ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada IŞİD'in üst düzey beş liderinden biri olan Mahir el Agal'ın ABD tarafından düzenlenen bir hava operasyonunda öldürüldüğü bildirildi.
CENTCOM, el Agal'ın Suriye'nin kuzeybatısında insansız hava aracıyla yapılan operasyonda öldürüldüğünü bildirdi. Saldırıda el Agal’ın yardımcılarından birinin de ağır yaralandığı kaydedildi.
Açıklamada operasyonun büyük planlamalar sonucu başarıyla hayata geçirildiği ve ilk değerlendirmelerin sivil can kaybının yaşanmadığını gösterdiği belirtildi.
Açıklamada el Agal'ın Irak ve Suriye dışındaki IŞID ağlarının geliştirilmesinden sorumlu olduğu belirtildi.
ABD Merkez Komutası Sözcüsü açıklamasındada ''IŞİD, ABD ve bölgedeki ortakları için tehdit oluşturmayı sürdürüyor'' dedi.
El Agal'ın öldürülmesi, IŞİD’in Suriye'de topraklarını kaybettikten sonra gerilla gücü olarak yeniden örgütlenme çabalarına bir darbe olarak değerlendiriliyor.
Şubat ayında da IŞİD'in üst düzey lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi, ABD'nin Suriye'de düzenlediği obir askeri baskın sırasında kendini öldürmüştü.
ABD'nin Suriye'deki yaklaşık 900 askerinin çoğu 10 yıldır devam eden iç savaşta harabeye dönmüş ülkenin doğusunda faaliyet gösteriyor. Başkan Joe Biden yönetimi henüz sekiz yıldır süren misyonda uzun vadeli bir plan açıklamadı.
Muhaliflerin elindeki bölgelerde faaliyet gösteren insani yardım örgütü Suriye Sivil Savunma, kimliği belirsiz bir insansız hava aracının Halep'in kuzey kırsalındaki Khaltan köyünde bir motosikleti hedef aldığını ve iki kişinin öldüğünü bildirdi.
İlgili Haberler Reuters: “IŞİD Irak ve Suriye'yi Yeniden Tehdit Ediyor”ABD ordusu açıklamasında motosikletten söz etmedi ancak Mahir ile yakından bağlantılı üst düzey bir IŞİD yetkilisinin ağır yaralandığını bildirdi.
2014-2017 yılları arasında IŞİD milyonlarca kişiyi yönetiyor ve dünya genelinde onlarca şehirde düzenlenen saldırıların sorumluluğunu üstleniyor ya da bu saldırılara ilham oluyordu.
IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi 2014'te Irak ve Suriye'nin dörtte birinden büyük bir bölgede halifelik ilan etmişti. Bağdadi, Suriye'nin kuzeybatısında 2019 yılında ABD özel güçleri tarafından düzenlenen operasyonda öldürülmüştü.
IŞİD'le mücadele eden ABD liderliğindeki koalisyon 2019'un ortasında grubun savaş alanında bozguna uğramasının ardından 3 bini yabancı olmak üzere 14 bin ile 18 bin üyesini elinde tuttuğunu bildirmişti.
Uzmanlar normal hayatlarına dönen birçok yerel savaşçının bir fırsat belirmesi durumunda yeniden ortaya çıkmaya hazır olduklarını söylüyor.
Sahadaki IŞİD karşıtı operasyonlar
Bu arada bölgede IŞİD karşıtı operasyonların hızının arttığı görülüyor. Irak ordusu ve ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), geçen ay düzenledikleri IŞİD karşıtı bir dizi operasyonda başarılı olduklarını iddia ediyor.
Ancak ABD’nin Suriye'de sahadaki başlıca ortağı SDG, IŞİD'in geri dönüş kabiliyetine sahip olduğundan hala endişeli.
SDG'nin siyasi kanadı olan Suriye Demokratik Konseyi'nin genel başkanı İlham Ahmed, dün New Lines Institute adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen sanal bir forumda bir tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada, "IŞİD henüz bitmedi" dedi.
Terör örgütünün, militanlarını ve aile üyelerini hapishanelerden ve yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplardan kaçırmak için giderek artan sayıdaki girişimlerine dikkat çeken Ahmed IŞİD için, "Hala birçok bölgede faaliyet gösteriyor" ifadesini kullandı.
Ahmed, "IŞİD bir şeylere hazırlanıyor," diyerek Türkiye'yi, Suriye'nin kuzeydoğusunda ağırlıklı olarak Kürt güçlerini hedef alan askeri operasyonları hızlandırarak IŞİD'e operasyon için daha fazla alan vermekle suçladı.
Ahmed, "Uluslararası koalisyonun hedef aldığı tüm IŞİD liderlerinin Türkiye'nin işgal ettiği bölgelerde kaldığını ve yerleştiğini herkes görüyor" iddiasında bulundu.
Ahmed ayrıca Türkiye'nin, SDG'yi IŞİD karşıtı operasyonlara ayırdığı kaynağı başka alanlarda kullanmak zorunda bıraktığını öne sürdü.
Türkiye ise bu suçlamaları reddederek SDG'yi istikrarsızlığı körüklemekle suçladı.
Bir Türk diplomat VOA'ya e-posta yoluyla verdiği yanıtta, "SDG bir terör örgütü ve PKK'nın Suriye kolu" dedi.
İsminin verilmemesi koşuluyla açıklama yapan Türk diplomat, SDG için, "Çalışma rehberleri, sahada terörizme ve uluslararası basında bize karşı kara propagandaya dayanıyor" dedi.
Washington, PKK'nın Suriye kolu ile SDG arasında ayrım yapmaya çalışıyor. Öte yandan ABD, Ankara gibi PKK'yı terör örgütü olarak görüyor.
Türk diplomat, IŞİD'in Arapça kısaltmasını kullanarak, "Türkiye ve Suriye Geçici Hükümeti, DEAŞ'la savaşmaya kararlıdır ve rakamlar bunu kanıtlıyor" dedi.
Türk diplomat "Şu ana kadar 4 bin 500'den fazla DEAŞ'lı teröristi ortadan kaldırdık" ifadesini kullandı.