İsrail Beyrut'u şimdiye kadarki en ağır bombardımanla vurdu

Gece boyunca süren patlamalar Beyrut'un dört bir yanından duyuldu. Şehrin üzerinde yaklaşık 30 dakika boyunca kilometrelerce öteden görülebilen kırmızı ve beyaz ışıklar parladı

İsrail, gece boyunca ve Pazar sabahı erken saatlerde Beyrut'un güney banliyölerini hava saldırılarıyla vurdu. Saldırılar, İsrail'in geçen ay İran destekli Hizbullah grubuna karşı harekatını keskin bir şekilde tırmandırmasından bu yana Lübnan’ın başkentine yönelik en yoğun bombardıman oldu.

Gece boyunca süren patlamalar Beyrut'un dört bir yanından duyuldu. Şehrin üzerinde yaklaşık 30 dakika boyunca kilometrelerce öteden görülebilen kırmızı ve beyaz ışıklar parladı.

Yerel televizyon kanallarına konuşan görgü tanıkları ve askeri analistler, bunun İsrail'in Beyrut'a saldırılarında bugüne kadarki en büyük hava bombardımanı olduğunu söyledi.

Your browser doesn’t support HTML5

İsrail’den Beyrut’a yoğun saldırılar sürüyor

Pazar günü şehrin üzerini gri bir pus kapladı. Beyrut’un güney banliyölerinde molozlar sokaklara saçılırken, bölgenin üzerinde dumanlar yükseldi.

Beyrut'un güney banliyölerindeki Burj El Barajneh bölgesinde yaşayan Hanan Abdullah, “Dün gece, önceki gecelerin en şiddetlisiydi. Etrafımızdaki binalar sallanıyordu ve ilk başta bunun bir deprem olduğunu düşündüm. Düzinelerce saldırı oldu. Hepsini sayamadık. Sesler sağır ediciydi” dedi.

Sosyal medyaya yansıyan ve henüz teyit edilemeyen videolarda, Beyrut’taki havalimanından güney banliyölerine ve şehir merkezine uzanan otoyolda yeni hasarlar olduğu görüldü.

İsrail, hava kuvvetlerinin “Beyrut bölgesinde Hizbullah terör örgütüne ait bir dizi silah depolama tesisine ve terörist altyapı tesislerine bir dizi saldırı düzenlediğini” açıkladı. Lübnanlı yetkililer ise füzelerin neyi vurduğunu ya da ne tür bir hasara yol açtığı hakkında henüz açıklama yapmadı.

İlgili Haberler Dışişleri Bakanı Fidan: “Türkiye Lübnan’a insani yardım desteği vermeye hazır”

Bu hafta sonundaki yoğun bombardıman, Filistinli militan grup Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği ve İsrail verilerine göre yaklaşık 1200 kişinin öldüğü ve 250'den fazla kişinin rehin alındığı saldırının yıldönümünün hemen öncesinde düzenlendi.

İsrail'in Lübnan genelinde düzenlediği hava saldırıları ve ülkenin güneyindeki kara harekatının hedefi, İran'ın bölgedeki başlıca müttefiki olan Lübnanlı silahlı grup Hizbullah. Lübnanlı yetkililer, saldırılarda aralarında sivillerin de bulunduğu yüzlerce kişinin öldüğünü ve 1,2 milyon kişinin yerinden olduğunu belirtiyor.

İsrail, günlerdir Hizbullah'ın kalesi sayılan ama aynı zamanda binlerce Lübnanlı, Filistinli ve Suriyeli mülteciye de ev sahipliği yapan Beyrut'un Dahiye banliyösünü bombalıyor. Bu saldırılardan birinde, 27 Eylül'de Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah öldürülmüştü.

İlgili Haberler Nasrallah'ın olası halefi Safiyeddin ile Cuma gününden beri temas kurulamadığı bildirildi

Lübnanlı bir güvenlik kaynağı, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Perşembe günü kentin uluslararası havalimanı yakınlarında İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısının ardından Nasrallah'ın potansiyel halefi Haşim Safiyuddin ile Cuma gününden bu yana temas kurulamadığını söylemişti.

Lübnanlı güvenlik kaynakları, İsrail'in Safiyuddin’e yönelik saldırının yapıldığı bölgeyi bombalamaya devam ettiğini ve kurtarma ekiplerinin bölgeye ulaşmasını engellediğini söyledi. Hizbullah ise Safiyuddin hakkında yorum yapmadı.

Safiyuddin'nin kaybının örgüt ve hamisi İran için bir başka darbe olacağı belirtiliyor. İsrail'in geçen yıl bölge genelinde gerçekleştirdiği ve son haftalarda hız kazanan saldırıları Hizbullah'ın lider kadrosuna büyük zarar vermişti.

Gazze savaşı

Filistinli yetkililerin verdiği bilgiye göre, İsrail'in 7 Ekim saldırılarının ardından Gazze’ye başlattığı ve İran destekli bir başka grup olan Hamas'ı ortadan kaldırmayı amaçlayan savaşında yaklaşık 42 bin kişi öldü. Gazze’nin kıyı bölgesi saldırılar nedeniyle harabeye dönmüş durumda.

Hamas tarafından yönetilen Gazze hükümetinin medya ofisi, İsrail’in Pazar günü erken saatlerde Gazze Şeridi'nde bir camiyi ve yerinden edilmiş insanların barındığı bir okulu hava saldırılarıyla vurduğunu, en az 26 kişinin öldüğünü ve 93 kişinin yaralandığını bildirdi.

Hizbullah, 7 Ekim saldırılarından ve İsrail'in Gazze'yi bombalamaya başlamasından bir gün sonra Hamas ile dayanışma içinde olduğunu söyleyerek İsrail'e roket atmaya başlamıştı.

İsrail'in kuzeyinde Pazar günü hava saldırısı sirenleri çaldı. İsrail ordusu, Lübnan topraklarından fırlatılan roketleri önlediğini açıkladı.

İsrail, geçen ay Hizbullah'a yönelik saldırılarını arttırdığını ve bu sayede 8 Ekim'den bu yana örgütün bombardımanına maruz kalan on binlerce vatandaşının İsrail'in kuzeyindeki evlerine güvenli bir şekilde dönebildiğini açıkladı.

İsrailli yetkililer, Lübnan'ın güneyinde şu ana kadar 9 İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi.