İsrail’in Batı Şeria'da düzenlediği baskınlarda en az 9 kişi öldü

İsrail'in Gazze'de İran destekli Hamas'a karşı yürüttüğü savaş boyunca İsrail güçleri Batı Şeria'da defalarca baskın düzenledi.

İsrail güçlerinin bugün işgal altındaki Batı Şeria'ya düzenlediği baskın ve hava saldırılarında en az dokuz kişi öldü.

İsrail ordusu Cenin, Tulkarm ve El-Far'a mülteci kampı bölgesinde terörle mücadele operasyonları düzenlediğini ve toplam dokuz militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Filistin Kızılay Derneği, İsrail saldırılarında yaralanan 13 kişiye ek olarak bu bölgelerden dokuz kişinin cesedine ulaştığını açıkladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İsrail'in Gazze Şeridi'nde olduğu gibi Batı Şeria'da da terör tehdidiyle mücadele etmesi gerektiğini” söyledi ve İran'ı Batı Şeria'daki militanları finanse etmek ve silahlandırmakla suçladı.

İsrail'in Gazze'de İran destekli Hamas'a karşı yürüttüğü savaş boyunca İsrail güçleri Batı Şeria'da defalarca baskın düzenledi.

Gazze savaşının başladığı Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ve yerleşimciler 640'tan fazla Filistinliyi öldürürken, Filistinlilerin saldırılarında en az 19 İsrailli hayatını kaybetti.

İlgili Haberler İsrail Gazze'de Hamas'ın elindeki bir rehineyi daha kurtardı

Lübnan cephesi

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi bugün Lübnan'ın güneyindeki BM Barış Gücü’nün görev süresini uzatan ve İsrail güçleri ile Hizbullah arasındaki çatışmaların durdurulmasını talep eden bir karar tasarısını oylamaya hazırlanıyor.

İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmalar Gazze savaşı boyunca sık sık yaşandı ve daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu arttırdı.

Fransa tarafından hazırlanan karar tasarısı “Mavi Hat boyunca sükûnet, itidal ve istikrarın yeniden tesis edilmesi de dâhil olmak üzere gerilimin azaltılmasına yönelik acil tedbirler alınması” çağrısında bulunuyor.

Gazze barış görüşmeleri

Beyaz Saray Ortadoğu Danışmanı Brett McGurk, Amerikalı yetkililerin bölgedeki genel gerilimin yatıştırılması için kilit önemde olduğunu söylediği İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması çabalarının bir parçası olarak dün Doha'da üst düzey Katarlı liderlerle bir araya geldi.

McGurk, İran Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Tani ile de görüştü.

ABD, Katar ve Mısır'dan yetkililer çatışmaların durması, Gazze'de Hamas tarafından tutulan rehinelerin serbest bırakılması, İsrail'deki Filistinli mahkûmların geri dönmesi ve Gazze'deki sivillere insani yardım ulaştırılmasını içeren bir ateşkes için arabuluculuk çabalarına öncülük ediyor.

Yetkililerin Pazar günü Kahire'de bir tur görüşmeyi sona erdirmesinin ardından, alt düzey çalışma ekipleri diğer görüş ayrılıklarını bu hafta içinde çözmek için çabasınısürdürüyor.

Hamas militanları Ekim 2023'te İsrail'in güneyine düzenlediğive 1200 kişinin ölümüne neden olan saldırıda yaklaşık 250 kişiyi rehin almıştı.

İlgili Haberler İran'ın dini lideri Hamaney, nükleer program konusunda ABD ile müzakerelere kapı araladı


İsrail dün, “Gazze Şeridi'nin güneyindeki kapsamlı bir operasyon sırasında bir diğer rehine olan 52 yaşındaki Farhan Alkadi'yi bir tünelden kurtardığını” açıkladı.

Alkadi'nin İsrail'in Arap Bedevi azınlığından olduğu ve saldırıya uğrayan birkaç tarım topluluğundan Kibbutz Magen'deki bir paketleme fabrikasında bekçi olarak çalıştığı tespit edildi. İki eşi olan Alkadi’nin 11 çocuğu var.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Alkadi'nin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladıklarını ve “Amerikan vatandaşları da dahil olmak üzere Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakıldığını ve ailelerine kavuştuğunu görmeye kararlı olduklarını” söyledi.

Sözcü, VOA'ya yaptığı açıklamada, “Kahire ve Doha'da devam eden görüşmeler yoluyla ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını sonuçlandırmak için yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Yerel sağlık yetkililerine göre İsrail'in misilleme saldırıları çoğu kadın ve çocuk 40 binden fazla Filistinli’nin ölümüne neden oldu. İsrail ordusu ölü sayısına birkaç bin Hamas militanın da dahil olduğunu söylüyor.

İsrail, Hamas'ın elinde halen üçte birinin öldüğüne inanılan yaklaşık 110 rehine olduğunu söylüyor. Geri kalanların çoğu geçen Kasım ayında bir hafta süren geçici ateşkes sırasında İsrail tarafından hapsedilen Filistinliler karşılığında serbest bırakılmıştı.

İsrail, çok sayıda Filistinli’nin öldüğü iki operasyon da dahil olmak üzere sekiz rehineyi kurtardı. Hamas, İsrail'in hava saldırılarında ve başarısız kurtarma girişimlerinde çok sayıda rehinenin öldüğünü söylüyor.

İlgili Haberler ABD Genelkurmay Başkanı Brown: “Bölgesel savaş riski biraz azaldı ama İran hâlâ tehlike oluşturuyor”