İsrail, BM Genel Sekreteri Guterres’i “istenmeyen kişi” ilan etti ve ülkeye girişini yasakladı

İsrail Dışişleri Bakanı Katz, BM Genel Sekreteri Guterres'in İran'ı kınamamasının kendisini İsrail'de “istenmeyen kişi” haline getirdiğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısını “kesin bir dille” kınamadığı için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail’e girişinin yasaklandığını kaydetti.

Katz X sosyal medya hesabından, Guterres'in İran'ı kınamamasının kendisini İsrail'de “istenmeyen kişi” haline getirdiğini kaydetti.

“Bugün, BM Genel Sekreteri @antonioguterres'i İsrail'de istenmeyen kişi ilan ettim ve ülkeye girişini yasakladım” diyen Katz, paylaşımına, “Neredeyse tüm dünya ülkelerinin yaptığı gibi İran'ın İsrail'e yönelik menfur saldırısını kesin bir dille kınayamayan biri İsrail topraklarına ayak basmayı hak etmiyor demektir” şeklinde devam etti.

Katz, “Bu Genel Sekreter, 7 Ekim'de Hamaslı katiller tarafından gerçekleştirilen katliamı ve cinsel vahşeti henüz kınamamış ve Hamas'ın terör örgütü ilan edilmesi için herhangi bir girişimde bulunmamıştı” dedi.

Katz, Guterres için, “Hamas, Hizbullah, Husiler ve şimdi de küresel terörün anavatanı olan İran'dan teröristlere, tecavüzcülere ve katillere destek veren bir Genel Sekreter, BM tarihinde bir leke olarak hatırlanacak” ifadesini kullandı.

İsrail Dışişleri Bakanı, “İsrail, Antonio Guterres olsun ya da olmasın, vatandaşlarını savunmaya ve ulusal onurunu korumaya devam edecek” dedi.

İlgili Haberler İran “misilleme olmaması halinde İsrail saldırısının sona erdiğini” duyururken, İsrail Lübnan'daki askeri varlığını güçlendiriyor

İran, Lübnan'da destek verdiği Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların tırmandığı Salı günü İsrail'e 180'den fazla balistik füze fırlattı. Füzelerin çoğu havada durduruldu ancak bazıları füze savunma sistemlerini aştı. Herhangi bir can kaybı rapor edilmedi.

Guterres Salı günü sosyal medya platformu X üzerinden kısa bir açıklama yaparak sadece “Ortadoğu'daki son saldırılara” atıfta bulunmuş ve “tırmanış üstüne tırmanış” çatışmayı kınamıştı.

BM Genel Sekreteri, “Ortadoğu anlaşmazlığının tırmanış üzerine tırmanışla genişlemesini kınıyorum. Bunun durması gerekiyor. Kesinlikle ateşkese ihtiyacımız var” demişti.

İsrail dün sabah, Lübnan'ın güneyine kara operasyonu başlatmış, akşam saatlerinde ise İran, İsrail'e füze saldırıları düzenlemişti.

İlgili Haberler Diplomaside "istenmeyen kişi" ilanı ne demek?

Persona non grata, Latince bir deyiş ve istenmeyen kişi anlamına geliyor.

Diplomaside, ülkeden çıkması ya da girişinin yasaklanması istenen yabancı diplomat ve diğer ülke yetkilileri "persona non grata" olarak ilan ediliyor. Doğrudan ilgili kişiyi hedef alan bir diplomatik girişimde bu ifade kullanılıyor.