda, organların iflas ettiğini ve bunun da ölüme yol açtığını söylüyor.

Araştırmacılar, vücutta bulunan TIAM1’i güçlendirecek bir tedavi geliştirmeye çalışıyor.

Araştırmanın henüz erken bir aşamada olduğunu kaydeden Emma Smith “Hedefimiz bu molekülü güçlendirecek bir tedavi yaratmak ve akciğer kanserinin yayılmasını önlemek” şeklinde konuşuyor.

TIAM1 proteini ve metastazdaki rolü hakkında detaylı bilgi veren bir makale Cell Reports dergisinde yayınlandı.