İYİ Parti, 31 Mart 2024 yerel seçimleri için CHP'nin işbirliği teklifine kapıyı kapattı. Kararı İYİ Parti Sözcüsü ve Medya İlişkileri Başkanı Kürşad Zorlu “Genel İdare Kurulumuz; 2024 yerel seçimlerine hür ve müstakil olarak girme kararı almıştır” sözleriyle açıkladı.
Zorlu, yerel seçimlere yönelik işbirliği teklifinin CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve kurmaylarınca 30 Kasım Perşembe günü kendilerine yapılan ziyarette gündeme geldiğini anımsattı.
Your browser doesn’t support HTML5
Zorlu alınan kararın gerekçesini şu ifadelerle anlattı:
“Mahalli idareler seçimi, Türk milletinin bu kötü gidişata yol açanlara mesajını vereceği bir seçim olacağı gibi; İYİ Parti açısından iktidar yürüyüşümüzde rotanın yeniden belirlenmesi anlamını taşıyacaktır. O rota milletimizin ta kendisidir. Toplantımızda, GİK üyelerimiz görüşlerini büyük bir açıklıkla ortaya koymuş ve ardından oylamaya geçilmiştir. Bu, siyasi tarihimizde çok fazla örneği olmayan bir demokrasi şölenine dönüşmüştür. Mesele bütün yönleriyle irdelenmiş ve yapılan oylama neticesinde Genel İdare Kurulumuz; 2024 yerel seçimlerine hür ve müstakil olarak girme kararı almıştır.”
İYİ Parti olarak seçmen karşısına en doğru adaylarla çıkmayı hedeflediklerini söyleyen Zorlu, "Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, ülkemizi karanlığa sürükleyen bu muktedir siyasi anlayışın karşısında durmaya, milli mukaddesatımıza milletimizin üçüncü bir yola, alternatif çağrısına da sahip çıkarak yol yürümeye devam edeceğiz. İYİ Parti olarak 2024 seçimlerine hür ve müstakil olarak, yani genel başkanımızın ifade ettiği gibi özü başımıza gideceğiz" dedi.
Zorlu, soru üzerine GİK'in yerel seçimlerle ilgili kararını oy çokluğuyla aldığını açıkladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel 30 Kasım’da, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i 31 Mart 2024’te düzenlenecek yerel seçimlerde işbirliği yapılması talebiyle ziyaret etmişti.
Meral Akşener, Özel ile birlikte kameralar karşısında yaptığı açıklamada, “Bizim bir kararımız var, 81 ilde tek başımıza seçime girmek şeklinde. O konuyu Genel İdare Kurulu’nda (GİK) tekrar bizim iki siyasi parti olarak hiç değilse bazı yerlerde işbirliği yapabilir miyiz ve işbirliği konusunu GİK’e tekrar götürebilir misiniz sorusu etrafında konuştuklarımızı özetleyebilirim. Pazartesi günü biz doğal olarak GİK’i toplayacaktık. Bu soruyu GİK’e soracağız. Onlar nasıl bir cevap verecek göreceğiz” diye konuşmuştu.
Ankara ve İstanbul için itiraz oldu ama kabul görmedi
VOA Türkçe'nin edindiği bilgilere göre; İYİ Parti'de bazı yöneticiler, Ankara ve İstanbul için istisna tutum sergilenmesinden yana görüş ortaya koydu. Ancak “ezici çoğunlukla” GİK'in bu kararı aldığı ve neticede İYİ Parti'nin Mart 2024'te bu iki ilde aday göstererek tek başına seçime girme kararı verildiği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle İstanbul'u kazanma hedefi ve Cumhur İttifakı olarak AKP ile MHP'nin yerel seçimlerde işbirliğinden vazgeçmediğine dikkat çekildi.
İYİ Parti'nin bugünkü yerel seçimler müzakeresinde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a yönelik istisna tutum itirazları sonuçsuz kalırken, İzmir’deyse “Ümit Özlale ile devam” yönünde itiraz olmadığı aktarıldı. Dolayısıyla İzmir'de de İYİ Parti’nin CHP’ye hiçbir şekilde kapı aralamadığı öne sürüldü.
Gökhan Günaydın'ın açıklaması tepkiyle karşılandı
Bu arada Akşener'in başkanlığında parti yönetimi ve milletvekili grubuyla yapılan toplantılarda CHP'yle işbirliği görüşünün kısmen daha ağır bastığı ancak İYİ Parti'nin yetkili organı GİK'in karar verme aşamasına gelince rüzgarın ağırlıkla CHP aleyhine estiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, İYİ Parti GİK'te, “CHP'de lider değişimi olsa da Özgür Özel'in somut önerilerle gelmemesi” sorgulandı. “Millet İttifakı sürecinde olduğu gibi adı konulmamış her yeri kapsayan kurumsal işbirliği olamayacağı” şeklinde görüş öne çıktı.
GİK toplantısında Meral Akşener'in ise, “ihsas-ı rey olur” diyerek oylama öncesi ve hatta sonrasında görüş açıklamadığı bilgisi verildi. Buna karşılık CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın'ın Sözcü TV canlı yayınında görüş açıklaması ise tepkiye yol açtı.
Günaydın'ın, "İYİ Parti bizimle belli seçim çevrelerinde işbirliği yapmak isterse bunu oturup düşünürüz. İYİ Parti işbirliği yapmak istemezse tabandan bunun karşılığını görür” sözleri GİK üyelerinde rahatsızlık yarattı.
Bazı GİK üyeleri, Günaydın’ın sözleri üzerinden, “Bizim bugün karar günümüz iken bu sözler CHP’nin bize samimi şekilde işbirliği yaklaşımıyla gelmediğini gösteriyor”, “Bu sözler CHP’nin Cumhurbaşkanlığı’ndaki aday dayatmasını anımsatıyor” gibi ifadelerle tepkilerini dile getirdi.
Bu arada toplantılarda Ankara’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş lehine İYİ Parti teşkilatlarından talep olduğu da konuşuldu. Bu nedenle bazı GİK üyelerine göre, Ankara'da Yavaş istinasına kapı tümüyle kapanmadı ancak bunun yakın zamanda karara bağlanmayacağı söylendi.
Öte yandan, İYİ Parti’nin kararına ilk parti örgütü tepkisi İstanbul'dan geldi.
İYİ Parti İBB Meclis Üyesi İbrahim Özkan, sosyal medya hesabından yaptığı "Teşkilatlara rağmen siyaset yapılmaz" yorumuyla kararı eleştirdi.