Ocak ayında Danimarka ve İsveç’teki Kuran yakma eylemleri sonrası artan güvenlik endişeleri nedeniyle İstanbul’da bulunan bazı diplomatik misyonlar bugün ya tamamen kapandılar ya da vize işlemlerini durdurdular.
Taksim Gümüşsuyu’nda bulunan Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda ‘güvenlik’ gerekçesiyle 1 Şubat günü kapalı olacağını duyurdu.
Yapılan açıklamada, “İstanbul Alman Başkonsolosluğu bugün 1 Şubat tarihinde güvenlik gerekçesi sebebiyle kapalı kalacaktır. Tüm vize ve pasaport işlemleri durdurulmuştur. Anlayışınız için teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı.
Fransa-Almanya Anlaşması’nın 60. Yıldönümü nedeniyle bugün İstanbul Başkonsolosluğu’nda yapılacak etkinlik de iptal edildi.
İstiklal Caddesi’nde bulunan Hollanda, Danimarka ve İsveç konsoloslukları vize işlemlerini gerçekleştirmiyor
Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan “Son dönemde İsveç, Danimarka ve Hollanda'da Kuran'ın yakılıp yırtıldığı gösteriler Batı karşıtı duygular uyandırabilir ve gösteri ve protestolara yol açabilir. Özellikle İstanbul’da diplomatik temsilcilikler ve ibadet yerleri gibi Batılı hedeflere yönelik yönelik saldırı tehdidi de artıyor” şeklindeki seyahat uyarısı sonrası Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu da dünden beri kapalı. Konsolosluğun ne zaman açılacağı bilgisi verilmedi.
İsveç ve Danimarka’nın İstanbul Başkonsoloslukları açık. Ancak bu başkonsolosluklar da halka kapalı ve vize işlemlerini gerçekleştirmiyor. Bu üç konsolosluk da İstanbul’un en merkezi noktalarından biri olan İstiklal Caddesi’nde bulunuyor. Yine İstiklal Caddesi’nde bulunan Fransız Kültür Merkezi de ziyarete kapalı.
İlgili Haberler Paludan Bu Kez Kopenhag’da Kuran Yaktıİngiltere Başkonsolosluğu da halka kapalı
Beyoğlu’nda bulunan İngiltere İstanbul Başkonsolosluğu da dünden bu yana halka kapalı. Konuyla ilgili VOA Türkçe’nin ulaştığı bir yetkili, Batılı diplomatik misyonların ortak hareket ettiğini, Türk yetkililerle iletişim halinde olduklarını söyledi.
İngiltere hükümetinin 31 Ocak’ta güncellediği ve bugün de yürürlükte olan “yurtdışı seyahat uyarış” metninde, “Özellikle büyük şehirlerde batılı ülkelerden gelen vatandaşların hedef olma veya saldırılara yakalanma potansiyeli var. Şu anda, İstanbul'da batılıların uğrak yeri olan kiliseler, sinagoglar, büyükelçilikler, konsolosluklar ve diğer yerlere yönelik artan bir terör saldırısı tehdidi bulunmaktadır. İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosluğu şu anda tedbir amaçlı ziyarete açık değil. Türk yetkililer soruşturuyor” ifadeleri bulunuyor.
ABD Başkonsolosu: “Avrupa’da Kuran yakılmasına misilleme olmasından endişe duyuyoruz, Türk hükümeti ile yakın çalışıyoruz”
Türkiye’ye yönelik seyahat uyarılarının ilkini 27 Ocak’ta yayınlanan Amerika Birleşik Devletleri’nin İstanbul Başkonsolosluğu ise açık.
Dün NTV’ye bir mülakat veren ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh, İsveç ve Danimarka’da kuran yakılması sonrası, “ Amerikan vatandaşlarının güvenliği bizim ve tabii ki benim bir numaralı önceliğimiz. Herhangi bir tehdit ile ilgili istihbarat aldığımızda, vatandaşlarımızı uyarma sorumluluğumuz var. Türk hükümeti ile çok yakın çalışıyoruz. Avrupa'da Kuran yakılmasından ve olası misilleme saldırılarından büyük endişe duyuyoruz. Bu sebeple 27'sinde bir güvenlik uyarısı yayınladık. 29'undaki güncelleme de kiliselere, sinagoglara ve diplomatik misyonlara, ibadethane gibi çok sayıda yabancının toplandığı yerlere yönelik endişelerimizi yansıtıyor. Tabii ki bazı ibadethaneler ve diplomatik
misyonlar da bunlar arasında” dedi.
ABD Başkonsolosu “ABD'nin elinde somut istihbarat olup olmadığını merak ediyoruz” şeklindeki soruya ise “Bu konuda Türk hükümetinin desteğine müteşekkiriz. Çok yoğun şekilde araştırılıyor” yanıtını verdi.
İçişleri Bakanlığı: “Provokasyonlara karşı güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarılmıştır”
İçişleri Bakanlığı da 30 Ocak Pazartesi günü yayınladığı açıklamasında her türlü provokasyona karşı tedbirlerin alındığını ve daha önce “dost bir ülke”den gelen istihbarat sonucu sayısını vermediği kişilerin gözaltına alındığını duyurmuştu.
Açıklamada, “İsveç, Hollanda ve Danimarka’da kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan meş’um eylemlerden sonra, olası her türlü provakasyonlara karşı tüm değerlendirmeler yapılmış, güvenlik tedbirlerimiz en üst seviyeye çıkarılmıştır. Bu kapsamda, DEAŞ ve EL-KAİDE gibi terör örgütlerinin de sözkonusu menfur olayları gerekçe göstererek, pek çok ülkede eylem arayışında olduğuna yönelik bilgiler de değerlendirilmiştir. Bu konuyla ilgili olarak, Türkiye için güvenlik uyarısı yapan mezkûr ülkeden ve diğer pek çok ülkeden, dönem dönem tarafımıza iletilen istihbari bilgiler titizlikle kıymetlendirilmektedir. Daha önce dost bir ülkeden de gelen ve söz konusu ülkenin güvenlik uyarısı notunda da adı geçen şahıslar, gözaltına alınmıştır. Yapılan aramalarda herhangi bir silah, mühimmat ve eylem emaresine rastlanmamıştır. Ancak soruşturma, dijital materyal incelemeleri dahil olmak üzere tüm yönleriyle titizlikle sürdürülmektedir” ifadeleri kullanılmıştı.