İsrail Gazze’ye kara harekatı yapacak mı?

İsrail dün gece boyunca da Gazze'ye yoğun hava operasyonu düzenledi - 10 Ekim 2023

İsrail ordusunun Hamas’ın saldırısının ardından 300 bin yedek askeri göreve çağırması, sınıra mühimmat yığarak tanklar konuşlandırması, olası kara harekatını gündeme taşıdı.

Ordunun dün Gazze sınırına tanklar sevk ettiği ve askerlerin bölgeye gittiği basına yansırken, İsrail bugün Gazze sınırının kontrolünün yeniden sağlandığını açıkladı.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, son 24 saatte sınırdan herhangi bir sızma ve saldırı olmadığını söyleyerek, Gazze sınırının kontrolünün yeniden sağlandığını açıkladı. Hamas militanlarının hafta sonu düzenledikleri saldırı sırasında bariyeri yıktıkları yerlere ise mayın döşendiği kaydedildi.

Bir diğer sözcü Yarbay Richard Hecht ise, Gazze'den ayrılan Filistinliler'in Mısır'a gitmelerini tavsiye etti. Yarbay Richard Hecht, verdiği brifingde "Refah sınır kapısının hala açık olduğunu biliyorum. Çıkabilecek olanlara çıkmalarını tavsiye ederim" dedi. Ancak sözcünün açıklamasının ardından Mısır ile Gazze arasındaki Refah sınır kapısının kapandığı basına yansıdı.

İlgili Haberler “Bu güvenlik açığı İsrail sağında da İsrail solunda da travma yarattı”

"Gazze'de gece boyu 200 hedef vuruldu"

Diğer yandan İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze'de Hamas ve diğer militan gruplara ait 200 hedefi gece boyunca hava saldırılarıyla vurduğunu açıkladı. Hava kuvvetleri, vurulan hedefler arasında Hamas'ın komuta kontrol merkezlerinden birinin ve bir silah deposunun bulunduğunu kaydetti.

Reuters haber ajansına konuşan Filistinliler, İsrailli güvenlik görevlilerinden özellikle Gazze'nin kuzey ve doğu bölgelerindeki alanları terk etmelerini söyleyen ve ordunun buralarda operasyon yapacağı uyarısında bulunan telefonlar ve cep telefonu sesli mesajları aldıklarını söyledi.

Gazze’deki Remal mahallesinde onlarca kişinin evlerini terk ettiği bildiriliyor. Reuters’a konuşan 73 yaşındaki Salah Hanouneh, "Kendimizi, çocuklarımızı, torunlarımızı ve gelinlerimizi alıp kaçtık. Mülteci olduk diyebilirim. Güvenliğimiz ya da emniyetimiz yok. Bu hayat nedir? Bu bir hayat değil” dedi.

İsrail dün gece de Gazze’ye yönelik yoğun hava saldırısını sürdürdü. Hamas dün, Gazze’de uyarı yapılmadan bombalanan her ev için rehin aldığı bir İsrailli'yi infaz edeceğini açıklamıştı.

Hamas'ın silahlı kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, “grubun ateş altındaki İsrailli esirler için pazarlık yapmayacağını” söylemişti.

Hamas'ın İsrail saldırılarında yaklaşık 900 kişinin, İsrail'in Gazze’ye yönelik hava saldırılarında ise şimdiye kadar yaklaşık 700 kişinin öldüğü açıklandı.

İlgili Haberler Avrupa’da İsrail’e destek gösterileri