İsrail Gazze'deki 190 BM çalışanını Hamas ve İslami Cihat'la bağlantılı olmakla suçluyor

İsrail istihbaratı, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nin 190 çalışanının Hamas ya da İslami Cihat militanı olduğu, 7 Ekim saldırısı sırasında rehin alma ve öldürme olaylarına karıştığını iddia ediyor.

İsrail istihbaratına ait olduğu belirtilen bir belgede, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi’nden (UNRWA) bir grup personelin, Gazze savaşını başlatan 7 Ekim saldırısı sırasında rehin alma ve öldürme olaylarına karıştığı iddia edildi. Bazı ülkeler, UNRWA fonlarını durdurdu.

Reuters haber ajansı tarafından görülen altı sayfalık raporda, aralarında öğretmenlerin de bulunduğu 190 UNRWA çalışanının Hamas ya da İslami Cihat militanı olduğu iddia ediliyor. Dosyada bu kişilerden 11'inin isimleri ve resimleri bulunuyor.

Filistinliler İsrail'i UNRWA'yı lekelemek için bilgileri tahrif etmekle suçlarken, UNRWA bazı çalışanları işten çıkardığını ve iddiaları araştırdığını açıkladı.

İstihbarat belgesindeki 11 kişiden biri, 7 Ekim’deki Hamas saldırısı sırasında bir kadının kaçıran oğluna yardım sağlamakla suçlanan bir okul danışmanı.

UNRWA'da sosyal hizmet görevlisi olan bir başka kişi ise öldürülen bir İsrail askerinin cesedinin Gazze'ye nakledilmesinde rol oynamakla ve Hamas tarafından kullanılan kamyonetlerin ve silah malzemelerinin hareketlerini koordine etmekle suçlanıyor.

İlgili Haberler BM’den bağışların askıya alınmasına tepki: “Filistin halkına yaptırım sorumsuzluktur”

Dosyada yer alan üçüncü bir Filistinli ise İsrail sınırındaki Beeri köyünde düzenlenen ve köy sakinlerinin onda birinin öldürüldüğü saldırıya katılmakla suçlanıyor. Dördüncü bir kişi ise hem askeri üssün ele geçirildiği hem de 360'tan fazla kişinin öldüğü baskının düzenlendiği Reim'deki saldırıya katılmakla suçlanıyor.

"Terör örgütleri, uluslararası kuruluşları istismar ediyor”

İbranice hazırlanan istihbarat raporunda, "Çatışmalar sırasında ele geçirilen istihbarat bilgileri, belgeler ve kimlik kartlarından UNRWA çalışanı olarak görev yapan yaklaşık 190 Hamas ve İslami Cihat mensubunu terörist ajan olarak tespit etmek mümkün" deniliyor.

Dosyada Hamas ajanı olarak adı geçen iki kişi, "ortadan kaldırılmış" ya da İsrail güçleri tarafından öldürülmüş olarak tanımlanıyor. İsmi ve resmi verilen 12’nci Filistinli’nin ise herhangi bir gruba üye olmadığı ve 7 Ekim'de İsrail'e sızdığı söyleniyor.

Ayrıca tanksavar roketi ile silahlanmakla suçlanan bir UNRWA öğretmeni, bir rehineyi filme almakla suçlanan bir başka öğretmen ve İslami Cihat için bir komuta merkezi açmakla suçlanan UNRWA okulundaki bir dükkanın müdürü de 12 kişilik listede yer alıyor.

Raporda, "Terör örgütleri, Gazze Şeridi sakinlerini ve misyonu yardım sağlamak olan uluslararası kuruluşları alaycı bir şekilde istismar ediyor ve bunu yaparken de Gazze Şeridi sakinlerine fiilen zarar veriyor" denildi.

İlgili Haberler BM çalışanlarının 7 Ekim saldırılarında yer aldığı iddialarıyla başlayan kriz tırmanıyor

Rapor Hamas'ı, "terör altyapısını okullar da dahil olmak üzere çok çeşitli BM tesis ve varlıklarına sistemli ve kasıtlı olarak yerleştirmekle" suçluyor. Hamas ise bunu reddediyor.

İsrail istihbarat belgesi, ismi ya da uyruğu açıklanmayan bir kaynak tarafından Reuters’a gösterildi. Kaynak, raporun İsrail istihbaratı tarafından derlendiğini ve Cuma günü UNRWA finansmanını askıya alan ABD ile paylaşıldığını söyledi.

UNRWA sözcüsü, dosya hakkında sorulan bir soruya Birleşmiş Milletler tarafından devam eden bir soruşturma nedeniyle yorum yapamayacağı yanıtını verdi.

Avusturya da fon sağlamayı durduran ülkelere katıldı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ülkeleri Gazze'de yerinden edilmiş ve yardıma muhtaç insanlara yardım için fon sağlamaya devam etmeye çağırmasından bir gün sonra yani bugün Avusturya da, kuruluşa fon sağlamayı askıya alan son ülke oldu.

Avusturya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak UNRWA ve Birleşmiş Milletler’i, yardım görevlilerinin Ekim ayında Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısında rol oynadığına dair iddialarla ilgili olarak "kapsamlı, hızlı ve eksiksiz bir soruşturma yürütmeye" çağırdı.

UNRWA'nın finansmanının yaklaşık yüzde 60'ını sağlayan en az 10 ülke daha finansmanı askıya almış durumda. Bu ülkeler arasında ABD, Avustralya, İngiltere, Kanada, Finlandiya, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda ve İsviçre yer alıyor.

Norveç Pazar günü yaptığı açıklamada, iddialarla ilgili endişelerini paylaşmakla birlikte kuruluşa yönelik finansmanını sürdüreceğini belirtti.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, "UNRWA, Gazze'de ve daha geniş bölgede derin sıkıntılar yaşayan milyonlarca insan için bir can simididir" dedi.

Yardım operasyonu tehlikede

Bazı ülkelerin fonları durdurması, Gazze'deki 2,3 milyon Filistinli’nin yarısından fazlasının günlük yardım için başvurduğu ve İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaş nedeniyle zaten zor durumda olan kuruluş için büyük bir sorun.

Guterres, UNRWA'ya yeterli fon sağlanmaması halinde Gazze'deki 2 milyondan fazla Filistinli’ye yönelik yardımların 1 Şubat Perşembe gününden itibaren azaltılacağı uyarısında bulundu.

Guterres yaptığı açıklamada, "Bu personelin iddia edilen menfur eylemlerinin sonuçları olmalı" dedi ve cezai kovuşturmaya uğrayabileceklerini sözlerine ekledi.

UNRWA da bugün yaptığı açıklamada, fonların yeniden sağlanmaması halinde Gazze'deki ve bölgedeki faaliyetlerini Şubat ayı sonundan sonra sürdüremeyeceğini belirtti.

UNWRA, 1948'de İsrail'in kuruluşu sırasında İngiliz yönetimindeki Filistin'de yaşanan savaşın mültecileri için kurulmuştu. Daire hem Filistin topraklarında hem de yurtdışında yaşayan milyonlarca mültecinin soyundan olanlara hizmet veriyor. UNRWA Gazze'de 13 bin kişiyi istihdam ediyor.

İsrail uzun zamandır UNRWA'yı mültecilerin yeniden yerleştirilmesini engelleyerek çatışmayı körüklemekle suçluyor ve zaman zaman yardım kuruluşu personelinin kendisine karşı silahlı saldırılarda yer aldığını savunuyor.

UNRWA ise görevini sadece "yardım" olarak tanımlayarak suç işlediğini reddediyor.

İsrail’den Guterres’e tepki

İsrail ise Filistinliler’e yönelik yardımların yeniden başlatılması çağrısında bulunduğu için Guterres’e tepki gösterdi. İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan, Guterres'in "İsrail vatandaşlarının güvenliğinin kendisi için gerçekten önemli olmadığını bir kez daha kanıtladığını" söyledi.

Erdan Guterres için, "UNRWA'nın kışkırtma ve terörizme destek verdiği ve karıştığına dair kendisine bizzat sunulan kanıtları görmezden geldiği yılların ardından ve UNRWA'daki tüm Hamas teröristlerini bulmak için kapsamlı bir soruşturma yürütmeden önce, terörizmle derinden kirlenmiş bir kuruluşu finanse etme çağrısında bulundu" dedi.