İsveç Parlamentosu, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üye olmasını onaylaması için şart koştuğu terörle mücadele yasasını sertleştirmek amacıyla anayasa değişikliği öngören yasayı onayladı.
Anayasa değişikliğinin, Ankara tarafından Pazar günü İstanbul'da düzenlenen saldırının arkasında olmakla suçladığı PKK ve YPG üyelerinin yargılanmasını kolaylaştıracağı belirtildi.
İsveç Parlamentosu, Madrid'de yapılan NATO zirvesi öncesi Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in de katıldığı dörtlü zirvede, NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya'nın birlikte imzaladığı Üçlü Muhtıra'da yer alan Anayasa değişikliğini onayladı.
Parlamentoda yapılan görüşmelerde İsveç Sol Partisi, getirilen değişiklikte "terörizm" kavramının tanımının zayıf olduğunu ve bu anayasal değişikliğin ifade özgürlüğüne zarar verebileceğini savunarak karşı oy kullandı.
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, değişiklik 37'ye karşı 270 oyla kabul edildi. Anayasa değişikliği oylamasına 42 milletvekili ise katılmadı.
Yeni hükümet hızlandırdı
Muhtıraya imza atan eski Başbakan sosyal demokrat Magdalena Andersson, Türkiye'ye uygulanan silah ambargosunu kaldırdı. Ancak terörle mücadele yasası konusunda kendi tabanının ve İsveç'teki Kürt topluluğunun sert direnişiyle karşılandı.
Ülkede 11 Eylül'de yapılan seçimlerin ardından iktidara gelen Ulf Kristersson liderliğindeki aşırı sağcı hükümet de, muhtırada taahhüt edilen Anayasa değişikliğini parlamento gündemine aldı.
Türkiye tarafından özellikle İsveç'in NATO'ya katılması için öne sürülen anayasa değişikliğiyle, terörle mücadele yasalarını sertleştirme, terör örgütlerinin ülkesindeki faaliyetlerine son verme, yasa dışı örgütlerin gösteri ve yürüyüş haklarına sınır getirme gibi düzenlemeler yer alıyor.
Yeni sağcı İsveç hükümeti tarafından Meclis gündemine getirilen ve "Terör gruplarının örgütlenme özgürlüğünü kısıtlamayı" amaçlayan değişiklik 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek.
İlgili Haberler Erdoğan: “Bize Destek Olacak İsveç’i Görmek İstiyoruz”Türkiye'de seçim takvimi
Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini 28 NATO üyesi ülke onaylarken, Macaristan, Aralık ayı sonunda onay vermeyi planladığını açıkladı. Ancak Türkiye, İsveç'ten halen "terörle mücadele konusundaki taleplerini" karşılamasını bekliyor.
TBMM'nin bir erken seçim olması durumunda tatile girmesi ihtimali ise oylamanın Temmuz ayına kadar gecikmesi ihtimalini gündeme getiriyor.
İsveç hükümeti, Ankara ile işbirliği içinde, yıl sonundan önce onay almak için adımlarını hızlandırıyor.
İfade özgürlüğü eleştirileri
İsveç iç politikasında yasayla ilgili yoğun tartışmalar yaşanıyor. İsveç'in önde gelen günlük gazetelerinden Dagens Nyheter'e konuşan uzmanlar, anayasa değişikliğinin yeni göreve gelen Ulf Kristersson'un, terörle mücadele alanında daha sert yasaları geçmesine dayanak oluşturacağını belirtiyor.
Uzmanlara göre, değişiklik, Avrupa Birliği'nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK ile diğer terörle bağlantılı örgüt mensuplarının yargılanmalarını da kolaylaştıracak.
Yasaya muhalefet eden Dagens Nyheter gazetesi, "Devletimizden ne zaman değerlerimizi savunması istenecek?" diyerek, yasanın ifade özgürlüğüne darbe vurduğunu dile getiriyor.
İlgili Haberler "İsveç Terör Örgütleriyle Diyaloğa Girmeyecek"