Türkiye'nin henüz yeşil ışık yakmadığı İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasına ilişkin protokol TBMM'de görüşülmeye başlandı.
Cumhur İttifakı ortakları AK Parti ile MHP'nin yanısıra CHP ve DEVA Partisi'nin "kabul" oyu vermesi beklenen protokolün oy çokluğuyla yasalaşması bekleniyor.
Saadet Partisi Meclis Grubu'nda ise görüş ayrılığı yaşanıyor. TBMM Genel Kurulu'nda Gelecek Partili İsa Mesih Şahin karşı çıkmayacaklarını açıkladı; Saadet Partisi'nden Mustafa Kaya ise "ret" oyu kullanacaklarını söyledi. Gelecek Partisi'nin katılımıyla kurulmuş olan Saadet Partisi Grubu, İsveç konusunda fiilen ikiye bölünmüş oldu.
Protokol oylanarak kabul edilirse, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
TBMM Dışişleri Komisyonu, onay sürecinin ilk adımı olarak geçen ay İsveç’in NATO’ya katılımına ilişkin teklifi onaylamıştı.
Komisyon toplantısında AK Parti, MHP ve ana muhalefet partisi CHP onay lehinde oy kullanırken, Saadet Partisi ve İYİ Parti ret oyu kullanmıştı. DEM Parti oylamaya katılmamıştı.
İlgili Haberler TBMM Dışişleri Komisyonu’nda İsveç'in NATO'ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi: Gözler 2024'te Genel Kurul'daİsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından 2022 yılında NATO askeri ittifakına katılma talebinde bulunmuştu. Ancak NATO müttefiki Türkiye, iki ülkenin Ankara'nın terörist olarak gördüğü grupları koruduğunu kaydederek, üyeliklere karşı çıkmıştı.
Türkiye geçen Nisan ayında Finlandiya'nın katılım protokolünü onayladı; ancak İsveç'i, Avrupa Birliği ve ABD'nin de terörist grup olarak tanımladığı PKK'nın İsveç'teki yerel üyelerine karşı tutumunu sertleştirene kadar bekletti.
Bunun üzerine Stockholm, bir terör örgütüne üye olmayı yasadışı hale getiren yeni bir terörle mücadele yasası çıkardı.
İsveç ve NATO üyeleri Finlandiya, Kanada ve Hollanda da Türkiye'ye silah ihracatı politikalarını gevşetmek için adımlar attı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç'in teklifini Ekim ayında TBMM’ye göndermiş; ancak onaylanmasını ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını onaylamasına bağlamıştı.,
Beyaz Saray’dan İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin açıklama
Beyaz Saray F-16 satışını destekliyor. Ancak ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F-16 satışını onaylaması için net bir zaman dilimi bulunmuyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bugünkü basın brifinginde "Türkiye’de parlamentonun konuyu gündeme almasını çok yakından izleyeceğiz. Başkan İsveç’in NATO üyesi olmaya çoktan hazır olduğunu söylemişti. Türk parlamentosundaki sürecin önüne geçmeyeceğim" dedi
Kirby, "Macaristan hükümetinin ne yaptığı ya da yapmak üzere olduğu konusunda yorum yapamam. Eminim Türkiye’de olanları da yakından izliyorlardır. Ancak İsveç’in NATO müttefiki olma zamanı geldi. Modern, gelişmiş ve bizim rahat çalıştığımız bir orduya sahipler ve ittifaka önemli askeri kabiliyet katkısı sağlayacaklardır" diye konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu ayın başlarında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini "önümüzdeki haftalarda" onaylamasını beklediğini söylemişti.
Ancak Türkiye, NATO'nun genişleme sürecini geciktirdiği ve olumsuz insan hakları sicili nedeniyle bazı Kongre üyelerinin itirazlarıyla karşı karşıya.
İsveç'in üyeliğini henüz onaylamayan bir diğer ülke olan Macaristan'ın Başbakanı Viktor Orban ise bugün X hesabından bir paylaşımda bulundu.
Orban, bugün İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'a NATO üyeliğini görüşmek üzere Macaristan'a davet eden bir mektup gönderdiğini yazdı.