ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris bu hafta Japonya ve Güney Kore'de temaslarda bulunuyor.
Harris, bugün Japonya Başbakanı Fumio Kişida ile görüşerek Amerika'nın Japonya'nın güvenliğine ve savunmasına yönelik taahhüdünü yineledi. Harris ve Kişida, görüşmede, Çin'in Tayvan Boğazı'ndaki hamlelerini kınadı.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Harris ve Kişida’nın "Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tayvan Boğazı’nda son zamanlardaki agresif ve sorumsuz provokasyonlarını ele aldıkları ve Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı korumanın önemini vurguladıkları" kaydedildi.
Yetkili ayrıca, Washington'un Japonya'nın artan askeri gücünden ve güvenlik rolünden duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Harris bugün Kişida ile görüştükten sonra yarın ise Japonya’nın eski Başbakanı Şinzo Abe'nin cenaze törenine katılacak.
Associated Press haber ajansı, Harris’in üç gün kalacağı Tokyo'daki temaslarında ayrıca ABD'nin bilgisayar çipi üretimini genişletme çabaları çerçevesinde Japon iş dünyası liderleriyle biraraya gelmesinin öngörüldüğünü aktardı.
ABD Başkan Yardımcısı'nın üç günlük Tokyo temaslarının ardından ise Güney Kore’ye geçmesi ve burada Güney Kore lideri Yoon Suk Yeol ile biraraya gelmesi, ayrıca kadınlarla bir yuvarlak masa toplantısına katılması bekleniyor.
ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta yaptığı açıklamada, Çin’in işgali durumunda ülkesinin askeri güçlerinin Tayvan’ı savunacağını söylemişti.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 2-3 Ağustos tarihlerinde ülkesinin artan Çin baskısına karşı Tayvan’a desteğini göstermek için bu ülkeyi ziyaret etmiş ve ziyaret Çin’in tepkisine neden olmuştu.
Tayvan'ı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olan Pelosi’nin ziyaretinin hemen ardından Çin, Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar başlatmıştı.
İlgili Haberler ABD Tayvan'a 1,1 Milyar Dolarlık Silah Satışını Onayladı