İsrail’in Gazze’ye saldırısı Fransa’da protesto edilirken siyasilerden de tepki geldi

Paris'teki gösteride ateşkes çağrısı yapıldı

Şok dalgaları Ortadoğu sınırlarının çok ötesine uzanan İsrail’in gece boyunca Gazze Şeridi’nde gerçekleşen bombalamasına tepkiler sürüyor. Önemli bir Müslüman nüfusuna sahip olan ve “iki devletli çözümü” savunan Fransa’da, İsrail’in şiddeti artan bombardımanına Fransa'dan tepkiler yükseldi.

Haber kanalları gece boyunca canlı yayınlarla İsrail’in Gazze’yi bombalamasını aktardı. AB zirvesinden hemen sonra, “İnsani ateşkes çağrısında” bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, saldırıya ilk tepki veren liderler arasında yer aldı. Macron, X hesabından İngilizce olarak yayınladığı mesajında, bir an evvel insani ateşkes ilan edilmesi” çağrısını yineledi.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1717991140740272471?t=NhQy33oYa2NyllrLT5jPLg&s=08

Macron, “Gazze'de Hamas ile sivil halk arasında bir ayrım yapılması gerekiyor. En savunmasız kişileri korumak ve teröristlere karşı daha iyi hedeflenmiş eylemlere olanak sağlamak için insani bir ateşkese ihtiyaç var” dedi.

Macron ateşkes çağrısı yaptı

Fransa’da İsrail’e karşı Filistin halkının yanında duruş sergileyen ve Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlamadığı için sert eleştirilen radikal sol lider Jean Luc Melenchon da, ilk bombanın atılmasından birkaç dakika sonra yayınladığı mesajında, İsrail’in bu saldırıyı yapmasına izin verenleri eleştirdi.

https://twitter.com/JLMelenchon/status/1717954899164488069?t=N3n3V50mvzoqCYbDtsIXuA&s=08

Melenchon, X hesabından yaptığı paylaşımda, “Gazze'de toplu katliam yaşanıyor. Ve büyük güçler ateşkesi dayatmayı reddediyor. Tarihin bu anı, bunu yapan suçlular için, onları kayıtsız şartsız destekleyenler için, buna izin verenler için ve protesto etmekten korkanlar için sonsuza kadar bir utanç kaynağıdır” ifadelerini kullandı.

Melenchon hem İsrail'i hem de ateşkes çağrısı yapmayanları eleştirdi

Başkent Paris’te Filistin yanlısı gösteriler

Siyasetçilerin yanı sıra, bombalamanın ilk dakikalarından itibaren, Fransa’nın başkenti Paris’te ve bazı illerde plansız gösteriler düzenlendi. Paris’te Republique Meydanı’na inen 300 kadar kişi, Filistin bayrakları eşliğinde, “İsrail katil”, “Özgür Filistin” sloganları ile gece boyu İsrail hükümetinin müdahalesini protesto etti.

Your browser doesn’t support HTML5

Paris'te Gazze'ye saldırıları protesto gösterisi

Paris Valiliği, “kamu düzenini bozma riski” nedeniyle, Cumartesi akşamı yapılması planlanan gösteriyi yasakladı. Danıştay, Filistin’e destek gösterilerini yasaklayan İçişleri Bakanı’nın “topyekün” yasak kararını bozmuş, her valiliğin kendi güvenlik gerekçelerini göz önünde bulundurarak karar vermesine hüküm getirdi.

“İsrail 70 yıldır cezasız”

Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde, ABD Irak’a operasyon kararı almak istediğinde, BM Genel Kurul’unda yaptığı tarihi konuşmasıyla bu karar karşı çıkan eski Başbakan ve Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ise, Batı’nın çifte standartını eleştirdi. BFM TV haber kanalına konuk olan Villepin, “Rusya Ukrayna'ya saldırdığında yaptırım uyguluyoruz, İsrail 70 yıldır cezasız kalarak uluslararası hukuku hiçe sayıyor. Ona bir yaptırım yok. Bu açıkça çifte standart… Kurallar herkes için uygulanmalı” dedi.

Your browser doesn’t support HTML5

Eski Fransa Başbakanı'ndan İsrail'e tepki

Gazze’de yıllardır aktif görev yapan Sınır Tanımayan Doktorlar’ın 1982-94 yılları arasında başkanlığını yürüten Kudüs doğumlu Doktor Rony Brauman da, BM kararlarına rağmen Filistin topraklarındaki yapılaşmasını sürdüren İsrail’e yaptırım uygulanması çağrısında bulundu:

“Gazze şimdi açık hava mezarlığı”

“İsrail’e korkunç bir saldırı oldu, evet, ama Gazze halkının günlük hayatı, onlarca yıldır bu şekilde sürüyor. Hamas’ın saldırısı; 1991 yılından bu yana hayatı zindan edilen Filistin halkının yaşadıklarına, işgale karşı bir yanıttır. Girişler çıkışlar kontrol altında, gençler nüfusun çoğunluğu ama evlerinin etrafından 1-2 km uzağa bile gidemiyor. Eskiden Gazze açık hava hapishanesi olarak tanımlanırdı. Şimdi bir açık hava mezarlığına dönüştü. Üstelik bu cezaevinde tutsak olan 2 milyon Gazzeli’nin olup bitenlerde hiçbir suçu yok. Yani şimdi bu şiddetin patlamasına şaşırılmasını ilginç buluyorum. Buna daha çok Gazze’deki koşulların mantıklı sonucu denebilir. Elbette saldırının boyutu beklenmiyordu ama saldırı her an beklenen bir durumdu.”

Your browser doesn’t support HTML5

“Gazze şimdi açık hava mezarlığı”

Fransa’nın önemli araştırmacı gazetecilerinden, etkili haber sitesi Mediapart’ın kurucusu Edwy Plenel de, X hesabından paylaştığı mesajında, 7 Ekim’den bu yana 23 gazetecinin öldürüldüğünü belirterek, “Uluslararası Gazeteciler Federasyonu FIJ İsrail yönetiminin gazetecileri özellikle hedef aldığını belirterek soruşturma açılmasını istiyor” dedi.

Antisemit eylemler 3 haftada 700’ü aştı

Terör saldırılarıyla sarsılan Fransa, her ne kadar Hamas saldırıları karşısında İsrail’e destek verse de, İsrail’in “orantısız güç” kullanarak, Gazze halkını bombalamasına tepki gösteriyor. Müslüman ve Yahudi toplumlarının yan yana yaşadığı ülkede halkın önemli bir bölümü çatışmaların Fransa’ya sıçramasından korkuyor.

İçişleri Bakanlığı 7 Ekim’den bu yana “antisemit eylemlerin” sayısının 700’ü aştığını ve bunun önemli bir güvenlik kaygısı yarattığını açıkladı.

Fransa Musevi Dernekleri Federasyonu CRIF için IFOP araştırma şirketi tarafından yapılan bir ankete göre, Her 10 Fransızdan 7'si benzer bir terör saldırısının Fransa'da da yaşanacağından korkuyor. Fransız halkının yüzde 72'si, Fransa’da da 7 Ekim'dekine benzer bir saldırıdan korkuyor. Ankete katılanların yüzde 37’si İsrail'e sempati duyarken, Filistin yönetimine sempati duyanların oranı yüzde 20’de kalıyor. Hamasa sempati duyduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 5'te kalıyor.