İsveç’teki Kuran eylemiyle ilgili Erdoğan: “Tepkimizi en güçlü şekilde ortaya koyacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimin ardından düzenlenen ilk meclis parti grubu toplantısında konuşuyor- 3 Haziran 2023, Ankara

Batı ülkeleri Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğine bir an önce onay vermesini beklerken, bu ülkede önceki gün yaşanan ve tepkilere neden olan Kuran-ı Kerim eyleminin Türkiye’nin onay sürecini daha da geciktirip geciktirmeyeceği belirsizliğini koruyor.

Erdoğan dün AK Parti İstanbul Teşkilatının bayramlaşma programına canlı bağlantı ile katılarak, İsveç’te son yaşanan Kuran-ı Kerim’i yakma olayına da değindi.

Kurban bayramının kutlandığı ilk günde bu olayın yaşandığını söyleyen Erdoğan, "Ancak İslam ve insanlık düşmanları, polis korumasında gerçekleştirdikleri provokasyonlarla bu iklime gölge düşürmeye çalışıyor. Bayramın ilk günü mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik İsveç'te yapılan alçak saldırı bunlardan biridir. Bu cürmü işleyenler kadar 'fikir özgürlüğü' kılıfı altında buna izin verenler, bu alçaklığa göz yumanlar da emellerine ulaşamayacaktır” diye konuştu.

İlgili Haberler İsveç’te Kuran-ı Kerim yakan eylemciye "etnik gruba karşı tahrik" suçlaması

"Müslümanların kutsallarına hakaret etmenin düşünce hürriyeti olmadığını, Batılı kibir abidelerine eninde sonunda öğreteceğiz”

“Türkiye olarak tahrik siyasetine de tehdit siyasetine de kesinlikle boyun eğmeyeceğimizin bilinmesini istiyorum” diyen Erdoğan, “Terör örgütleriyle ve İslam düşmanlarıyla kararlı mücadele edilinceye kadar tepkimizi en güçlü şekilde ortaya koyacağız. Müslümanların kutsallarına hakaret etmenin düşünce hürriyeti olmadığını, Batılı kibir abidelerine eninde sonunda öğreteceğiz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Twitter hesabından bu eylemi lanetlediğini ifade ederek, “İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır” dedi.

Bu arada gelecek hafta Brüksel’de İsveç’in NATO üyeliği hakkında, Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın dışişleri bakanlarının da katılacağı üst düzey bir toplantının yapılması bekleniyor.

Erdoğan İsveç’in NATO üyeliğine, Türkiye’nin terör örgütleri konusundaki kaygılarını gideremediği ve terör örgütü üyelerini Ankara’ya iade etmeyi reddettiği gerekçeleriyle karşı çıkmayı sürdürüyor. Batı ise, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta 11-12 Temmuz’da yapılacak NATO zirvesi öncesinde İsveç’in NATO’ya üye olmasını istiyor.

"Macaristan onay sürecini geciktirmeyecek"

Türkiye’nin yanısıra NATO üyesi Macaristan da henüz İsveç’in NATO üyeliğine onay vermedi. Bir ülkenin NATO üyesi olması için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugün yaptığı açıklamada, Macaristan parlamentosunun üyeliğin onaylanmasını geciktireceği yönündeki haberlerin ardından Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Budapeşte'nin İskandinav ülkesinin NATO üyeliğini geciktirmeyeceği konusunda kendisine güvence verdiğini söyledi.

Kristersson, “Viktor Orban ile dün konuştum ve bana geçen sefer söylediklerinin hala geçerli olduğunu çok net bir şekilde teyit etti. Macaristan İsveç'in onay sürecini hiçbir şekilde geciktirmeyecektir" dedi.

AB dönem başkanlığını yürüten İsveç’in bugün Brüksel’de yapılan AB liderler zirvesiyle dönem başkanlığını İspanya’ya devretmesi bekleniyor.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük kara çatışmasını başlatmasının ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu.

İlgili Haberler Macaristan’dan İsveç’in NATO üyeliğine onay oturumuna erteleme