Yoğun bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde bu akşam internet ve telefon hizmetlerinin kesildiği bildirildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada kara operasyonlarının ”genişletildiği” belirtilirken, Gazze Şeridi'nde yaşayan 2 milyon 300 bin kişinin büyük çoğunluğunun dış dünyayla ve birbiriyle iletişimi koptu.
Ordudan yapılan açıklama, Gazze'nin tam işgalinin yaklaştığına işaret etti.
Bu akşam hava karardıktan sonra Gazze kent merkezinde gökyüzünün hava saldırılarından kaynaklanan sık patlamalarla aydınlandığı, cep telefonu ve sabit hat hizmetlerinin kesildiği bildirildi. Kızıl Haç, sağlık ekipleri ve operasyon merkeziyle tüm iletişimin koptuğunu, ambülans hizmetlerine erişimin mümkün olamamasından korkulduğunu açıkladı. Başka yardım örgütleri de sahadaki elemanlarıyla iletişim kuramadıklarını kaydetti.
İlgili Haberler Hamas yetkilisi: “Rehinelerin serbest bırakılması için ateşkese ihtiyaç var”
Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, bombardıman nedeniyle ”tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesintiye uğradığını” açıkladı.
İsrail ordu sözcüsü Tuğramiral Daniel Hagari, kara kuvvetlerinin Gazze'deki ”faaliyetlerinin kapsamını genişlettiğini, savaş hedeflerine erişmek için büyük bir güçle hareket ettiğini” söyledi.
İsrail, Hamas'a karşı düzenlenmesi beklenen kara saldırısı öncesinde Gazze sınırına yüz binlerce asker yığdı.
İlgili Haberler İsrail Gazze kent merkezi civarına ikinci tur kara baskınları düzenlediGünün erken saatlerinde İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, küçük bir grup yabancı gazeteciye, İsrail'in yakında Gazze içine “uzun ve zor” bir kara harekatı düzenlemeyi beklediğini söylemişti. Hamas'ın geniş tünel ağlarını yıkmanın ”uzun zaman” alacağını kaydeden Gallant, İsrail'in ”direniş ceplerini” tahrip ederken düşük yoğunluklu ve uzun çatışmalar beklediğini belirtmişti.
Gallant'ın bu sözleri, üç haftadır süren kesintisiz bombardımandan sonra savaşın çok yorucu ve ucu açık yeni bir evresine gireceğine işaret ediyor. İsrail, Hamas'ın Gazze'deki iktidarını ve İsrail'i tehdit etme becerisini ezmeyi hedeflediğini kaydediyor. Ancak Hamas'ın yenilgisinin hangi kriterlerle ölçüleceği ve işgalin sonunun nasıl geleceği belirsizliğini koruyor. İsrail, savaş sonrasında Gazze'yi yönetme niyetinin olmadığını ifade etse de bölgeyi kimin yönetmesini beklediğini söylemiyor. İsrail Savunma Bakanı Gallant, bölgede uzun vadeli direnişin devam edebileceği imasında da bulunuyor.