ANKARA- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) AKP kontenjanından seçilmiş Taha Yücel’in istifasıyla boşalan üyelik için TBMM’deki sandalye dağılımı itibarıyla İyi Parti, kendilerine kontenjan hakkı doğduğunu belirterek, TBMM Başkanlığı’na çağrısını sürdürüyor.
İyi Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu üyeliği için İyi Parti kontenjanından seçim yapılması gerektiğini belirterek, iki kişilik aday listesini TBMM Başkanlığı’na re’sen sundu. TBMM Başkanlığı’na yapılan başvuruya göre; İyi Parti, Meral Akşener’in basın danışmanı Murat İde ile gazeteci Çiğdem Akdemir’i RTÜK üyeliği seçimi için aday gösterdi.
Dervişoğlu, İyi Parti Grubu adına sunduğu dilekçede, “Anayasa ve 6112 sayılı Kanun’un amir hükümleri ve TBMM Başkanlığı'nın günümüze dek olan uygulamalarına göre RTÜK üyeliği seçimi, Kanun’un 35’nci maddesinin beşinci fıkrası gereği seçim anında Meclis’teki siyasi parti gruplarının halihazırdaki sandalye dağılımına göre gerçekleştirilmesi gerekiyor.
İlgili Haberler RTÜK Üyeliği Kontenjanı Kararı Nasıl 4 Ay Gecikti?TBMM'de halihazırdaki siyasi partilerin sandalye dağılımına göre İYİ Parti Grubu'na düştüğü kesin olan RTÜK üyeliği için Başkanlıkça grubumuzdan halen isim talep edilmediğinden, tarafımızca isimler ve özgeçmişleri ekte sunulmaktadır” ifadesini kullandı.
Dervişoğlu’nun hatırlattığı RTÜK Kanunu’nun 35’nci maddesinde ise “Üst Kurul üyelerinin görev süresi altı yıldır. Üyelerin üçte biri, iki yılda bir yenilenir. Üyelerin görev sürelerinin bitiminden iki ay önce üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde, boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde TBMM tatilde ise tatilin bitiminden itibaren bir ay içinde aynı usulle seçim yapılır.
Bu seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasi parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasi parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasi parti gruplarının halihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılır. Üyeliklerdeki boşalma sebebiyle yapılan seçimlerde seçilen üyeler, yerlerine seçildikleri üyelerin görev süresini tamamlar” denildi.
“İyi Parti, bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacaktır” diyen Dervişoğlu’nun başvurusuyla gözler TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a çevrildi.
İlgili Haberler Fakıbaba’nın AKP’den İstifası RTÜK’ü Etkileyecek mi?Şentop ‘RTÜK üyeliği boşalma tarihini esas alıyoruz’ demişti
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in 12 Ekim’de boş üyelik bildirimini yaptığı yazı üzerine TBMM Başkanlığı’nca AKP Grubu’ndan üyelik için iki kişilik aday bildirimi istenmişti. Bu duruma Başkanlık Divanı’nda İyi Parti’yle birlikte muhalefet partileri tepki gösterirken, 1 Temmuz sabahı itibariyle RTÜK için kontenjan hakkı tartışması alevlenmişti.
AKP ise, RTÜK üyeliğine Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Batuhan Mumcu’nun getirilmesini öngördüklerini açıklamıştı. TBMM Genel Kurulu’ndaki RTÜK üyeliği seçiminde, partiler iki isim aday gösteriyor, ikinci aday için “tavşan aday” deniliyor.
AKP’li TBMM Başkanı Şentop ise, Meclis bütçesine ilişkin sunuşunda Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki eleştiriler üzerine RTÜK üyeliği dağılımına ilişkin şimdikine benzer bir durumun Kanun’da öngörülmediğini ve yaşanmadığını açıklamıştı.
Şentop, “Çünkü eskiden, seçim günüyle sürecin başladığı ve boşalmanın olduğu gün arasında bir dağılım farkı yoktu. Şimdiye kadar hiç olmamış, yaşanmamış. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Kanun da bunu öngörmemiş. Dolayısıyla burada hangi tarihteki dağılım esas alınmalı? Bununla ilgili üç husus ileri sürülebilir. Biri, seçimin yapıldığı gün, biri sürecin Mecliste resmi olarak başlatıldığı tarih, diğeri ise üyelikte boşalmanın olduğu tarih. Seçimin yapıldığı gün alınabilir mi? Kanun buna engel, çok açık. Dolayısıyla günlük milletvekili değişimlerini esas alarak bu işi yapabilmemiz mümkün değil. Biz diyoruz ki boşalmanın olduğu tarih esas alınmalı. Boşalmanın olduğu tarih esas alınırsa ne RTÜK Başkanı ne zaman yazmış ne de Meclis Başkanının tasarrufu, bunların bir kıymeti kalmaz. Böyle sabit, değiştirilemez, manipüle edilemez bir olguya dayandıralım istiyoruz” demişti.
İyi Parti’nin adayları kimler?
Ekim 2017’den bugüne kadar İyi Parti Lideri Akşener’in danışmanlığını yürüten sürekli basın kartı sahibi Yunus Murat İde, 25 Mayıs 1969 Malatya doğumlu ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV Bölümü mezunu.
Gazeteciliğe Günaydın gazetesinde muhabir olarak başlayan İde, Hürriyet Gazetesi, ATV (A Takımı), Show TV ve Star TV'de çalıştı. Ardından İde sırasıyla TGRT'de Haber Koordinatörü, ATV Haber Müdürü, ATV Ankara Temsilcisi, SkyTürk TV Ankara Temsilcisi, Habertürk Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı, Kanal 1 Genel Yayın Yönetmeni, Avrasya TV Genel Yayın Yönetmeni görevlerinde bulundu.
İde, Takvim, Tercüman ve Yeniçağ gazetelerinde köşe yazarlığı da yaptı. 'Şeriatın Kestiği Yürek' adlı bir kitabı bulunan İde, genel yayın yönetmeni olarak görev yaptığı Bengütürk TV’den 2017 yılında ayrıldı.
Çiğdem Akdemir, 12 Haziran 1985 tarihinde İstanbul’da doğdu, Okan Üniversitesi İngilizce Mütercim-Tercümanlık (Çeviribilim) Bölümü’nden 2007’de mezun oldu. Akdemir, 2006 yılında öğrenimi devam ederken NTV Televizyonu Dış Haberler Birimi'nde stajla mesleğe başladı.
2007’de İstanbul İmaj Stüdyoları’nda serbest belgesel çevirileri yapan Akdemir, Eylül 2007-Mart 2008 arasında TEMA Holding’de yönetici asistanı ve mütercim olarak çalıştı.
Akdemir, Nisan 2008’de Dünya TV’de sabah haberlerini hazırlayıp sundu, ardından NTV Dış Haberler'de haber editörü olarak çalıştı. 2009-2010 yılları arasında 4 dilde haber yayını yapan 6 News Televizyonu’nda İngilizce-Türkçe haber spikerliği ve editörlüğü görevinde bulunan Akdemir, 2010-2017 yılları arasında BengüTürk TV’de, 2017 Ağustos’ta TELE 1 TV’de haber spikerliği ve editörlüğü, ardından Fox TV’de yayınlanan Kaybolan Çiçekler programında muhabir ve editörlük yaptı.
Mayıs 2018-Mayıs 2019 arasında İYİ Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda basın danışmanı olarak çalışan Akdemir, Eylül 2019’dan bu yana KRT TV’de haber spikeri, program sunucusu, moderatör ve editör olarak görevine devam ediyor.