Netanyahu’nun evine doğru dron fırlatıldı, Gazze’deki İsrail saldırılarında en az 50 kişi öldü

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu

İsrail hükümetinden yapılan açıklamada, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun İsrail'in kuzeyindeki Caesarea kasabasında bulunan evine doğru bir insansız hava aracı fırlatıldığı belirtildi. Netanyahu’nun sözcüsü, bu sırada İsrail başbakanının olay yerinde olmadığını ve herhangi bir can kaybı yaşanmadığını açıkladı.

Daha önce İsrail ordusu, Lübnan'dan bir insansız hava aracının fırlatıldığını ve bir binayı vurduğunu açıklamıştı. Binanın durumu ve nerede olduğu hakkında bilgi verilmedi. Ordu, ayrıca İsrail topraklarına giren iki insansız hava aracının daha durdurulduğunu belirtti.

İsrail sağlık yetkililerine göre, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Polis Netanyahu'nun yazlık evinin bulunduğu sahil kasabası Caesarea'da patlama sesleri duyulduğunu söyledi.

İlgili Haberler "Hamas lideri Sinvar'ın ölümünün ardından İsrail, ABD seçimleri öncesinde stratejik kazanımları güvenceye almayı amaçlıyor"


İnsansız hava aracı saldırısı, geçen Ekim ayından bu yana İsrail ile karşılıklı roket atışı yapan Lübnan'daki İran destekli Hizbullah ya da başka bir militan grup tarafından henüz üstlenilmedi.

Eylül ayında Yemen'deki Husi isyancılar, Netanyahu'nun uçağı inişe geçtiği sırada Ben Gurion Havalimanı'na doğru balistik bir füze fırlatmıştı. Füzeye müdahale edilmişti.

Cumartesi günü İsrail'e yapılan saldırılar, Hamas'ın İran tarafından desteklenen müttefiki Hizbullah ile savaşının son haftalarda yoğunlaştığı bir döneme denk geldi.

Hizbullah, Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'e daha fazla güdümlü füze ve patlayıcı insansız hava aracı göndererek yeni bir savaş evresi başlatmayı planladığını açıklamıştı. Örgütün uzun süredir liderliğini yapan Hasan Nasrallah Eylül ayı sonunda İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmüş ve İsrail Ekim ayı başında Lübnan'a kara birlikleri göndermişti.

Netanyahu'nun konutuna fırlatılan insansız hava aracına ek olarak, İsrail ordusu Cumartesi sabahı Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine iki ayrı olayda yaklaşık 55 mermi atıldığını söyledi. Ordu, bazılarının engellendiğini ve herhangi bir can kaybı bildirilmediğini duyurdu.

İsrail, ayrıca Cumartesi günü Lübnan’ın güneydeki Bint Cibeyl kasabasında Hizbullah'ın komutan yardımcısını öldürdüğünü açıkladı. Ordu, Nasır Raşid'in İsrail'e yönelik saldırıları yönettiğini belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Cumartesi günü düzenlediği hava saldırısında Beyrut'un kuzeyindeki ana otoyolda bir aracın vurulduğunu ve iki kişinin öldüğünü açıkladı. Araç vurulduğunda içinde kimlerin olduğu hakkında bilgi verilmedi.

İlgili Haberler Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”


Gazze’deki saldırılarda en az 50 kişi öldü

Öte yandan, İsrail’in Gazze'ye saldırısı Cumartesi günü devam etti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarının Beyt Lahiya'daki Endonezya Hastanesi'nin üst katlarını vurduğunu ve İsrail güçlerinin hastane binasına ve avlusuna ateş açarak hastalar ile sağlık personeli arasında paniğe neden olduğunu bildirdi.

Cibaliye'deki el-Avde hastanesinden yapılan açıklamada da saldırıların binanın üst katlarına isabet ettiği ve birkaç personelin yaralandığı belirtildi.

Yaralıların kaldırıldığı el-Aksa Şehitleri Hastanesi'ne göre, Gazze'nin merkezindeki Zuveyda kasabasında bir evin vurulması sonucu aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Deyr el-Belah'taki el-Aksa Şehitleri Hastanesi'ne göre, bir başka saldırıda da Maghazi mülteci kampında hepsi aynı aileden 11 kişi öldü.

Gazze'deki hastane yetkilileri ve Associated Press (AP) muhabirine göre, İsrail güçlerinin Filistin yerleşim bölgesinin yıkıma uğramış kuzey kesimindeki hastanelere saldırılarında 24 saatten kısa bir süre içinde aralarında çocukların da bulunduğu 50'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Savaş Gazze'nin büyük bölümünü yok etti ve 2,3 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 90'ını yerinden etti.

İlgili Haberler Hamas'ın lider kadrosunda şu anda kimler var?


Çarşamba günü İsrail askerleriyle cephede karşılaşan Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesi, İsrail güney Lübnan'daki kara birlikleri ve ülkenin diğer bölgelerindeki hava saldırılarıyla Hizbullah'a karşı saldırısını sürdürürken Gazze'deki savaşın dinamiklerini değiştirebilir.

İsrail, Gazze'de Hamas'ı siyasi olarak yok etme sözü vermişti ve Sinvar'ı öldürmek en önemli askeri önceliğiydi. Ancak Netanyahu, Perşembe gecesi yaptığı konuşmada, “Savaşımız henüz sona ermedi” dedi.

Diğer taraftan, İsrail'in müttefiki olan ülkeler ve ateş hattındaki Gazze sakinleri, Sinvar'ın ölümünün savaşın sona ermesinin yolunu açacağına dair umutlarını dile getirdi.

Halen Gazze'de tutulan İsrailli rehinelerin aileleri, İsrail hükümetinden Sinvar'ın öldürülmesini sevdiklerini geri getirmek için müzakereleri yeniden başlatmanın bir yolu olarak kullanmasını talep etti. Gazze'de yaklaşık 100 rehine kaldı ve İsrail hükümeti bunların en az 30'unun öldüğünü tahmin ediyor.