Göçmenlerin denizde hayatlarını kaybetmesini protesto amacıyla bir grup İtalya İçişleri Bakanlığı’na yürüyüş düzenlerken İtalyan hükümeti, göçmen politikasıyla ilgili eleştirileri reddetti. İtalyan hükümeti, sivil toplum kuruluşlarının yardım teknelerinin İtalya’da limanlara yanaşmasını yasakladı. Yeni rakamlar İtalya’nın aldığı önlemler sonrasında İspanya’nın Avrupa’da göçmenlerin bir numaralı hedefi haline geldiğini gösteriyor.
Roma’da göstericiler geçtiğimiz günlerde İtalya İçişleri Bakanlığı’na yürürken ölen göçmenlerle ilgili olarak hükümeti suçladıklarını göstermek için kanı çağrıştıran kırmızı boyalar kullandı.
Gösteriler bir İspanyol yardım kuruluşunun Libya kıyılarında bir göçmen teknesinin batırıldığını keşfetmesinin ardından yapıldı. Teknede kadın ve çocukların cesetleri bulundu. Bir kadın göçmen sağ olarak kurtarıldı. Sivil toplum kuruluşları Libya sahil korumasını göçmenlere yardım etmemekle suçluyor.
İtalya’da iktidarda aşırı sağcı “Lig” ve popülist “5 Yıldız Hareketi” koalisyonu var. Hükümet aldığı bir kararla yardım kuruluşları ve sivil toplum örgütlerine ait teknelerin İtalyan limanlarına yanaşmasını yasakladı.
Geçtiğimiz günlerde İtalya kurtardığı 450 göçmeni almayı kabul etmedi ve 5 Avrupa Birliği ülkesini bu kişileri almaya zorladı. İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Tutarlılık ve uyumlu bir karşılık beklediklerini” belirtti.
Avrupa Birliği Sınır Ajansı Frontex verilerine göre geçen ay 3 bin göçmen orta Akdeniz’de İtalya ve Malta yolunu kullandı. Bu rakam geçen yıl Haziran ayına göre yüzde 87 azalmış durumda:
“Gelenlerin sayısında bir önceki hükümetin Libya’yla yaptığı anlaşma sonucu azalma oldu. Ancak gelenler ve ulaşmayı başaranların sayısında da çok sert düşüşler oldu. Şu aşamada elbette sivil toplum örgütlerinin yardım teknelerinin limanlara yanaşmasına izin verilmemesi de sayının azalmasına neden oluyor. Ancak bunun da ötesinde İtalya’da iktidardaki “Lig” partisinin uyguladığı güçlü politikalardan elde ettiği kazanım var. Özellikle İtalya diğer Avrupa Birliği ülkelerini kendisine gelen göçmenleri almaya zorluyor.”
Birleşmiş Milletler, İtalya’nın yardım teknelerini yasaklamasının ardından her göçmenden birinin denizde boğulduğunu söylüyor. İtalya’nın aldığı karar göçmen sayısını azalttı ama bu, son derece trajik bir bedelle bu gerçekleşiyor. Avrupa Reform Merkezi’nden Luigi Scazzieri, Avrupa Birliği’nin bu durum karşısında bir çözüm üretmek için çalıştığını söylüyor:
“Masada, Frontex’in rolünün arttırılması, göçmenlerin paylaşılması ve sığınma başvuru işlemleri gibi bazı konular bulunuyor. Sanırım bu tartışmalar bir süre daha sürecek ve bu esnada İtalya’nın uygulamaları konusundaki belirsizlik devam edecek.”
İspanya, Haziran ayında aldığı 6400 göçmenle sıralamada İtalya’nın önüne geçti. Ancak yine İspanya, ana geçiş noktası olacak gibi durmuyor.
2018’in ilk 6 ayında yasal olmayan yollardan Avrupa’ya gelen göçmen sayısı 60 bini geçti ve sığınmacı sayısı, bir önceki yıla göre neredeyse yarı yarıya azalmış durumda.