İzmir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi Girişimi, 28 Nisan Dünya İş Cinayetlerinde Ölenleri Anma Günü’nde bir etkinlik düzenledi.
İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin de destek verdiği etkinlik, Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapıldı.
Your browser doesn’t support HTML5
'İş Cinayetleri Sokak Resim Sergisi’yle başlayan etkinlikte, çalışma sırasında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşunda bulunuldu.
Sık sık “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Kaza değil cinayet”, “Kaza değil aşırı üretim” sloganlarının atıldığı açıklamayı İzmir İSİG Meclisi adına Mustafa Güven okudu. Güven, “Dünyada her gün çalışırken ölen insan sayısı, savaşırken ölenlerin sayısından fazladır. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre her sene dünyada 2 milyon 300 binden fazla kadın ve erkek çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir, bir işçi çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir, 160 işçi iş kazası geçiriyor. Her gün 6 bin300 işçi çalışırken ölüyor” diye konuştu.
“İş cinayetleri kayıtlara geçmeyebiliyor”
Açıklamada, Türkiye’de işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik uygulamalar da eleştirildi. Güven, “Ülkemizde ise maalesef özellikle sendikasız, örgütsüz, güvencesiz olarak kayıt dışı alanlarda iş cinayetlerine kurban gidenlerin, göçmen işçilerin isimleri kayıtlara dahi geçmeyebiliyor. Yasalar ile koruma altına alındığı söylenen işçi sağlığı ve iş güvenliği, her geçen gün kötüye gidiyor. Ülkemiz toplu iş cinayetlerinde, işçi ölümlerinde dünyada ilk sıralarda geliyor” ifadelerini kullandı.
Açıklamada meydana gelen ölümlerin ise kaza değil cinayet olduğu savunuldu: “Kazanın bilimsel tanımı, öngörülemez olmasıdır. Öngöremediğiniz, tüm önlemleri almanıza rağmen gerçekleşmesine engel olamadığınız, beklenmedik olan şey kazadır. Öngörülebilir bir ölüm, öngörülebilir bir arıza, öngörülebilir bir kırılma, yaralanma kaza olmaz. Biz neredeyse bütün iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenebileceğini biliyoruz. Bu nedenle, meydana gelen ölümlere, kaza değil cinayet diyoruz.”
Basın açıklamasında bir araya gelen kalabalık atılan sloganların ardından dağıldı.