Japonya’da kuraklığın yarattığı pirinç kıtlığına çözüm: Aşırı sıcaklara dayanıklı pirinç

Japonya'da araştırmacılar, artan sıcaklıklara dayanabilen bir pirinç çeşidi yaratmak için Japonya'nın dört bir yanından tohumlar alıyor, bunları yetiştiriyor ve çapraz tozlaştırıyor

Geçtiğimiz yıl aşırı hava koşullarının mahsullerine zarar vermesinin ardından pirinç kıtlığıyla boğuşan Japonya, ısıya dayanıklı pirinç türlerinin gelecekteki arz şoklarını önlemeye yardımcı olmasını umuyor.

Tokyo'nun kuzeyinde, ülkenin en sıcak bölgelerinden biri olan Saitama eyaletindeki yerel yönetim, sıcağa daha dayanıklı pirinç geliştirmek için ülke çapındaki birkaç projeden birini yürütüyor.

İlgili Haberler İklim değişikliği ve ekoloji, yerel seçimlere katılan adayların gündeminde nerede? Sivil toplum ne öneriyor?


Araştırmacılar, artan sıcaklıklara dayanabilen bir pirinç çeşidi yaratmak için Japonya'nın dört bir yanından tohumlar alıyor, bunları yetiştiriyor ve çapraz tozlaştırıyor.

Geçtiğimiz yaz yaşanan yüksek sıcaklıklar ve kuraklık koşulları Japonya’da pirinç veriminin düşmesine ve tahıl kalitesinin bozulmasına yol açtı.

Bu durum, resmi verilere göre 25 yıldır görülen en düşük mahsüle neden oldu.

Bu yılki sıcaklıklar daha da fazlaydı. Japonya 2024'te rekor kıran en sıcak Temmuz ayını yaşadı.

İlgili Haberler Tatlı su yunusları kuraklık tehdidi altında: Bir yunusa yerleştirilen çiple tehdidin boyutu inceleniyor


Japonya, gıda kaynaklarının yüzde 60'ından fazlasını ithal ediyor, ancak geçmişten bu yana kendi kendine yeten temel gıdalarının başında pirinç geliyor.

Ancak geçen yılki düşük verim, fiyatların da keskin bir şekilde artmasına neden oldu.

Reuters haber ajansına göre Tokyo'nun Akidai süpermarket zincirinin bir şubesinde pirinç rafları neredeyse tamamen boştu. Mevcut olan az sayıdaki torbanın bazıları 21 dolardan (3000 Yen) fazla fiyata satılıyordu.

Süper market zincirinin CEO’su Hiromichi Akiba, toptancıların siparişlerini karşılayamadığını ve bazen hiç pirinç teslim edemediklerini söyledi.