İsviçre, özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana küresel belirsizliğin arttığı dönemde, nükleer sığınak ağını yenilemek istiyor.
1963 tarihli bir yasa sayesinde İsviçre, sığınaklar konusunda şimdiden Almanya gibi komşularının önüne geçmiş durumda. Yabancılar ve mülteciler dahil İsviçre'de yaşayan 9 milyonun her birine, bombalardan ve nükleer radyasyondan korunmaları için bir sığınakta yer garanti ediliyor.
Vaud Kantonu Sivil Savunma Komutanı Louis-Henri Delarageaz, Reuters'a yaptığı açıklamada, “İsviçre Konfederasyonu, önümüzdeki yıllarda mevcut kurallardaki bazı istisnaları kaldırmak ve eski sığınakların bazılarını yenilemek istiyor” dedi.
İsviçre'nin “silahlı çatışma durumunda dayanıklılığını” sağlamak için Ekim ayında istişareler başlatan hükümet, eski sığınakların 250 milyon dolarlık maliyetle yenilenmesini planlıyor.
Louis-Henri Delarageaz, “Bu bir çatışmaya hazırlandığımız anlamına gelmiyor, mesaj bu değil, ancak bir sığınak ağımız var, bunları korumamız ve işlevsel olduklarından emin olmamız gerekiyor” dedi.
Vaud Kantonu'ndaki Bercher köyünde turuncu tulumlu sivil savunma görevlileri, 10 yıllık zorunlu kontrol kapsamında bir apartman binasının altındaki sığınağı denetledi.
Memurlardan biri sığınağın kapısını iterek kapatmaya çalıştı ancak kapı yerinden oynamadı. Saksılar ve bir taş süs arasına sıkıştırılmış bir havalandırma deliği olduğu, örümcek ağlarıyla kaplı bir kaçış tünelinin merdiveni olmayan derin bir rögara açıldığı görüldü.
Ekip başkanı Gregory Fuhrer, barınağın mevcut haliyle kullanılabilir durumda olmadığını söyledi. Fuhrer, barınak sahibine gerekli düzeltmeleri yapması için bir yıl süre verileceğini, aksi takdirde her bir sakinin kamuya açık bir barınaktaki yeri için 900 dolar ödemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
İsviçre 1815 yılındaki tarafsızlık ilanından bu yana dış savaşlara katılmıyor. Ancak 18. yüzyılda Fransa tarafından işgal edilen İsviçre, İkinci Dünya Savaşı'nda hava bombardımanına maruz kalmıştı.
Vaud Kantonu Sivil Savunma Komutanı Delarageaz, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ofisine sığınak konusunda endişeli vatandaşlardan gelen telefonların arttığını söyledi. Delarageaz, “İsviçre'de öngörü sahibiyiz. Latince bir atasözü der ki: 'Barış istiyorsan, savaşa hazırlan'” ifadesini kullandı.
“İnsanlar birdenbire 'sığınaklar nerede, benim yerim nerede, sığınağım hazır mı?' diye sormaya başladı” diyen Delarageaz, Fransız vatandaşlarından gelen yer taleplerinin geri çevrilmek zorunda kalındığını da sözlerine ekledi.
İsviçreliler'in çoğunun özel sığınakları olsa da bazıları, toplu sığınakları kullanmak durumunda. Delarageaz'in ofisinin yanında, kantonun 350 sığınağından biri, ranzaları ve tuvaletleri ile bakımlı bir görünüme sahip.
Yakında bir yeraltı komuta merkezi, ameliyathanesi ve nükleer kontaminasyondan arınma duşları olan bir yeraltı hastanesi ve sanat eserlerini korumak için bir sığınak var.