Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden Yönetmeliği'nde yaptığı değişiklikle zeytinliklerin elektrik üretimi için maden sahası olarak kullanılmasına olanak tanıması, İzmir’de 100’e yakın sivil toplum kuruluşu tarafından protesto edildi.
Güzelbahçe ilçesinin Yelki köyünde zeytinlik bir arazide düzenlenen basın açıklamasına, sivil toplum kuruluşlarının yanısıra İzmir Büyükçehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bazı ilçe belediye başkanları, CHP ve HDP milletvekilleri ve vatandaşlar da katıldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun (EGEÇEP) çağrısıyla düzenlenen eylemde ortak basın açıklamasını Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler okudu. “Bölgemiz çiftçilerinin en önemli gelir kaynaklarından olan zeytinciliğe yeni bir darbe daha vurulmak isteniyor. Zeytinliklerimiz enerji ve maden şirketlerinin yağma ve talan projelerine açılmak isteniyor” diyen Güler, 1939’da çıkartılan ve zeytinlikleri koruyan 3573 Sayılı Kanun’un daha önce de sekiz kez değiştirilmek istendiğini hatırlattı.
Güler, “Enerji ve maden lobileri, yasayı değiştiremeyince çareyi bu kez Maden Yönetmeliği’ni değiştirtmekte buldu” diye konuştu.
“Zeytin ağacını kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban ettirmeyeceğiz”
Yönetmeliğin hukuktaki normlar hiyerarşisine aykırı olduğunu vurgulayan Güler, “Kutsal ve ölümsüz zeytin ağacını kömüre, taş ocaklarına, madenlere kurban ettirmeyeceğiz” dedi.
Daha önce madenler tarafından tahrip edilen bölgelerin yasada öngörüldüğü gibi rehabilite edilmediğini kaydeden Güler, “Biz dost örgütler, meslek odaları, STK’lar, çevre gönüllüleri kısaca bu toprakların sevdalıları zeytinimize, tarım alanlarımıza, doğamıza yani yaşama sahip çıkıyoruz. Yaşadığımız bu doğayı ve toprakları korumak için mücadelemiz omuz omuza artarak devam edecektir. Bu saldırılar bitene kadar her karış toprağında bu hainlikleri yapanların karşısında olacak, hukuk tanımazlara karşı her zaman hukukun üstünlüğünü savunarak geleceğimize sahip çıkacağız. Unutulmamalıdır ki barışın simgesini yok etmeye çalışanlar kendi savaşları içinde yok olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Yapılan yanlışların bedellerini çocuklarımız ödemek zorunda kalacak”
“Toprağıma, Suyuma, Zeytinime Dokunma”, “Zeytin Kutsaldır Dokunma Yakar”, “Çevreyi Hor Gören Geleceği Zor Görür”, “Yeşil ve Temiz Çevre İçin Mücadele Ver” pankartlarının açıldığı eylemde Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına konuşan Tevfik Türk, "Zeytinlik bir taşınmaz tarım arazisi vasfıdır. Üzerindeki zeytin ağaçlarının taşınarak vasfının değiştirilmesi normal karşılanabilecek bir durum değildir. Bu bilimsel olarak ta kabul edilemez bir zorlamadır. Uzun zamandır süregelen çabaların devamı olarak gördüğümüz bu yönetmelik değişikliği zeytin alanlarını sermayeye peşkeş çekerek, tarım alanlarına ve tarımsal üretime zarar vereceği aşikardır. Yapılan yanlışların bedellerini çocuklarımız ve gelecek nesiller doğa felaketleri ile acı bir şekilde ödemek zorunda kalacaklardır” dedi.
Meslek odalarından tepki
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Aykut Akdemir de yönetmelik değişikliğine gerekçe olarak gösterilen kamu yararı ifadesine, “TMMOB'un kamu yararından anladığı tek bir şey vardır. Linyit sahaları, enerji santralleri kamunun olmalıdır. Bunun dışında herhangi bir kamu yararı tanımıyoruz” sözleriyle tepki gösterdi.
İzmir Barosu adına konuşan Sinan Balcılar ise “İktidarın bütün talan politikalarına karşı olduğumuz gibi Enerji Bakanlığı’nın Zeytin Kanunu’nu delmeye yönelik yönetmeliğine karşı da çarşamba günü diğer sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte davamızı açtık. Netice alacağımıza inanıyoruz. Ölmez ağacımızı savunuyoruz” şeklinde konuştu.
İzmir Tabip Odası adına konuşan Süleyman Kaynak da tıp ve zeytin arasındaki ilişkiye dikkat çekti; “Bu bölge, bu topraklar, zeytin ülkesidir. Güneyde Hipokrat eğer tıbbı başlattıysa, hekimliği başlattıysa zeytin sayesindedir. Bergama’da eğer Galen birçok ilaçlar yaptıysa, eczacılığı ve tedaviyi başlattıysa zeytin sayesindedir. Zeytin, sağlıktır. Zeytin, uygarlıktır. Zeytin, barıştır” dedi.
“Hayatı savunmaya, doğayı savunmaya devam edeceğiz”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de belediye başkanları olarak asli görevlerinin doğaya sahip çıkmak olduğunu söyledi. Soyer, “Biz aslında zeytin ağaçlarının sahibi değiliz onlar bize sahip. Binlerce yıldır bu coğrafyada onlar vardı. Biz hepimiz geçip gideceğiz bu topraklardan ama zeytin ağaçlarımız kalmaya devam edecek. Biz zeytin ağaçlarımızı korumak, onlara sahip çıkmak zorundayız. Şunu da biliyoruz ki doğaya sahip çıkmak hayata sahip çıkmaktır. Bu aynı zamanda cesaret gerektirir. Hiçbirimiz korkmuyoruz. Hayatı savunmaya, doğayı savunmaya devam edeceğiz. Bugün dünyada yaşanan bu büyük savaş, hayatı savunmayanların ödediği bedeldir. Biz savunmaya, doğamızı korumaya, zeytinimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Tek yapmamız gereken birbirimize sahip çıkmak, uyum içinde mücadele etmektir. Çok yakınız. Doğadan yana, hayattan yana bir iktidarı kurmaya ilk defa bu kadar çok yakınız” mesajı verdi.
Eylemde Grup Dost Yürek, zeytin için besteledikleri şarkıyı seslendirdi. Şarkının sözlerinde, “Alamazsın veremezsin, sen bu oyunda yenemezsin, Ağacıma dokunma zeytinime dokunma, Kaç yıllık ömrün var bizi yok sayma” denildi.