Taleban’ın Afganistan’da kız ve kadınların eğitimine yasak getirmesi, çalışma hayatlarının engellenmesine küresel tepkiler sürerken BM de “çağdışı” yasakların kaldırılması için çabalarını sürdürüyor. BM yetkilileri, Afganistan’da kız çocuklara ve kadınlar yönelik çeşitli yasakların kalkması çağrısını Taleban yönetimine iletti.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed ve BM Kadın Birimi Başkanı Sima Bahous ve beraberlerindeki üst düzey heyet, Kabil, Herat ve Kandahar’da temaslarda bulundu. Heyet, Taleban yönetimi yetkililerine kız çocukları ve kadınlara yönelik yasaklardan duydukları rahatsızlığı dile getirerek, tüm yasakların derhal kaldırılması çağrısında bulundu.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed, dışlanan ve baskıya dayalı bir toplumun yaşadığı ülkenin asla gelişemeyeceği konusundaki görüşlerini dile getirdiklerini belirterek, “İslam dininde kadın ve kızların eğitim görmesiyle ilgili herhangi bir yasak olmadığını” hatırlattık dedi.
“Görüşlerimizi Taleban’a sözlü olarak ilettik”
Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed, Afganistan ziyaretinin ana hedefinin, orta ve yüksek eğitimleri engellenen kadın ve kız çocukları için en yetkili isimlerle konuşarak kadın haklarının önemini bir kez daha sözlü olarak vurgulamak ve kaybettikleri tüm hakları geri kazanmaları için verdikleri mücadelede Afgan kadınlarıyla dayanışma içinde olduklarını göstermek olduğunu belirtti.
İlgili Haberler BM’den Taleban’a Eğitim Hakkı ÇağrısıBM’nin üst düzey yetkilileri, ziyaretlerinde, eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, eski Başbakan Abdullah Abdullah ve Taleban yönetiminin birçok üst düzey yetkilisinin yanısıra, sivil toplum kuruluşlarında haklarını aramak için mücadelelerini sürdüren kadınlar, ülkede görev BM personeli ve BM Kadın Birimi ile çalışan gençlerle toplantılar düzenledi.
Mohammed, insani işlerden sorumlu diğer BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths’in de Afganistan’da olduğunu, Afganistan’daki insani yardımın geliştirilmesi konusunda çabalarının da sürdüğünü kaydetti.
“Fermanları veren ulemayla görüştük”
BM’nin üst düzey yönetimi, Afganistan’daki yasakların sonlandırılması için ayrıca Türkiye, Endonezya, Suudi Arabistan da dahil bazı Körfez Ülkeleri, Kazakistan, İngiltere ve AB yetkilileriyle Afganistan’da yaşanan kadın hakları ve eğitim kriziyle ilgili toplantılar da yaptı.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Mohammed, temaslarının ardından New York’ta düzenlediği basın toplantısında, ayrımcılık yapılmamasının hayati önem taşıdığı ve kadın hakları yok sayılarak sürdürülebilir bir barışın sağlanamayacağı mesajını en yetkili kişilere ilettiklerini belirtti.
BM Genel Sekreter Yardımcısı, ziyaretlerinin iki hafta sürdüğünü, hem Afganistan’da hem de farklı ülkelerde temaslarda bulunduklarını belirterek, “Uluslararası toplumun Afganistan’da yaşananlara ortak bir tepki vermesi gerekiyor. Afganistan ve farklı ülkelere yaptığımız ziyaretin amacı buydu. Afganistan’ın Kandahar kentinde şura ve fermanları veren, kanunları çıkaran ulema ile görüştük” dedi.
“Taleban tarihinde hiçbir fermanla ilgili geri adım atmadı”
Mohammed, Taleban yetkililerinin kendilerini savunduğunu, tek amaçlarının insanlık ve kadınları korumak olduğunu söylediğini aktararak, “Taleban, bize kadınları korumak için çıkardıkları haklardan, fermanlardan bahsetti. Taleban, kadınları koruyan bir ortam yaratmak istediğini söylüyor. Onların koruma tanımı ise bizim açımızdan tümüyle şiddetli bir baskı. Kadınların hayatlarını korumak için bunları yaptıklarını ifade ediyorlar. Biz de onlara bir yandan hakları verip diğer yandan bu hakları geri aldıklarını ve bunun kabul edilemez olduğunu hatırlattık. Bize insani ilkelerden bahsetmeye başladıklarında ise insani ilkelerde ayrımcılık yapmamanın önemini vurguladık. İnsani olarak kadınların dünyadan silinip süpürülmemesi gerektiğini, Taleban’ın bunu yaptığını ve kadınları silmek istediğini vurguladık. Taleban'ın tarihinde herhangi bir fermanı tersine çevirdiğini görmedik. Umarız onları zorlamaya devam edersek, kadınları ve kız çocuklarını tekrar iş hayatına ve eğitime geri getirecek bu fermanlardan geri adım atarlar” dedi.