İsrail Gazze'de aralarında Amerikan vatandaşının da olduğu altı rehinenin cesedine ulaştı

İsrail ordusu, Refah'taki bir yer altı tünelinde aralarında Amerikan vatandaşı Goldberg-Polin'in de olduğu altı cesede ulaştığını açıkladı.

İsrail ordusu bugün, Gazze'nin güneyindeki bir tünelde, geçen yıl 7 Ekim'de kaçırılan ve aralarında bir Amerikan vatandaşının da bulunduğu altı rehinenin cesedine ulaşıldığını açıkladı.

Ordu cesetlerin güneydeki Refah kentinde yeraltından çıkarıldığını, savaşın yıkıma uğrattığı bölgede çocuk felci aşılama çalışmalarının başladığı ve işgal altındaki Batı Şeria'da şiddetin alevlendiği sırada duyurdu.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari bu sabah gazetecilere verdiği brifingde rehinelerin kimliklerinin Carmel Gat, Hersh Goldberg-Polin, Eden Yerushalmi, Alexander Lobanov, Almog Sarusi ve Ori Danino olduğunu ve cesetlerin dün Refah’taki bir yeraltı tünelinde bulunduğunu bildirdi.

"Biz ulaşmadan kısa süre önce öldürülmüşler"

“İlk değerlendirmelerimize göre, biz onlara ulaşmadan kısa bir süre önce Hamas teröristleri tarafından vahşice katledilmişler” diyen Hagari, rehinelerin naaşlarının dün gece ordu birlikleri tarafından İsrail topraklarına getirildiğini kaydetti.

İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi'nde yaklaşık 11 ay süren savaşla ilgili bir ateşkes anlaşmasına varılması için baskı altında olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, sorumlular yakalanana kadar İsrail'in rahat etmeyeceğini söylüyor ve “Her kim rehineleri öldürüyorsa anlaşma istemiyordur” diyor.

Üst düzey Hamas yetkilileri ise ölümlerden ateşkes anlaşmasını imzalamayı reddeden İsrail'in sorumlu olduğunu savunuyor.

Reuters'a konuşan üst düzey Hamas yetkilisi Sami Ebu Zuhri, “İsrailli esirlerin öldürülmesinden Netanyahu sorumludur. İsrailliler Netanyahu ile anlaşma arasında bir seçim yapmalıdır” dedi.

İlgili Haberler Gazze’de çocuk felci aşısı kampanyası öncesi İsrail’in hava saldırılarında en az 49 kişi öldü

İsrail muhalefetinden grev çağrısı

Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim 2023’teki saldırısında yaklaşık 250 kişi rehin alınmıştı. Son bulunan cesetlerle birlikte Hamas’ın elinde yaklaşık 100 rehine kaldığı ancak bunların yaklaşık üçte birinin de öldüğü tahmin ediliyor.

İsrail rakamlarına göre Hamas’ın 7 Ekim saldırısında yaklaşık 1200 kişi öldürüldü. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı misilleme saldırılarında ise Gazze’deki sağlık yetkililerine göre şimdiye kadar çoğu çocuk ve kadın 40 binden fazla Filistinli öldü, 94 bin kişi de yaralandı.

Pazar günü daha fazla rehinenin cesedine ulaşılmasının, rehinelerin serbest bırakılması için anlaşma talep eden İsraillilerin protestoları daha da arttırabileceği tahmininde bulunuluyor.

Rehine Aileleri Forumu Netanyahu'yu sorumluluk almaya ve anlaşmayı neyin engellediğini açıklayarak, bir an öce ateşkes anlaşmasına varmaya çağırıyor.

Bu arada, İsrail muhalefet lideri Yair Lapid bugün, Gazze Şeridi'nde kalan rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmaya varılması amacıyla hükümete baskı yapmak üzere ekonomiyi durduracak bir grev çağrısında bulundu.

Ülkenin eski başbakanı da olan Lapid, “bu sabah kalbi kırılan” her İsrailliyi günün ilerleyen saatlerinde Tel Aviv'de düzenlenecek büyük protestoya katılmaya çağırdı. Lapid ayrıca İsrail'in ana işçi sendikasını, işletmeleri ve belediyeleri de greve gitmeye çağırdı.

Biden'dan taziye mesajı: “Hamas liderleri bu suçların bedelini ödeyecek”

ABD Başkanı Joe Biden rehinelerin cesetlerine ulaşılmasının ardından bir taziye mesajı yayınlayarak, cansız bedeni bulunan rehinelerden birinin Hersh Goldberg-Polin adında bir Amerikan vatandaşı olduğunu teyit ettiklerini belirterek, şunları dile getirdi:

“Yıkıldım ve öfkelendim. Hersh, 7 Ekim'de İsrail'de barış için düzenlenen bir müzik festivaline katılırken vahşice saldırıya uğrayan masumlar arasındaydı. Hamas'ın vahşi katliamı sırasında arkadaşlarına ve yabancılara yardım ederken kolunu kaybetti. Henüz 23 yaşındaydı. Dünyayı gezmeyi planlıyordu.

Hiç şüpheniz olmasın, Hamas liderleri bu suçların bedelini ödeyecek. Ve biz de kalan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşma için gece-gündüz çalışmaya devam edeceğiz.”

Harris: "Hamas'ın eline daha fazla Amerikan kanı bulaşmıştır"

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris de taziye mesajında, “Hamas şeytani bir terör örgütüdür. Bu cinayetlerle birlikte Hamas'ın eline daha fazla Amerikan kanı bulaşmıştır. Hamas'ın süregelen vahşetini şiddetle kınıyorum ve tüm dünya da kınamalıdır” ifadelerini kullandı.

23 yaşındaki Goldberg-Polin Gazze sınırı yakınlarındaki müzik festivalindeyken Hamas tarafından rehin alınmış ve en son Nisan ayı sonunda Hamas tarafından yayınlanan bir videoda görülmüştü.

Daha önce Delaware, Rehoboth Beach'te gazetecilere konuşan Biden, çatışmayı durduracak bir ateşkes anlaşması konusunda “hala iyimser” olduğunu söyledi ve “insanlar görüşmeye devam ediyor” diye ekledi.

ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda aylardır devam eden görüşmelerde, ABD'nin anlaşma için artan baskısına ve üst düzey yetkililerin bölgeye defalarca yaptığı ziyaretlere rağmen şimdiye kadar bir ateşkes anlaşması sağlanamadı.

İlgili Haberler Lübnanlı Filistinliler’in gözü Gazze’de: Ortak arzuları savaşın bitmesi ve bir gün evlerine geri dönebilmek

Çatışmalara aşı arası

İki taraf son olarak, BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Filistinli sağlık görevlilerinin Gazze'deki 640 bin çocuğu aşılamaya başlayabilmesi için Pazar gününden Salı gününe kadar günde en az sekiz saat çatışmalara ara vermeyi kabul etti.

Kampanya, WHO’nun geçen ay bir bebeğin tip 2 çocuk felci virüsü nedeniyle kısmen felç olduğunu doğrulamasının ardından geldi. Bu, bölgede 25 yıldır görülen ilk vaka oldu.

Savaş Gazze'de büyük bir insani krize yol açarken, bölge genelinde ve işgal altındaki Batı Şeria'da da gerilimi tırmandırdı. İsrailli yetkililer Pazar günü El Halil kenti yakınlarında araçlarına ateş açılması sonucu üç İsraillinin öldüğünü açıkladı.

Yüzlerce İsrail askeri Çarşamba gününden bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenliyor ve İsrail'in İslamcı militanların kökünü kazımayı amaçladığını söylediği aylardır bölgedeki en büyük eylemlerinden birini gerçekleştiriyor.

Hamas Batı Şeria'daki saldırıyı övdü ancak “Gazze Şeridi'ndeki katliam ve soykırıma doğal bir yanıt” olduğunu söyleyerek saldırının sorumluluğunu üstlenmedi.

İlgili Haberler Ateşkes arayışı devam ederken İsrail Gazze, Batı Şeria ve Lübnan’da saldırılarını sürdürüyor