İran İsrail'e 200'e yakın füze fırlattı; İsrail misilleme sözü verdi

İsrail'in Aşkelon kentinde Demir Kubbe füze savunma sistemi gelen roketleri havada vuruyor.

İsrail ordusu Salı günü İran'dan İsrail'e füzeler fırlatıldığını açıkladı.

Ülke genelinde alarmlar çaldı ve İsrailliler sığınaklara koştu. İsrail devlet televizyonundaki muhabirler canlı yayın esnasında yere yattı.

İran'ın balistik füze fırlatmasının ardından ara ara Beyrut'ta da silah seslerinin duyulduğu, alkış sesleri geldiği bildirildi.

Suriye ordu kaynaklarının Reuters'e verdiği bilgiye göre de İran'ın İsrail'e balistik füze fırlatmasının ardından İsrail hava savunma sistemleri Suriye üzerinden geçen onlarca İran füzesini düşürdü.

İsrail, İran'dan İsrail'e 180'den fazla füze fırlatıldığını ve İsrail hava savunmasının bunları durdurmak için harekete geçtiğini bildirdi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada “hassas ve şaşırtıcı saldırı kabiliyetlerimizi ne zaman kanıtlayacağımıza ilişkin seçimi yapacağız” denildi.

Reuters'a konuşan ABD'li bir savunma yetkilisi, ABD Donanması'na ait savaş gemilerinin İran tarafından İsrail'e atılan bazı füzelerin önlenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

İsrail medyası İsrail ordusunun, İran'ın İsrail'e balistik füze fırlatmasından saatler sonra, hava kuvvetlerinin Salı gecesi boyunca Ortadoğu'da “güçlü saldırılar” düzenlemeye devam edeceğini söylediğini aktardı.

İsrail ordusu daha önce İran'dan gelebilecek herhangi bir balistik füze saldırısının geniş çaplı olacağını duyurmuş ve halka saldırı durumunda sığınaklara gitmeleri çağrısında bulunmuştu. İran da Lübnan'daki müttefiki Hizbullah’ın üst düzey yöneticilerinin öldürülmesinin ardından misilleme yapacağını açıklamıştı.

İran Devrim Muhafızları, İran'ın İsrail'e onlarca füze fırlattığını ve İsrail'in misilleme yapması halinde Tahran'ın cevabının “daha ezici ve yıkıcı” olacağını kaydetti. İran devlet haber ajansı, Tahran'ın saldırısında üç İsrail askeri üssünü hedef aldığını bildirdi.

Devlet medyasına göre Devrim Muhafızları, İran'ın İsrail'e karşı saldırıda ilk kez hipersonik Fettah füzelerinin kullanıldığını söyledi.

Açıklamada, “(Hamas lideri) İsmail Haniye'nin öldürülmesinin, Siyonist rejimin Lübnan ve Gazze'ye yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ve Muhafızlar Komutanı Abbas Nilforuşan'ın öldürülmesinin ardından İran, bir süre itidalli davrandıktan sonra işgal altındaki toprakların kalbini onlarca füzeyle hedef aldı” denildi.

İlgili Haberler İsrail Lübnan'ın güneyine başlattığı “sınırlı, lokalize ve hedefli” kara operasyonuna devam ediyor

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “İran savaş istemiyor ancak her türlü tehdidi kararlılıkla karşılayacak” ifadesini kullandı.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, şu anda ek bir hava tehdidi olmadığını, bölge sakinlerinin sığınaklardan çıkabileceğini söyledi.

Sözcü Hagari, İran'ın füze saldırısının ciddi olduğunu ve sonuçları olacağını söyledi, ancak İsrail'in nasıl ve ne zaman karşılık vereceğini belirtmekten kaçındı.

Füze saldırısında herhangi bir can kaybından haberdar olmadığını söyleyen Tuğamiral Hagari, ülkenin merkezinde ve güneyinde birkaç yere füze isabet ettiğini söyledi. Ancak İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki Filistin sivil savunma dairesi, Eriha yakınlarında bir kişinin öldüğünü ve düşen roket enkazının hasara yol açtığını, bölgede yangın çıkardığını bildirdi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, yaptığı açıklamada,“Daha önce de uluslararası topluma açıkladığımız gibi, İsrail'e saldıran her düşman acı bir karşılık beklemeli” dedi.

İki İsrailli yetkili de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve diğer birkaç bakanın Kudüs yakınlarındaki bir sığınakta toplandığını ve güvenlik kabinesinin kısa süre içinde toplanacağını söyledi.

Bir süreliğine kapanan İsrail hava sahasının yeniden açıldığı bildirildi. Havalimanları işletmesi, uçakların kalkışı ve inişinin önümüzdeki saatlerde başlayacağını kaydetti.

Reuters muhabirleri komşu Ürdün'ün hava sahasında füzelerin durdurulduğunu gördü. İsrail ordu radyosu, İran'dan İsrail'e yaklaşık 200 füze fırlatıldığını bildirdi.

Reuters'a konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, İsrail'e füze fırlatma emrini İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in verdiğini söyledi ve Tahran'ın “her türlü misillemeye tamamen hazır olduğunu” sözlerine ekledi. Üst düzey bir yetkili, Hamaney'in güvenli bir yerde bulunduğunu söyledi.

İlgili Haberler İsrail’in Hizbullah’a karşı kara operasyonunun ardından Hizbullah’ın gücü ve çatışmanın seyri tartışılıyor


İran’ın füze atışları, İsrail askerlerinin Lübnan'a kara harekatı başlatmasının ardından geldi. İsrail’in kara harekatı, Gazze'de bir yıl önce patlak veren çatışmalardan bu yana bölgesel savaştaki en büyük tırmanış oldu.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını Beyaz Saray'daki Durum Odası'nda takip ettiklerini bildirdi.

Beyaz Saray ayrıca Başkan Biden'ın Amerikan ordusuna İran saldırılarına karşı İsrail savunmasına yardım etme ve İsrail'i hedef alan füzeleri vurma talimatı verdiğini belirtti.

İran destekli Iraklı silahlı gruplarsa yaptıkları açıklamada, ABD'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarına herhangi bir karşılık vermesi ya da İsrail'in Tahran'a karşı Irak hava sahasını kullanması halinde Irak ve bölgedeki ABD üslerinin hedef alınacağını duyurdu.

Biden, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail'in İran'ın füze saldırılarına karşı kendisini savunmasına yardımcı olmaya ve bölgedeki ABD ordusunu korumaya hazır olduğunu söylemişti.

Biden, X'te yaptığı açıklamada, günün erken saatlerinde Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Beyaz Saray ulusal güvenlik ekibiyle yaptığı toplantı hakkında, "ABD'nin İsrail'in bu saldırılara karşı kendini savunmasına yardımcı olmaya ve bölgedeki Amerikan personelini korumasına nasıl hazır olduğunu ele aldık" dedi.

BM Genel Sekreteri: "Kesinlikle ateşkese ihtiyaç var"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortadoğu'daki son saldırılara ilişkin açıklamasında, "Ortadoğu'daki çatışmanın tırmanış üstüne tırmanışla genişlemesini kınıyorum" dedi.

Guterres, "Buna bir son verilmeli. Kesinlikle bir ateşkese ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

Tel Aviv'de silahlı saldırı

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (ortada), Yafa'daki silahlı saldırı sonrası bölgeye gitti.

İsrail polisi Salı günü Tel Aviv'de meydana gelen silahlı ve bıçaklı terör saldırısında en az altı kişinin öldüğünü ve dokuz kişinin yaralandığını açıkladı.

Polis, iki “teröristin” Tel Aviv hafif raylı sisteminde saldırıya başladığını ve siviller ve müfettişler tarafından tabancalarla vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

Saldırı, İran'ın İsrail'i füze yağmuruna tutmasından dakikalar önce meydana geldi.

Silahlı saldırı, Tel Aviv'in güneyindeki Yafa'da bulunan Tel Aviv hafif raylı sisteminin Ehrlich istasyonunda meydana geldi.

Televizyon görüntüleri, silahlı saldırganların bir hafif raylı sistem istasyonunda inip ateş açtığını gösterdi.

İsrail ambulans servisi, yerel saatle 19.00 sularında ateş açılması sonucu yaralananların olduğuna dair bir ihbar aldığını açıkladı. Sağlık görevlilerinin, çeşitli derecelerde yaralanmış olan yaralılara olay yerinde tıbbi tedavi sağladığı bildirildi.