Gazze'de sürdürülebilir ateşkes çabaları kapsamında bölge turuna çıkan İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron'ın İsrail, Batı Şeria ve Katar’dan sonraki son durağı Türkiye oldu.
Cameron, İstanbul’da önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı'nın İstanbul Temsilciliği'ndeki görüşmede, başta Gazze olmak üzere bölgesel konular ve ikili ilişkiler ele alındı.
İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşme ise çalışma yemeği formatında oldu. Dışişleri Bakanı Fidan'ın Ortadoğu'da kalıcı barış için Gazze'de ivedilikle tam ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladığı kaydedildi.
Görüşmede NATO kapsamında müttefiklik ilişkileri de gündemdeydi. Cameron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsveç'in NATO'ya katılım protokolü kararını imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre Karadeniz'in güvenliğinin önemine de değinen iki bakan, başta ticaret, ekonomi ve savunma sanayii olmak üzere, Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili ilişkileri her alanda güçlendirme kararlılıklarını teyit etti.
İngiltere Dışişleri Bakanı daha sonra Vahdettin Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay da katıldı.
İlgili Haberler İngiltere Dışişleri Bakanı Cameron Türkiye’yi de kapsayan diplomasi turundaCameron bölge ziyareti ile ilgili İstanbul’da Reuters haber ajansına yaptığı açıklamalarda, Gazze'de ateşkes sağlanması, Filistin bölgesine daha fazla yardım ulaştırılması ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.
Cameron, "Çatışmaları durdurup yardımların nasıl ulaştırılacağına ve rehinelerin nasıl serbest bırakılacağına bakmaya başladığımız bir ara verilmesini başarma ihtimali var. Biraz ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum" dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı, son durağı Türkiye’den önce, İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da Filistin Yönetimi ve Katar'da siyasetçilerle biraraya gelmişti.
Cameron İsrail'deki görüşmelerinde, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için çatışmalara ara verilmesi gerektiğini vurguladığını söyledi.
Cameron, İsrail'in Aşdod limanını Gazze'ye yardım sevkiyatına açmaya yönelik bir İngiliz önerisini de değerlendirdiğini, ancak bir anlaşmaya varmak için "fazlasıyla bastırmak" gerekeceğini kaydetti.
Günde en az 500 kamyon yardımın Gazze'ye girmesi gerektiğini kaydeden Cameron, Akdeniz kıyısında Gazze'ye sadece kısa bir mesafede bulunan Aşdod limanının açılmasının buna yardımcı olacağını belirtti.
Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısından ve Aralık ayından bu yana da İsrail kontrolündeki Kerem Şalom sınır kapısından sınırlı miktarda yardım ulaştırılıyor.
Yardım teslimatlarını engellediği yönündeki suçlamaları reddeden İsrail, rolünün sadece güvenlik nedeniyle Gazze'ye giden yardım malzemelerini denetlemek olduğunu söylüyor.