İsrail güvenlik güçleri İran destekli suikast planı iddiasıyla bir İsrailli’yi tutukladı

Şüphelinin, İranlı yetkililerle görüşmek için Türkiye üzerinden İran’a gittiği iddia edildi.

İsrail güvenlik birimleri, aralarında başbakanın da bulunduğu önde gelen kişileri hedef alan İran destekli bir suikast planına karıştığı şüphesiyle İsrailli bir işadamını tutukladığını duyurdu.

Yapılan açıklamada söz konusu kişinin İran'da Başbakan Benyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ya da İsrail yurt içi istihbarat teşkilatı Şin Bet’in başkanına suikast olasılığını görüşmek üzere en az iki toplantıya katıldığı ve Türkiye'de de bağlantıları olduğu belirtildi.

Şin Bet ve İsrail polisi tarafından yapılan ortak açıklamaya göre tutuklama geçen ay gerçekleşti.

Olay, İsrail'in güney Lübnan sınırında tırmanan çatışmayla birlikte yürüyen bir istihbarat savaşının altını çiziyor.

Geçtiğimiz hafta Şin Bet, Lübnanlı militan grup Hizbullah'ın eski bir üst düzey savunma yetkilisine suikast planladığını ortaya çıkarmış ve bu kişinin daha sonra eski Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Moshe Ya'alon olduğu belirlenmişti.

Tutuklamanın duyurulması, Hizbullah'ın iletişim ekipmanlarını uzaktan patlatan sofistike bir saldırıyla ikinci kez vurulmasından bir gün sonra geldi.

İlgili Haberler Lübnan’da yeni patlamalar: “Hizbullah üyelerinin telsizleri infilak etti; 20 ölü 450 yaralı var”

"İsrailli adam Türkiye'nin doğusundan İran'a kaçırıldı"

El telsizlerinin patlatıldığı ikinci saldırı, en az 20 kişinin ölümüne ve 450'den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Bir gün önce de Hizbullah'a ait yüzlerce çağrı cihazı aynı anda patlatılmış, ikisi çocuk 12 kişi ölmüş ve binlerce kişi yaralanmıştı.

İsrail bu saldırılarla ilgili doğrudan bir yorum yapmadı ancak birçok güvenlik kaynağı, saldırılardan İsrail'in istihbarat teşkilatı Mossad'ın sorumlu olduğunu söyledi.

İsrail'in İran'da, Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Temmuz ayında Tahran'daki bir devlet konukevinde öldürülmesini de içeren uzun bir istihbarat operasyonu geçmişi var.

Şin Bet, son tutuklamanın İran'ın istihbarat toplamak ve İsrail'de terörist görevler gerçekleştirmek üzere İsrailliler’i işe almak için sarf ettiği çabaları gösterdiğini söyledi.

Şin Bet'in açıklamasına göre komplo, kimliği açıklanmayan İsrailli’nin iş amacıyla İran'da yaşayan zengin bir işadamıyla buluşmayı kabul ettiği Nisan ayına kadar uzanıyor.

Açıklamada, sadece Adi olarak isimlendirilen İran’daki işadamının ülkeden ayrılamayacağının temsilciler tarafından söylenmesinin ardından İsrailli adamın Türkiye'nin doğusundan İran'a kaçırıldığı ve burada Adi ve aralarında İranlı bir güvenlik yetkilisi olarak tanımlanan bir kişinin de bulunduğu diğer kişilerle buluştuğu belirtildi.

1 milyon dolar talep etti

İranlılar Adi'ye İran için para ya da silah transferi, kalabalık yerlerin fotoğrafını çekme ya da istenen görevleri yerine getirmeyen İran adına çalışan diğer İsrailli sivilleri tehdit etme gibi görevleri yerine getirmesini teklif etti.

Açıklamada, şüphelinin İsrail'e geri döndüğü ancak Ağustos ayında bir kamyonla kaçak olarak ikinci kez İran'a gittiği belirtildi.
İkinci ziyaretinde İranlı yetkililerin kendisinden İran adına terör saldırıları gerçekleştirmesini istediği ve Netanyahu, Gallant ya da Shin Bet şefi Ronen Bar'a suikast ve diğer operasyonlar için tekliflerde bulunduğu belirtildi.

İsrailli adam 1 milyon dolarlık bir ödeme talep etti, ancak İranlı yetkililer bu talebi reddetti, ancak iletişim halinde kalacaklarını ve toplantılara katıldığı için kendisine 5 bin Euro ödeyeceklerini söyledi.

İlgili Haberler Hizbullah’tan Lübnan’daki saldırıların ardından misilleme sözü