Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına kapıyı kapatmadığını söyledi. Bununla birlikte Kalın, iki kuzey Avrupa ülkesiyle müzakereler yürütmeyi ve özellikle Stockholm’daki “terör faaliyetleri”ne karşı tedbirler alınmasını istediklerini belirtti.
İstanbul’da Reuters haber ajansına röportaj veren Kalın, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ye üyelik arzuları konusunda, “Kapıyı kapatmıyoruz ancak temelde bu konuyu Türkiye’nin bir milli güvenlik meselesi olarak gündeme getiriyoruz” dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılmasını destekleyemeyeceğini açıklayarak, iki kuzey Avrupa ülkesinin birçok terör örgütüne evsahipliği yaptığını söylemişti.
İlgili Haberler ''Finlandiya ve İsveç'in Üyeliğine Olumlu Bakmıyoruz''Herhangi bir ülkenin NATO’ya dahil olabilmesi için İttifak’ın tüm üyelerinin onayı gerekiyor. ABD ve diğer üye ülkeler, Ankara’nın bu konudaki duruşunu netleştirmeye çalışıyor.
İlgili Haberler Beyaz Saray’dan Türkiye Açıklamasıİsveç ve en yakın askeri ortağı Finlandiya bugüne kadar, Soğuk Savaş sırasında Sovyetler Birliği’ne karşı koymak için 1949’da kurulan NATO’nun dışında kalmıştı. İki ülke, büyük komşularını kızdırmama konusunda dikkatli bir çizgi izledi ancak Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal girişimini başlatmasından sonra ikisinin de güvenlik kaygıları arttı.
Stockholm’un da Helsinki’nin yolunu izleyerek önümüdeki günlerde 30 üyesi askeri ittifaka üyelik için resmen başvuru yapması bekleniyor.
İlgili Haberler Finlandiya NATO Üyeliğine BaşvuruyorKalın, Türkiye, ABD ve AB’nin terör listesinde bulunan PKK’nın Avrupa’da fon ve yeni üye topladığını, örgütün özellikle İsveç’te “güçlü, açık ve kabul edilen” bir varlık gösterdiğini belirtti.
İbrahim Kalın, “Yapılması gereken şey net: PKK çıkış noktalarının, faaliyetlerinin, örgütlerinin, bireylerinin ve diğer türden mevcudiyetlerin bu ülkelerde varlık göstermesine izin vermeyi bırakmak zorundalar. NATO üyeliği her zaman bir süreçtir. İşlerin nasıl ilerleyeceğini göreceğiz. Ancak tüm müttefiklerin ve İsveçli yetkililerin dikkatine getirmek istediğimiz ilk nokta bu. Elbette İsveçli muhataplarımızla görüşmeyi isteriz” diye konuştu.
NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, İttifak’a 70 yıl önce katıldığı zamandan bu yana genişlemeyi resmi olarak destekledi.
Ankara yıllardır, İsveç ve diğer Avrupa ülkelerini, Fethullah Gülen yapılanmasının takipçileri dahil Türkiye’nin terörist olarak gördüğü örgütlere karşı izledikleri tutum nedeniyle eleştirdi.
NATO’nun kuruluş anlaşmasının 5’inci maddesi, herhangi bir NATO ülkesine saldırıyı tüm üye ülkelere yapılmış bir saldırı olarak görüyor. İsveç ve Finlandiya uzun zamandır NATO’yla yakın ilişkilere sahip olsalar da, bu güvenlik garantisinin kapsamında değiller.
Türkiye Rusya’nın işgalini eleştirdi ve NATO üyesi olmayan Ukrayna’nın silahlanmasına katkı sağladı. Ankara ayrıca, iki taraf arasında görüşmeler için arabuluculuk girişimleri yürüttü ancak Moskova’ya yaptırımlara da karşı çıktı.
"NATO sadece bazılarının değil tüm üyelerinin kaygılarını ele almalı"
Kalın, NATO’nun “sadece bazıları değil tüm üyelerin kaygılarını ele almasını” istediklerini vurguladı.
Türkiye’nin bu çıkışıyla, bir savaş devam ederken ve Finlandiya ile İsveç halklarının da NATO üyeliğinden yana durdukları bir sırada çok “al-ver” yaklaşımı içinde görünme riski yaratıp yaratıp yaratmadığı sorusuna Kalın, “Nüfusumuzun yüzde 100’ü Avrupa’daki PKK ve FETÖ varlığından çok rahatsız” ifadesini kullandı.
Kalın, “Eğer Finlandiya ve İsveç, kendi ulusal güvenlikleri hakkında kaygılı bir kamuoyuna sahipse, bizim de kendi güvenliğimizden aynı derecede kaygılı bir halkımız var. Bu durumu karşılıklı bakış açısından görmeliyiz” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği planlarına karşı sert eleştirilerinin, Türkiye’nin bu konudaki tutumunda bir rol oynamadığını da vurguladı.