Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinliler, Cumartesi günü İsrail’in hava saldırılarında en az 22 kişinin öldüğünü, İsrail ordusunun bölgeye ağır bombardıman düzenlediğini belirtti. İsrail ise Hamas ve Hizbullah militan gruplarına karşı saldırıları nedeniyle Gazze’de ve güney Lübnan'da yaşayanların bölgeden ayrılmasını istedi.
Lübnan'da da Birleşmiş Milletler Barış Gücü, Nakura'daki karargahının bir kez daha vurulduğunu açıkladı. Cuma günü geç saatlerde bir barış gücü askerinin açılan ateş sonucu vurulduğu ve durumunun stabil olduğunu bildirildi.
Karargaha kimin ateş açtığı bilinmiyor. Olay, İsrail ordusunun karargaha üst üste ikinci kez ateş açmasından bir gün sonra meydana geldi. Barış gücü askerlerini görev yerlerini terk etmeleri konusunda uyaran İsrail, olayla ilgili sorulara henüz yanıt vermedi.
Gazze'nin kuzeyinde yaşayan Filistinliler, ay başından bu yana yardım alamadıklarını söylerken açlık uyarıları yeniden gündeme geldi. BM Dünya Gıda Programı, 1 Ekim'den bu yana kuzeye hiç gıda yardımı girmediğini açıkladı. Yaklaşık 400 bin kişi Gazze’nin kuzeyinde kalmaya devam ediyor.
İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyindeki saldırısının yanı sıra Lübnan'da İran destekli Hizbullah'a karşı hava ve kara harekatını tırmandırdı. Lübnan'ın devlete ait Ulusal Haber Ajansı, İsrail hava saldırısında Beyrut'un güneyindeki Zarout sahil bölgesinde bir apartmanın vurulduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı, saldırıda dört kişinin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını açıkladı. Hizbullah da İsrail'e saldırılarına devam etti.
İran Meclis Başkanı Muhammed Bagher Kalibaf, Cumartesi günü Beyrut'ta İsrail hava saldırısının gerçekleştiği yeri gezerken yaptığı açıklamada, “Bu zor koşullarda Lübnan halkının ve Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
Gazze halkı kapana kısıldı, yiyecek tükeniyor
Associated Press haber ajansına konuşan Gazze'nin kuzeyindeki Filistinliler, birçok kişinin evlerinde ve sığınaklarda mahsur kaldığını, erzakın giderek azaldığını söyledi. Bölge sakinleri, bombardıman nedeniyle acil müdahale ekipleri çalışamadığı için sokaklarda kalmış cesetler gördüklerini aktardı.
Cibaliye mülteci kampına yapılan son saldırıdan sonra olay yerine gidenler, daha önce bir evin bulunduğu yerde 20 metre derinliğinde bir çukur oluştuğunu söyledi. Cumartesi sabahı itibarıyla bu binanın enkazından en az 20 ceset çıkarıldığı, diğerlerinin muhtemelen halen yıkıntıların altında kaldığı belirtildi. Yetkililer, Cibaliye'nin başka bir yerinde bir eve düzenlenen saldırıda da iki kardeşin öldüğünü, bir kadın ve yeni doğmuş bir bebeğin de yaralandığını ifade etti.
İsrail ordusu, saldırılarla ilgili sorulara yanıt vermedi. Askeri sözcü Avichay Adraee, büyük güç kullanmayı planladıkları ve bunu uzun süre devam edeceği gerekçesiyle Cibaliye ve Gazze Şehri'nin bazı bölgelerinde yaşayanların güneye, İsrail'in belirlediği bir insani yardım bölgesine gitmelerini istedi.
Hamas ve diğer militanlar yeniden toparlanırken İsrail askerleri, defalarca Gazze'nin bazı bölgelerine geri döndü. Savaş, Gazze'nin geniş alanlarını tahrip etti ve 2,3 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı birden fazla kez yerlerinden edildi.
Cibaliye sakinlerinden Ahmed Abu Goneim durumu “Savaşın ilk günleri gibi” şeklinde tanımlayarak “İşgal bizi buradan söküp atmak için her şeyi yapıyor. Ama biz gitmeyeceğiz” dedi.
İsrail savaş uçakları ve insansız hava araçlarının geçen hafta komşu evleri vurduğunu söyleyen 24 yaşındaki Filistinli, komşu evlerde öldürülen dört kadın ve üç yaşlarında beş çocuk dahil 15 akraba ve komşu saydı. Goneim, sokaklarda ölüler olduğunu ve “bombardıman nedeniyle kimsenin onları alamadığını” söyledi.
Cibaliye'de okula dönüştürülen bir sığınakta ailesiyle birlikte kalan Hamza Şerif ise bölgenin “gece gündüz sürekli bombalandığını” aktardı. Barınağın ay başından beri yardım almadığını söyleyen Şerif, “Aileler depoladıkları yiyecekleri kullanıyor ama çok yakında erzakları tükenecek” diye konuştu.
Dünya Gıda Programı, daha önce Gazze'nin kuzeyinde dağıttığı sınırlı gıda malzemelerinin ne kadar süre dayanacağının belli olmadığını bildirdi. BM'nin gıda hakkı konusundaki bağımsız araştırmacısı, geçen ay İsrail'i Filistinlilere karşı bir “açlık kampanyası” yürütmekle suçlamış, İsrail ise bunu reddetmişti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği ve militanların İsrail'e girerek çoğu sivil bin 200 kişiyi öldürdüğü ve yaklaşık 250 kişiyi kaçırdığı saldırının ardından başlamıştı.
Savaşçılar ve siviller arasında ayrım yapmayan yerel sağlık yetkililerine göre İsrail'in saldırısı 42 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden oldu. Gazze Sağlık Bakanlığı, hastanelere son 24 saat içinde 49 kişinin cesedinin ulaştığını açıkladı.