Suriyeli isyancı güçler Heyet Tahrir el Şam ve Suriye Milli Ordusu'nun yıldırım taarruzunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat ile istediği diyaloğu kurması için bir kapı açabileceği yorumları yapılıyor.
Esat, şimdiye kadar Erdoğan'ın tekliflerini reddetmişti. Ancak analistler, Ankara'nın Şam'a karşı savaşan iki Suriyeli isyancı güç üzerindeki etkisinin Erdoğan'a yeni bir koz verdiği görüşünde.
Erdoğan liderliğindeki AK Parti iktidarını destekleyen düşünce kuruluşu Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı'ndan Murat Aslan, “Bir çözüm bulmak için Türkiye her iki [isyancı] oluşumu da (Heyet Tahrir el Şam ve Suriye Milli Ordusu) kolaylıkla durdurabilir ve bir süreç başlatabilir” diyor.
“Türkiye'nin bunu yapma gücü var ve Esat da bunun farkında” diyen Aslan'a göre siyasi açıdan Türkiye'nin niyeti Suriye'de tırmanmaya yol açmak değil, Esat rejimiyle siyasi, diplomatik iletişim başlatmak.
Uzmanlar, Erdoğan'ın Türkiye'deki dört milyon Suriyeli mültecinin birçoğunun geri dönmesi için Esat'la iletişim arayışında olduğunu ve Türk halkının mültecilerin varlığından duyduğu rahatsızlığın arttığını söylüyor.
Haber portalı Medyascope'ta dış siyaset analizleri yapan Türkiye'nin eski Erbil Başkonsolosu Aydın Selcen, Türkiye'deki kamuoyu yoklamalarına göre Suriyeli mültecilerin ve Afganlar dahil genel olarak mültecilerin Türk halkı için bir mesele olarak öne çıktığını söylüyor. Selcen, herhangi bir hükümet açısından “Suriyeli mültecilerin Suriye'ye kendi rızalarıyla döndüklerini görmenin olağanüstü bir başarı” olacağını kaydediyor.
İlgili Haberler Suriye’nin Halep kentindeki operasyonda hangi gruplar yer aldı?Suriyeli isyancılar aynı zamanda Ankara'nın bir diğer kilit hedefi olan ABD destekli YPG güçlerine karşı toprak kazanımı elde edilmesine de yardımcı oluyor. Ankara YPG'yi Türk devletine karşı savaşan PKK ile bağlantılı olmakla suçluyor. Ancak uzmanlar, bu başarıların tersine dönmesi halinde Türkiye'nin buna seyirci kalmayacağı görüşünde.
SETA Vakfı'ndan Murat Aslan, “gelişmeler kontrolden çıktığında, PKK, PYD, YPG diğer bölgelere yayıldığında ve herkese meydan okuyabilecek bir aktör haline geldiğinde Türkiye'nin kesinlikle müdahale edeceği” öngörüsünde bulunuyor.
Suriye'deki isyancıların elde ettiği kazanımlar Ankara'nın Suriye'deki emellerini elde etmesine yardımcı olsa da uzmanlar, isyancıların radikal İslamcı gruplarla olan bağlantılarının Türkiye'ye zarar verebileceği uyarısında bulunuyor.
İlgili Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'deki son gelişmeleri Putin ve El Sudani'yle görüştüOrtadoğu Teknik Üniversitesi'nden uluslararası ilişkiler profesörü Hüseyin Bağcı, Beşar Esat rejiminin çökmesinin Türkiye'nin çıkarına olmayacağı görüşünde.
Böyle bir durumun karmaşaya yol açacağını söyleyen Profesör Hüseyin Bağcı, “Kim yönetecek? Ne tür bir yapı olacak? Bir Kürt devleti değil, onlar radikal. IŞİD tarzı başka bir bölge Türkiye'nin çıkarına olmaz. Türk hapishanelerinde binlerce DAEŞ'li var” diyor.