İsveç, NATO üyelik başvurusuna itirazları gidermek amacıyla Türkiye'yle anlaşmaya vardıktan aylar sonra terör örgütleri üyeliğine ilişkin yasalarını sıkılaştırma kararı aldı.
İsveç hükümetinin Haziran ayında yürürlüğe girmesini umduğu yeni yasa, yetkililere, terör örgütlerini destekleyen kişileri gözaltına alma ve yargılamada mali yollarla ya da diğer araçlarla daha geniş kapsamlı yetkiler tanıyor.
İlgili Haberler Finlandiya İsveç'le Aynı Anda NATO Üyesi Olmak İstiyorİsveç Adalet Bakanı Gunnar Strommer, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Son derece geniş çaplı suç kapsamlarından bahsediyoruz" dedi.
Adalet Bakanı Strommer, şimdiye kadar İsveç'te belirli bir terör eylemiyle bağlantılı olmadığı sürece yargılama yapmanın çok zor olduğunu kaydetti. Yeni yasa ise teröre her türlü katılımı kapsayacak.
Strommer, Stockholm'de 2017 yılında bir kişinin aracını kalabalık bir caddede yayaların üzerine sürerek 5 kişinin ölümüne neden olmasının, daha sıkı terör yasalarına olan gereksinimi gözler önüne serdiğini söyledi.
İlgili Haberler Paludan Bu Kez Kopenhag’da Kuran Yaktıİsveçli Bakan, aşırı sağcı Danimarkalı siyasetçi Rasmus Paludan'ın geçen ay Stockholm'de Kuran yakmasının ardından İsveç'in meşru bir hedef olarak algılanmasıyla tehdit seviyesinin yükseldiğini kaydetti. Strommer, "Daha açık ve güçlü bir söylem var" dedi.
İsveç, Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine itiraz etmesinin ardından Haziran ayında imzalanan Mutabakat Zaptı kapsamında terörle mücadele alanında Türkiye'yle işbirliğini arttıracağı taahhüdü vermişti.
Türkiye, Danimarkalı siyasetçi Paludan'ın protesto eylemleri sonrasında İsveç'in yeterli adımları atmadığı gerekçesiyle geçen ay görüşmeleri askıya almıştı.
Your browser doesn’t support HTML5
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, "NATO'ya üyelik konusunda Finlandiya'ya bakışımız olumlu, İsveç konusunda değil" ifadelerini kullanmıştı.
İsveç Adalet Bakanı Strommer, yeni terör yasasının protesto eyleminde bulunma hakkını etkilemeyeceğini ya da PKK bayrağı dalgalandırılmasını engellemeyeceğini söyledi.
Strommer, "Farklı bir görüşün ifadesi olarak bayrak dalgalandırmak cezalandırılmayacaktır" şeklinde konuştu.
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra NATO'ya katılmak amacıyla üyelik başvurusunda bulunmuş, ancak o dönemden bu yana Türkiye'nin beklenmedik itirazlarıyla karşılaşmıştı.