İsrail Gazze ve Lübnan’da saldırılarını yoğunlaştırdı, Gazze’de 87 kişi öldü ya da kayboldu 

Filistinliler, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da İsrail saldırısının hedefindeki bölgede, 20 Ekim 2024.

İsrail, Pazar günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah'ın istihbarat merkezini vurduğunu açıklarken, Gazze'deki yetkililer İsrail'in onlarca kişinin ölümüne neden olan saldırısının ardından hala enkazdan ceset çıkarmaya çalıştıklarını söyledi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Cumartesi günü geç saatlerde bölgenin kuzeyindeki Beyt Lahiya'ya düzenlenen hava saldırısında en az 87 kişinin öldüğünü ya da kaybolduğunu, bunun tek bir saldırıda aylardır bildirilen en yüksek ölü sayılarından biri olduğunu bildirdi. İsrail, konuya ilişkin haberleri araştırdığını açıkladı.

Hamas lideri Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin Ortadoğu'da bir yılı aşkın süredir tırmanan çatışmaları sona erdirmek üzere ateşkes müzakerelerinin başlatılması umutlarını arttırmasından günler sonra düzenlenen son saldırılar, İsrail'in Gazze'deki Filistinli militan grup Hamas'a ve Lübnan'daki İran destekli Hizbullah'a yönelik saldırılarının yoğunlaştığına işaret ediyor.

ABD seçimleri yaklaşırken yetkililer, diplomatlar ve bölgedeki diğer kaynaklar, İsrail'in askeri operasyonlarla sınırlarını korumaya ve rakiplerinin yeniden toparlanamamasını sağlamaya çalıştığını söylüyor.

İsrail, ayrıca bu ayın başlarında İran'dan gelen füze saldırısına misilleme yapmaya hazırlanıyor ancak Washington İsrail'in İran’daki enerji altyapısını ya da nükleer tesisleri vurmaması için baskı yapıyor.

İlgili Haberler Netanyahu’nun evine doğru dron fırlatıldı, Gazze’deki İsrail saldırılarında en az 50 kişi öldü

Başbakan Benyamin Netanyahu, Cumartesi günü tatil yaptığı eve bir insansız hava aracının yönlendirilmesinin ardından, “İran'ın vekili Hizbullah” tarafından bir suikast girişimine maruz kaldığını söyledi. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamaya göre Başbakan, eski ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in kendi çıkarları doğrultusunda kararlar alacağını yineledi.

İsrail hükümeti, başlıca müttefiki ve askeri destekçisi olan ABD'nin hem Gazze hem de Lübnan'da ateşkes sağlama girişimlerini reddetmişti.

Filistinliler tahliye emirlerini endişeyle karşılıyor

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Beyt Lahiya'da düzenlenen saldırının ardından kurtarma çalışmalarının iletişim sorunları ve devam eden İsrail askeri operasyonları nedeniyle engellendiğini kaydetti.

Saldırı, tanklarla desteklenen İsrail birliklerinin kalan Hamas savaşçılarının kökünü kazımaya çalıştığı Beyt Lahiya'nın hemen güneyindeki Cebaliye kasabası çevresindeki büyük bir saldırıdan iki hafta sonra düzenlendi.

İsrail, saldırıyla bir Hamas hedefini vurduğunu duyurdu ve Hamas medya ofisi tarafından daha önce 73 kişinin öldüğüne yönelik açıklamanın doğruluğunu reddetti. İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, 5 binden fazla Filistinli’nin belirlenen güzergahlar üzerinden Cebaliye'den ayrıldığını söyledi.

İsrail’in tahliye emirleri, halkı güneye yönlendiriyor. Birçok Filistinli, operasyonun savaştan sonra bölgenin İsrail kontrolüne geçmesine yardımcı olmak için halkı Gazze'nin kuzeyinden çıkarmayı amaçladığından endişe ediyor.

İsrailli yetkililer bu tür planları reddederek sivilleri korumaya ve onları Hamas savaşçılarından ayırmaya çalıştıklarını belirtiyor.

Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik saldırısıyla tetiklenen İsrail saldırıları Gazze'deki 2,3 milyon kişinin çoğunu evsiz bıraktı, yaygın bir açlığa neden oldu, hastane ve okulları tahrip etti.

İlgili Haberler İsrail Beyrut’un banliyölerini vururken Hizbullah İsrail'in kuzeyine roket saldırısı düzenledi

İsrail Beyrut’a bombardımanı arttırdı

İsrail, Lübnan'da da başkent Beyrut'un güneyine yönelik bombardımanını Cumartesi günü öğleden sonra arttırdı. Pazar günü ise hava kuvvetlerinin Hizbullah'ın Beyrut'taki istihbarat merkezinin yanısıra silah üretimi için kullanılan bir yeraltı atölyesini de vurduğu açıklandı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, savaş uçaklarının, aralarında örgütün güney komutanlığının üst düzey isimlerinden Alhaj Abbas Salameh'in de bulunduğu üç Hizbullah komutanını öldürdüğü belirtildi.

Reuters’a konuşan görgü tanıkları, daha önce Hizbullah’ın ofisleri ve yeraltı tesislerinin de bulunduğu yoğun nüfuslu bir bölge olan Beyrut'un güney banliyölerinden dumanların yükseldiğini söyledi.

Lübnan ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in güney Lübnan'da bir askeri araca düzenlediği saldırıda üç askerinin öldüğünü bildirdi. Hizbullah, saldırılar hakkında bir yorum yapmadı ancak Lübnan'daki İsrail güçlerine ve İsrail'in kuzeyindeki bir üsse füze attığını duyurdu.

İsrail ve Hizbullah arasındaki sınır tesi çatışmalar, bir yıl önce İran destekli grubun Hamas'ı desteklemek üzere İsrail’e roket saldırılarıyla patlak vermişti. Ekim ayının başında İsrail, kuzeydeki roket saldırılarından kaçan vatandaşları için sınır bölgesini istikrara kavuşturmak amacıyla Lübnan içinde bir kara saldırısı başlatmıştı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, geçen yıl içinde çatışmalarda 2 bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetti ve çoğu son haftalarda olmak üzere 1,2 milyondan fazla kişi de yerinden oldu. İsrailli yetkililer, aynı dönemde İsrail'in kuzeyinde ve işgal altındaki Golan Tepeleri’nde 59 kişinin öldüğünü belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Gallant’tan sınır ziyareti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Pazar günü İsrail'in kuzey sınırını ziyaret ederek 98. Tümen Komutanı ve diğer üst düzey yetkililerle operasyonel durum değerlendirmesi yaptı.

Gallant, birliklerin Hizbullah'ın saldırı altyapısını çökertme misyonunda kaydettiği ilerlemeyi değerlendirdi ve İsrail ordusunun (IDF) Hizbullah'ın sıcak noktalarındaki faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

Bakan Gallant, ayrıca sahadaki muharip birliklerle de biraraya geldi.

Yoav Gallant, “Sadece düşmanı (Hizbullah'ı) yenmekle kalmıyor, tünellerini, silah depolarını ve saldırı altyapılarını ortadan kaldırarak onları yok ediyoruz. Sonuç ortada. Hizbullah'ın (İsrailliler’e) baskın düzenlemek için fırlatma rampası olarak kullanmaya hazırlandığı yerlerde artık IDF birlikleri operasyon düzenliyor” dedi.

Gallant, “Amacımız bölgeyi (Hizbullah altyapısından) tamamen ‘temizlemek’ ve böylece İsrail'in kuzeyindeki halkın evlerine dönerek yaşamlarını yeniden inşa etmelerini sağlamak. Bunun çok önemli olduğuna inanıyorum. IDF operasyonlar yürütüyor ve bizim hala tamamlamamız gereken görevler var” diye ekledi.

İsrail Savunma Bakanı ayrıca ellerinde bilgi paylaşan Hizbullah tutukluları olduğunu ve grup içinde duyulan derin korkuyu aktardıklarını belirterek, “Hizbullah çöküyor” diye konuştu.