İsrail'den Gazze'de “tam abluka” kararı: Gazze'nin elektriği kesilecek, gıda ve yakıt girişi engellenecek

  • Associated Press

İsrail Gazze'de binden fazla hedefi vururken İsrail tank ve İHA'ları, sınırdan geçişleri önlemek için sınır boyunca devriyeye başladı.

İsrail ordusunun güneyde militan avı başlattığı, sınır ihlallerine karşı önlem aldığı ve Hamas kontrolündeki Gazze'yi saldırı bombardımanına tuttuğu sırada İsrail'den bugün yapılan açıklamada Gazze'nin “tam abluka” altına alınacağı kaydedildi.

İsrail ordusu, Hamas'ın sürpriz saldırısından iki gün sonra çatışmaların büyük ölçüde sönümlendiğini bildirdi. On yıllar sonra İsrail sokaklarında ağır çatışmaların yaşanmasına yol açan Hamas saldırısı, İsrail ordusu ve istihbaratını hazırlıksız yakaladı.

İsrail Gazze'de binden fazla hedefi vururken İsrail tank ve İHA'ları, sınırdan geçişleri önlemek için sınır boyunca devriyeye başladı. Filistinli militanların roket saldırılarıysa Kudüs ve Tel Aviv'de hava saldırısı sirenlerini alarma geçirdi. İnternette yayınlanan bir video görüntüsü, Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nın terminallerinden birinin yakınından dumanlar çıktığını gösterdi. Ölü, yaralı ya da hasar olduğuna ilişkin henüz herhangi bir ayrıntı bulunmuyor.

İsrail'de yaklaşık 700, İsrail ve Mısır sınırında 2 milyon 300 bin Filistinli'nin yaşadığı Gazze'deyse yaklaşık 500 kişinin hayatını kaybettiği kaydediliyor.

Filistinli militan gruplar, İsrail'de yakalanan ve Gazze'ye götürülen 130'dan fazla kişiyi ellerinde bulundurduklarını iddia etti. Hamas'ın silahlı kanadıysa bu kişilerin dördünün İsrail hava saldırılarında öldüğünü söyledi.

Bu iddia bağımsız kaynaklardan doğrulatılamasa da İsrail hükümetinin kendi vatandaşlarının tutsak olduğu bölgeyi bombardımana tutan İsrail hükümetinin karşı karşıya olduğu ikilemi gözler önüne seriyor.

Your browser doesn’t support HTML5

İsrail Savunma Bakanı: ''İnsansı hayvanlarla savaşıyoruz''

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla Gazze'nin “tam abluka altına alınması” talimatı verdiğini, yetkililerin bölgeye verilen elektriği keseceğini, gıda ve yakıt girişinin engelleneceğini bildirdi. Gallant, hem İsrail hem de Filistin tarafının tırmanan gerginlik ortamlarında başvurduğu insan onuruna aykırı söylemi kullanarak, İsrail'in “insansı hayvanlarla” savaşta olduğunu söyledi.

Hamas'ın Gazze'de kontrolü ele geçirmesinden bu yana İsrail ve Mısır, bölgeye farklı seviyelerde abluka uyguluyor. Ancak son yıllarda İsrail, Gazze'ye ve Gazze'den seyahatlere ağır kısıtlama getirirken elektrik enerjisini, gıda, yakıt ve tüketici ürünlerinin ithalatını kısıtlı ölçüde sağlıyor.

İsrail ordusunu baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail içinde 48 saat süren çatışmalar sonrasında sınırlardaki yerleşim birimlerinde “tam kontrolü” sağladıklarını kaydetti. Bu sabah erken saatlerde münferit olayların yaşandığını söyleyen Tuğamiral Hagari, “Ancak şu aşamada yerleşim birimleri içinde çatışma yok” dedi.

Militanların İsrail içinde kalmış olabileceğini sözlerine ekleyen Hagari, sınırdaki 24 yerleşim biriminin 15'inin tahliye edildiğini, geri kalanının da yarın boşaltılmasının beklendiğini söyledi.

Hamas sözcüsü Abdül-Latif El Kanu, Associated Press'le yaptığı telefon görüşmesinde, örgüt savaşçılarının Gazze dışında çatışmaya devam ettiğini, bu sabah itibarıyla daha fazla İsrailli'yi ele geçirdiğini bildirdi.

Mısır devlet gazetesi El Ahram, İsrail'in Filistinli kadın tutukluları serbest bırakması karşılığında Hamas'ın da tutsak kadınları serbest bırakmasını içeren bir ön anlaşmanın arabuluculuğunu yapmaya çalıştığını bildirdi. Gazete, her iki tarafın da kabul etmesi halinde tutsak takasının gerçekleştirilmesi için geçici bir ateşkes ilanı olacağını kaydetti.

Hamas ve İslami Cihat'ın ele geçirdiğini iddia ettikleri arasında askerlerle aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların olduğu siviller bulunuyor. Bunların çoğunun İsrailli olduğu ancak başka ülke vatandaşlarının da bulunduğu kaydediliyor. İsrail ordusu ise sadece tutsak sayısının “önemli boyutta” olduğunu kaydetti.

İsrail ordusu, hava saldırılarıyla Gazze'nin kuzeydoğusundaki Beyt Hanun kasabasının büyük çoğunluğunu yerle bir etti. İsrail ordusunu baş sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Hamas'ın Beyt Hanun'u saldırılar için bir hazırlık platformu olarak kullandığını söyledi. Kasaba nüfusunun büyük çoğunluğunun daha önceden kaçtığı belirtilirken ölü sayısına ilişkin açıklama yapılmadı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) 123 binden fazla kişinin çatışmalar nedeniyle yerinden olduğunu bildirdiği Gazze'de halk, şiddetin daha da tırmanmasından korkuyor.

BM, dün gece itibarıyla İsrail hava saldırıları sonucu Gazze'de 159 konutun yıkıldığını, 1210 konutun ağır hasar gördüğünü bildirdi. BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA), 225'ten fazla kişinin sığındığı bir okulun doğrudan vurulduğunu bildirdi, ancak saldırının ne yönden geldiğine ilişkin ayrıntı vermedi.

Gazze'nin güneyindeki Refah kentinde bu sabah İsrail'in düzenlediği hava saldırısında kadın ve çocukların da aralarında olduğu 19 kişinin öldüğü bildirildi.

İsrailli kurtarma görevlilerinin verdikleri bilgilere dayanan bazı İsrail medya kuruluşları, İsrail tarafından ölenlerden en az 73'ünün asker olduğunu bildirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı ise 78'i çocuk 41'i kadın 493 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. İsrailli bir yetkili, güvenlik kuvvetlerinin 400 militanı öldürdüğünü, onlarcasını ele geçirdiğini kaydetti.