İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), kent içi toplu ulaşım ücret tarifesine yüzde 48 zam yaptı.
Belediyenin artan akaryakıt fiyatları nedeniyle biniş ücretlerine yüzde 70,84 oranında zam yapılması talebi UKOME’de kabul görmeyerek, zam yüzde 48’de bırakıldı. Buna göre belediyeye ait toplu taşıma araçlarında 8,78 lira olan tam biniş ücreti 13 liraya, 3 lira olan öğrenci biniş ücretiyse 5 liraya yükselecek. 60 yaş ilk biniş 11,50 TL, birinci aktarma 5,76 TL, ikinci aktarma 2,88 TL olarak belirlendi.
Your browser doesn’t support HTML5
Yeni tarifenin 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olacağı açıklanmıştı. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin gündeminde metro ve tramvay çalışanlarının başlattığı grev nedeniyle ulaşımda yaşanan sıkıntılar olduğu için henüz zamlı tarife hayata geçmiş değil. İzmirliler ise yakında uygulanması beklenen zamların ceplerini sarsacağından yakınıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımdaysa, bir yolcunun biniş başına maliyetinin akaryakıt zamları sonucunda 40,91 liraya yükseldiği belirtilerek zammın zorunluluktan yapıldığı kaydedildi.
Açıklamada, “Kent içi ulaşım tarifelerini, akaryakıta 14 Mayıs'tan itibaren gelen yüzde 97’lik zam ve artan maliyetler nedeniyle güncellenmesi zorunluluğu doğmuştur. Her biniş için vatandaşımız 13 TL, belediyemiz 27,91 TL ödeyecektir” dendi.
“Gideceğimiz yere üç tane vesaite biniyoruz, hesapladık, git gel 200 lira”
VOA Türkçe mikrofonuna konuşan kimi İzmirliler de zammın gerekçesini haklı buldu. Kendi aracı olmadığından ailesiyle sık sık toplu taşıma kullandığını anlatan Erol Kalender, “Valla belediyeye sorarsan belediye haklı. Niye? Mazota zam gelmiş. Zamlara karşı bunların yaptıkları da normal. Bir şey diyemiyoruz” şeklinde konuştu.
Kalender, toplu ulaşıma yapılan zammın bütçesini olumsuz etkileyeceğini de söyleyerek, “Asgari ücrete zam geliyor. Asgari ücret zammı daha hayata geçmeden hemen cebimizden çalıyorlar. Kim çalıyor? Önce devlet, sonra devletin küçükleri. Bu iş böyle” dedi.
Dört kişilik ailesiyle toplu ulaşıma 200 lira verdiğini söyleyen Kalender, belediyenin 2020 yılından önce uyguladığı 90 dakikalık bedava aktarma uygulamasını kaldırmasını da eleştirdi.
Kalender, “Kendi aracımız zaten yok. Toplu ulaşım kullanıyoruz. Gideceğimiz yere üç tane vesaite biniyoruz. Hesapladık, git gel 200 lira. Eskiden bir vesaite biniyorduk. Şimdi üç tane yaptılar, ara koydular. Oraya para, buraya para. Eskiden 90 dakika vardı, onu da kaldırdılar. Her şey para artık” diye konuştu.
“Zamlardan bıktık, her gün sürekli her şeye zam geliyor”
Belediyenin zam gerekçesini haklı gören Şule Taşkıngöllü de öğrenciliği yeni bittiği için tam biniş ücretinin cebini çok sarsacağını söyledi. Taşkıngöllü, “Bir yerden bir yere gitmek için en kısa yoldan toplu taşımayı tercih ediyoruz. Öğrenci bileti 3 liraydı zamdan önce, yeni zam ne zaman uygulanacak bilmiyorum. 120 dakika içinde de öğrenci olduğumuz için aktarma ücreti de ödemiyorduk. Ama benim de öğrenciliğim bitti. Tam bilete geçeceğim yakında. Ulaşımın pahalanması tabii ki istediğimiz bir durum değil. Fakat her şeye gelen zamlardan dolayı böyle bir durum var” dedi.
Toplu ulaşım zammı, 2 bin 300 liralık dul maaşıyla geçinmeye çalıştığını söyleyen Sema Karayusuf’un da bütçesini sarsacak. Karayusuf, “Zamlardan bıktık, her gün sürekli her şeye zam geliyor. Akaryakıta da sürekli zam geliyor. İnsanlar açlık sınırında yaşıyor Türkiye’de. Hiçbir ülkede bu kadar zam yok. Toplu ulaşımı çok sık kullanmasam da tabii ki kullanıyorum, özel arabam yok. 13 lira olması beni tabii ki sarsar. Devletin bana verdiği 2 bin 300 lira para. Sarsmaz mı? Bana devletin yaptığı zam 500 lira” dedi.
“Bir de ucuz diyorlar İzmir’e, çok pahalı İzmir”
Zamsız haliyle toplu ulaşıma her gün 30 lira verdiğini söyleyen Kamil Öztürk ise belediyenin zamma akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstermesini haksız buluyor.
VOA Türkçe’ye konuşan Öztürk, “Az gelmiş ya, daha çok yapsalardı. Hiçbir yerde yok bu zamlar. İzmir’de her şey zamlı. Bir de ucuz diyorlar İzmir’e, çok pahalı İzmir. Ulaşım çok zamlı. Akaryakıtla alakası yok. Belediyenin kazandığı parayı hiçbir firma kazanmıyor. İşadamları bile kazanmıyor” diye konuştu. Öztürk, nüfusu kalabalık ailelerin zamdan sonra otobüse binemeyeceğini de söyledi.
Kentte minibüs ve taksi esnafının zam talebi de UKOME’den geçti. Daha önce aldığı zamlı tarifeyi belediyeye ait toplu ulaşım tarifesinden yüksek olması nedeniyle hayata geçirmeyen minibüsçüler de yeni tarifeyi uygulayacak.
Bu düzenlemeye göre 10 lira olan indi-bindi ücreti 15 liraya yükselirken mesafelerin uzunluğuna göre yolcu taşıma ücreti de 19, 22 ve 25 lira olarak açıklandı. Taksilerde de taksimetre açılışı 7 TL’den 12 TL’ye, kilometre başı artış 13 TL’den 22 TL’ye, kısa mesafe ve indi bindi ücreti de 30 TL’den 50 TL’ye yükseltildi.