Çin yönetiminin Doğu Türkistanlılar’a yönelik uygulamaları İstanbul’da protesto edildi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Çin’deki Uygur çocukların durumuna dikkat çekmek için Saraçhane Parkı’nda toplanan yaklaşık 100 protestocu, Pekin’e tepkilerini sloganlar atarak gösterdi.
Your browser doesn’t support HTML5
“Çocuklarımız Çinlileştiriliyor”
2016 yılında ailesiyle birlikte Çin’den Türkiye’ye kaçmak zorunda kaldığını söyleyen Zühre Sultan VOA Türkçe’ye konuştu. Bir çocuğunun hala Çin’de olduğunu söyleyen Zühre Sultan, kendi çocuğu gibi birçok Doğu Türkistanlı çocuğun kamplara kapatıldığını ve kendilerinden hiçbir şekilde haber alınamadığını ifade etti.
Sultan, “Bugün Türkiye’de çocuk bayramı ama Çin’deki çocuklarımız kamplarda. Çin, kamplara ‘Melek Kampı’ adı vermiş ama oralar bir işkence evi. Çocuklarımız ne durumda, nasıllar, bilmiyoruz. Hiçbir şekilde haber alamıyoruz. Çocuklarımız orada Çinlileştirilmeye çalışılıyor. Çince öğretiyorlar, Çinli gibi giydiriyorlar. Çocuklarımız dilinden, dininden, anne-babasından, kültüründen uzaklaştırarak tamamen Çinli olarak yetiştiriyorlar. O çocukların sesi olmak, onların sesini dünyaya duyurmak için burada toplandık. Sesimizi dünyaya duyurmak için bağırıyoruz, haykırıyoruz, ağlıyoruz ama bize destek veren çok az. Çok çaresiziz. Türk dünyasından, devlet yetkililerinden Çin’in bu yaptıklarına karşı ses vermesini istiyoruz” dedi.
“Türkiye yeterince tepki vermiyor”
Türkiye’nin Filistin’de ve Myanmar’da yaşananlara tepki gösterdiğini ama Çin’in Doğu Türkistan’da yaptıklarına yeterince ses vermediğini belirten Doç. Dr. Burhan Uluyol, “Doğu Türkistan’da milyonlarca çocuk anne ve babasından ayrı olarak toplama kamplarına gönderiliyor. Şu anda çocuklar ne annesini ne de babasını görebiliyor. Doğu Türkistan’da şu anda çok büyük bir zulüm var. Bu zulmü dünyaya duyurmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.