İskoçya'da Tarihi Referandum

Your browser doesn’t support HTML5

İskoçya’nın İngiltere’nin bir parçası olarak kalıp kalmayacağını belirleyecek referandum Perşembe günü yapılıyor. Londra’da siyasetçiler İskoç seçmenlerin bağımsızlığı reddetmesi durumunda daha fazla özerklik sözü verdi

İngiltere ve İskoçya arasındaki bir otoyola yerleştirilen sahte sınır noktası turistlerin kafasını karıştırdı.

Jon Parker Lee, “Bazılarımız İskoç, bazılarımız İngiliz. Tartışmanın iyi bir şakaya ihtiyacı vardı. Esprili bir an yaşatalım istedik,” diyor.

Şaka bazı temel sorular hakkında fikir veriyor. Londra’da hükümet gerçek sınır noktalarının konulabileceği uyarısında bulundu.

İngiltere’de hükümet, bağımsız bir İskoçya’nın para birimi olarak pound’u kullanamayabileceğini bildirdi. “Evet” kampanyasını yürütenler para biriminin İngiliz olduğu kadar İskoç da olduğunu savunuyor. Bazı uzmanlara göre “evet” oyu, İngiliz sterlininin değer kaybetmesine yol açabilir.

İngiltere’nin nükleer silahları İskoçya’da bulunuyor. Bağımsızlık taraftarları bu silahları sınırın güneyine yollayacaklarını söylüyor.

Başbakan David Cameron haftabaşında yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarihi ve duygusal bağları gündeme getirdi: “İskoç halkının kendi yoluna gitmesi büyük uğraşla inşa ettikleri bir evi terk edip anahtarını da sokağa atmaya benzer.”

Uzmanlar bu duygusal söylemin nedeninin anketlerdeki farkın daralması ve İskoçya’nın bağımsızlığının İngiltere üzerinde yapacağı derin etki olduğunu söylüyor.

İskoçya Başbakanı Alex Salmond “Evet” kampanyasının lideri ve anketlerin David Cameron’ı şaşırttığını söylüyor: “David Cameron benim yanımda Üçüncü George’un Amerika’yı kaybetmesi gibi İskoçya’yı kaybetmek istemediğini söyledi. İskoçya bir ulus devlettir ve kimsenin kaybedip bulacağı bir mal değildir.”

İngiltere’de ilk kez oy verecek 16-17 yaşındaki gençler de tartışmaları yakından izliyor. Aberdeen kıyısındaki Inversnecky Cafe’de Erin ve Martin farklı görüşlere sahip.

Erin, “Ellerinde söylediklerini destekleyecek istatistikler yok. Evet oyu verin sonra her şeyi çözeriz diyorlar,” şeklinde konuşuyor.

Martin ise, “Ben bağımsızlığı destekliyorum çünkü İskoçya’yı yönetecek politikacıların burada yaşayan ve burada çalışanlar olmasını istiyorum. Bağımsız olursak seçtiğimiz hükümet onları seçme nedenlerimize göre hareket edecektir,” diyor.

Birleşik Krallık’ın geri kalanını oluşturan İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda İskoçya’nın geleceğini belirleyecek referandumda oy veremiyor. Anketlere göre çoğunluk İskoçya’nın ayrılmasını istemiyor.

Sonuçların Cuma sabahı belli olması bekleniyor.