Bölge sakinleri, İsrail tanklarının Perşembe günü Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta iki hastane çevresindeki bölgeleri vurduğunu ve yerinden edilmiş insanları güvenlik için yeni bir umutsuz mücadeleye zorladığını söylüyor.
Gazze'de Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı’nın sözcüsü Eşref el-Kidra, kuşatma altındaki bölgenin kuzeyinde, gıda yardımı almak için kuyruğa giren 20 Filistinli’nin İsrail saldırısı sonucu öldüğünü ve 150 kişinin de yaralandığını söyledi. İsrail ordusu da haberleri incelediğini açıkladı.
Gazze sağlık yetkilileri, İsrail'in büyük ölçüde kontrol altına aldığını kaydettiği kuzey bölgelerinden güçlerini çekmeye başladıktan sonra tam kapsamlı askeri operasyonlara geçtiği Han Yunus'ta, son 24 saat içinde en az 50 Filistinlinin öldüğünü belirtiyor.
Gazze Şeridi'nin 2,3 milyonluk nüfusunun çoğu, İsrail'in dördüncü ayına giren askeri harekâtının başlarında kuzeyden sürüldükten sonra şimdi Han Yunus'a ve onun hemen kuzey ve güneyindeki kasabalara sıkışmış durumda.
Han Yunus'un İsrail zırhlı birlikleri tarafından kuşatıldığını ve neredeyse hiç durmadan havadan ve karadan ateş altında olduğunu söyleyen bölge sakinleri, Perşembe günü İsrail askeri operasyonlarının yapıldığı bölgelerden gökyüzüne doğru mantar benzeri devasa bir duman sütununun yükseldiğini anlattı.
İlgili Haberler İsrail, Washington'un tepkisini çeken BM yerleşkesine saldırıyı yalanladıFilistinli sağlık görevlileri, İsrail tanklarının şehrin halen faaliyette olan iki ana hastanesi Nasr ve El-Amal'ın etrafındaki hedefleri imha ettiğini ve bombaladığını, sağlık ekiplerini, hastaları ve içeride ya da yakınlarda toplanan yerinden edilmiş insanları tuzağa düşürdüğünü söyledi.
İsrail, Hamas militanlarının hastane binalarını üs olarak kullandığını söylerken, Hamas ve sağlık personeli bunu reddediyor.
İsrail ordusunun, Hamas'ın Gazze'nin güneyindeki militanları ortadan kaldırmak için tırmandırdığı kampanya kapsamında Han Yunus'taki hastaneleri kuşatması, kurtarma ekiplerinin yaralılara ulaşmasını ya da hayatını kaybetmiş olanların cansız bedenlerini toplamasını neredeyse imkansız hale getirdi.
El-Kidra, Nasır Hastanesi'nin "zorlu ve korkutucu koşullarda" kapasitesinin sadece yüzde 10'u ile çalıştığını, yiyecek, ağrı kesici ve anestezi ilaçlarının tükendiğini söyledi.
Çarşamba günü Birleşmiş Milletler (BM), İsrail tanklarının Gazze'de yerinden edilmiş Filistinliler’in barındığı büyük bir BM yerleşkesini vurduğunu, en az 9 kişinin öldüğünü ve 75 kişinin yaralandığını söyledi. Ancak İsrail kendi güçlerinin saldırıdan sorumlu olduğunu reddederek bombardımanı Hamas'ın başlatmış olabileceğini öne sürdü ve olayın incelendiğini söyledi.
İsrail, sivillerin ve militanların aktif olduğunu söylediği birkaç hastanenin bulunduğu "yoğun bir alan" olarak tanımladığı bölgede Hamas'ın "komuta ve kontrol merkezleri" olduğunu iddia ediyor.
İlgili Haberler Fidan: “Gazze’deki savaşı sonlandırmak tarihi bir görev”
Perşembe günü BM yetkilileri, yerleşkede barınan binlerce evsiz insanın, yakınlardaki İsrail tank güçlerinin içerideki tüm sivillerin dışarı çıkmasını emretmesinin ardından Gazze'nin güney sınırında 15 kilometre uzaklıktaki Refah'a kaçmaya hazırlandığını söyledi.
BM Filistinliler'e Yardım Dairesi (UNRWA) Sözcüsü Juliette Touma, İsrail güçlerinin yerleşkenin boşaltılması için Cuma günü yerel saatle 17.00'ye kadar süre verdiğini söyledi. Touma'nın tahminlerine göre yerleşkenin içinde 30 binden fazla kişi bulunuyordu.
İsrail ordusundan henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden uyarı
Yerel gazeteci Alaa Al-Mashharawi, Facebook'ta yayınladığı bir videoda durumu, "BM barınağı aşırı kalabalık, çöplerle dolup taşıyor, dışarıda ateş ve top atışları devam ediyor. Buradaki insanlar korkuyor, durum çok zor" sözleriyle anlattı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi, bu dar yerleşim bölgesinin yüzde 20'sinden daha azının yani yaklaşık 60 kilometrekarelik alanın şu anda güneyde 1,5 milyondan fazla evsiz insanı barındırdığını ve çatışmaların tırmanmasının bu kişilerin hayatlarını tehdit ettiğini söyledi.
İlgili Haberler ABD Ortadoğu Temsilcisi Gazze’de çatışmalara ara verilmesi için girişimlerde bulunmak üzere Kahire’deFilistinli sağlık yetkilileri, dünyanın en yoğun nüfuslu yerlerinden biri olan Gazze'de, İsrail saldırıları nedeniyle en az 25 bin 700 kişinin öldüğünü ve yoğun yapılaşmanın bulunduğu bölgenin büyük bölümünün bombardımanla yerle bir edildiğini söylüyor.
Gazze’de açlık sıkıntısı
Yardım görevlileri, Mısır sınırına yakın bölgelere sınırlı miktarda gıda tedarik edilirken çatışmaların en şiddetli olduğu kuzey ve orta kesimlerdeki insanların, felaketle karşı karşıya olduğunu söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Gazze'deki koordinatörü Sean Casey, "Kuzeydeki gıda durumu kesinlikle korkunç. Neredeyse hiç yiyecek yok ve konuştuğumuz herkes yiyecek için yalvarıyor" dedi.
Çatışmalar devam ederken yardım kuruluşlarının hareket etmekte ve iletişim kurmakta zorlanması nedeniyle Gazze'de açlıkla ilgili kapsamlı bir veri mevcut değil. Yetersiz beslenmenin, çocuklarda kilo kaybına neden olup olmadığı ölçülerek değerlendirilmesi planlanıyor.
Aralık ayında yayımlanan bir raporda Gazze nüfusunun tamamının kriz düzeyde açlıkla karşı karşıya olduğu ve kıtlık riskinin giderek arttığı belirtilmişti.
Yetersiz beslenme
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), önümüzdeki haftalarda Gazze'de 10 binden fazla çocuğun, yetersiz beslenmenin en ciddi sonuçlarından biri olan fiziksel büyüme ile beyin gelişimlerinin engellenmesi riski altında olduğunu öngörüyor.
Aralık ayında ve Ocak ayı başında Filistinliler için Tıbbi Yardım adlı yardım kuruluşuyla birlikte Gazze'nin merkezinde çalışan İngiliz cerrah Nick Maynard, "Etrafta öylece oturup boşluğa bakan çok sayıda zayıf insan gördük" dedi.
Maynard, "Artık yetersiz beslenen insanlara dair çok net kanıtlar vardı" diye ekledi.
Kısa bir süre önce Gazze'nin kuzeyinde bulunan Dünya Sağlık Örgütü doktorlarından Ayadil Saparbekov, özellikle çocuklarda ve yaşlılarda zayıflama belirtileri gördüğünü söyledi ve insanların yiyecek istemek için geldiklerini, ellerini ağızlarına götürerek yemek yiyormuş gibi yaptıklarını anlattı.
"Sokaklarda, yüzlerindeki ifadeden yetersiz beslendikleri anlaşılan çocuklar gördüm. Gözle görülür derecede zayıflardı. Elleri incecikti ve gözleri çöküktü" diyen Saparbekov, orada gördüğü her 10 çocuktan iki ya da üçünün bu tanıma uyduğunu söyledi.
İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Gazze'ye insani yardım girişinde sınırlamalar olduğunu reddetti ve sorunları BM'nin dağıtım kapasitesine bağladı.
Ancak Dünya Gıda Programı sözcüsü Abeer Etefa yardımların kuzeye ulaşmasında "sistematik bir sınırlama" olduğunu söylerken BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi (OCHA) de İsrail'in planlanan yardım teslimatlarının sadece dörtte birine izin verdiğini açıkladı.
"İnsani duraklama" görüşmeleri tıkandı
Kayıpların en büyük yükünü çeken sivillerin zarar görmemesi için ateşkes ilan edilmesi yönünde yapılan acil uluslararası çağrılara kulak tıkayan İsrail, Hamas'ın kökü kazınana ve tüm rehineler serbest bırakılana kadar geri adım atmayacağını açıkladı.
Hamas herhangi bir anlaşmanın İsrail'in saldırılarına ve kuşatmasına son vermesine ve Gazze Şeridi'nden çekilmesine bağlı olması gerektiğini söylüyor.
Reuters'a konuşan kaynaklar, İsrail'deki Filistinli tutuklularla, takas yoluyla rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir aylık ateşkes görüşmelerinin yeniden başladığını ancak iki tarafın, savaşı nasıl sona erdirecekleri konusundaki görüş ayrılıkları nedeniyle tıkandığını söyledi.
Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, kilit arabulucu Katar'ın Çarşamba günü sızdırılan bir ses kaydında İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Körfez Arap ülkesine "sorunlu" dediği iddiasıyla tepki göstermesine rağmen görüşmelerde herhangi bir aksama olmadığını da söyledi.