Amerika liderliğindeki koalisyon IŞİD’i ortadan kaldırmaya çalışırken, Irak ve Türkiye’deki siyasi karışıklığın bu çabayı zorlaştırabileceği yorumları yapılıyor.
Irak’ta siyasiler, reform yapamazken, birçok Iraklı yolsuzluklardan şikayetçi ve son olarak da Şii lider Mukteda El Sadr’ı destekleyenler Yeşil Bölge’yi işgal etti.
Irak hükümeti protestoları bastırmaya çalışıyor ama siyasi kutuplaşmanın gün ışığına çıkardığı zorluklar devam ediyor.
Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis’e göre bu ortam, başta IŞİD olmak üzere Irak’ın düşmanlarının işine yarayan bir durum.
Uzmanlar meşru ve uyumlu bir yönetim, Irak’ın uzun dönemde istikrarının anahtarı olabilir.
Atlantik Konseyi’nden Nussaibah Yunus’a göre halkının ihtiyaçlarına ve taleplerine karşılık veren hükümetlerin olduğu ülkelerde ayaklanma ve terörizm yok.
Younis, bu yüzden de Amerika liderliğindeki koalisyonun IŞİD’e karşı sürdürdüğü askeri çabaların sınırlı sonuç vereceği görüşünde.
Yunus, protestocuların isteklerine yanıt vermeden Irak’ta radikalleşmenin temel nedenleri ile mücadele edilemeyeceğini kaydetti.
Türkiye’de de Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ani istifası Amerika’yı Türkiye’deki kilit müttefiklerinden birinden mahrum bıraktı.
İstifanın durumu daha da karmaşık hale getirdiğini söyleyen Carnegie Uluslararası Barış Vakfı uzmanlarından Perry Cammarck, Washington’da yakından bilinen bir isim olan Davutoğlu’nun, son yıllardaki Türk dış politikasının mimarı olduğuna dikkati çekti.
Cammarck, Amerika’nın Türkiye’nin iç politikasında çok az manevra alanı olduğunu da söyledi.
Amerika Dışişleri Bakanlığı’na göre Türkiye, IŞİD’le mücadele koalisyonunun güçlü bir üyesi ve Türkiye’nin siyasi dinamiklerine rağmen bunun devam etmesini bekleniyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehditlerin farkında olduğunu söyledi.
Uzmanlara göre, Amerika’nın en büyük sorunu, iki ülkeye de destek verirken iç işlerine müdahale ediyormuş izlenimi yaratabileceği endişesi.