İsrail, Hizbullah saldırılarını durdurmanın artık resmi savaş hedefi haline geldiğini açıkladı

  • Associated Press

İsrail ordusu tarafından Lübnan'ın güneyindeki Khiam köyü üzerinden fırlatılan işaret fişekleri- 16 Eylül 2024.

İsrail Güvenlik Kabinesi bugün, Hizbullah saldırılarını durdurmanın ve İsrail’in kuzeyinde yaşayanların evlerine geri dönüşünü sağlamanın artık resmi bir savaş hedefi olduğunu bildirdi.

İsrail, Lübnan’a yönelik daha kapsamlı bir askeri operasyonu ve bunun tam kapsamlı savaşı tetikleyebileceği olasılığını değerlendiriyor.

İsrailli yetkililer, Gazze'de yaklaşık bir yıldır süren İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinden kısa bir süre sonra başlayan ve neredeyse her gün devam eden saldırıları durdurmak için defalarca daha ağır askeri önlemler alma tehdidinde bulundu.

Misilleme olarak Lübnan'a düzenli olarak hava saldırıları düzenleyen İsrail, Hizbullah'ın üst düzey komutanlarını hedef alarak öldürdü. Geçen ay itibariyle tam kapsamlı bir savaş yakın gibi görünüyordu.

İsrail Güvenlik Kabinesi tarafından bugün yapılan açıklama, İsrailli liderlerin uyarılarını arttırdığı bir dönemde daha sert bir tutumun sinyalini verdi. Ancak aynı zamanda açıklamanın büyük ölçüde sembolik olduğu ve politikada ani bir değişikliğin habercisi olmayabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

Karşılıklı saldırılar İsrail-Lübnan sınırının her iki tarafında on binlerce insanı yerinden etti. Hizbullah, Gazze'de ateşkes sağlanması halinde saldırıları durduracağını söyledi, ancak bu görüşmeler defalarca tıkandı.

İlgili Haberler Blinken Gazze'de ateşkes için 10'uncu kez Ortadoğu’da; bu defa İsrail'e gitmiyor

ABD, askeri yardım yaparken bile İsrail'e itidal çağrısında bulundu ve yakın müttefikini daha büyük bir savaşın hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmayacağı konusunda uyardı.

Bu arada İsrail medyası Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almayı ve yerine daha şahin olarak görülen küçük bir sağcı partinin lideri Gideon Saar'ı getirmeyi düşündüğünü bildirdi.

Bu, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının Gazze'deki savaşı tetiklemesinden ve daha geniş bölgesel gerginliklere yol açmasından bu yana İsrail'deki en büyük liderlik değişimi olabilir.

Lübnan'la ilgili açıklama İsrail Güvenlik Kabinesi'nin gece geç saatlerde toplanmasının ardından geldi. Kabinenin “savaşın hedeflerini, kuzeyde yaşayanların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini de içerecek şekilde güncellediği” belirtildi.
Açıklamada “İsrail bu hedefi gerçekleştirmek için harekete geçmeye devam edecek” denildi.

Başkan Biden’ın danışmanı arabulucu Amos Hochstein, Netanyahu ile görüştü

Gerilimi azaltmak için Lübnan ve İsrail'i birçok kez ziyaret eden ABD temsilcisi Amos Hochstein Pazartesi günü Netanyahu ile biraraya geldi.

Özel görüşmelerle ilgili olarak isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan ABD'li bir yetkiliye göre Hochstein, Netanyahu'ya, Hizbullah'la çatışmayı yoğunlaştırmanın sınır bölgesinden tahliye edilen İsrailliler’in evlerine dönmesine yardımcı olmayacağını söyledi.

Yetkiliye göre Hochstein, Netanyahu'nun Lübnan'da geniş çaplı bir savaşa girişmesi halinde geniş ve uzun süreli bir bölgesel çatışmayı tetikleme riski taşıdığını savundu. Hochstein ayrıca Biden yönetiminin Gazze'de ateşkesle birlikte ya da tek başına diplomatik bir çözüm bulmaya kararlı olduğunu söyledi.

Netanyahu’nun makamından yapılan açıklamaya göre İsrail Başbakanı, Hochstein'a “kuzeydeki güvenlik durumunda köklü bir değişiklik” olmadan bölge sakinlerinin geri dönemeyeceğini söyledi. Açıklamada Netanyahu'nun ABD'nin desteğini “takdir ettiği ve saygı duyduğu” belirtilirken İsrail'in “güvenliğini korumak için gerekeni yapacağı” ifade edildi.

Gallant: “Çatışmanın odağı Gazze’den İsrail’in kuzeyine kayıyor”

Bu arada İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, çatışmanın odağının Gazze'den İsrail'in kuzeyine kaydığını söyledi. Gallant bu hafta ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e Hizbullah ile bir anlaşmaya varmak için zamanın daraldığını söyledi ve “gidişat belli” dedi.

Hizbullah daha büyük bir savaş istememekle birlikte buna hazır olduğunu kaydetti.

Lübnan parlamentosundaki Hizbullah bloğunun bir üyesi olan Raed Berro, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, militan grubun “çatışmaya hazır olduğunu ve Netanyahu'nun savaşı genişletmeyi düşünmesi durumunda düşmanı caydırmak ve Lübnan'ı korumak için elinde birçok kaynak olduğunu” söyledi.

Hizbullah'ın yakın siyasi müttefiki olan Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ise yerel bir gazeteye verdiği demeçte Lübnanlılar’ın “son zamanlarda sesi yükselmiş olsa da İsrail'in artan tehditlerine” alıştıklarını söyleyerek İsrail uyarılarını büyük ölçüde reddetti.

İlgili Haberler Yahudi gazetesinde Gazze’yle ilgili “uydurma haber yayını” iddiaları, istifaları tetikledi

Gazze'deki savaş Hamas'ın İsrail'in güneyine saldırarak yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi de rehin almasıyla başladı. Militanlar, geri kalanların çoğunu geçen yılki ateşkes sırasında serbest bıraktıktan sonra, üçte birinin öldüğüne inanılan yaklaşık 100 esiri hala ellerinde tutuyor.

Filistinli sağlık yetkilileri bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri saldırılarında 7 Ekim'den bu yana en az 41 bin 252 Filistinli’nin öldüğünü, 95 bin 497 Filistinli’nin yaraladığını bildirdi. Yetkililer, ölü ve yaralı sayımında savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmıyor ancak ölenlerin yarısından azlasının kadın ve çocuk olduğunu belirtiyor.