Başkan Barack Obama, Irak ve Suriye’de büyük tehdit haline gelen IŞİD örgütüyle mücadelede dört aşamalı bir strateji açıkladı.
Obama, dün akşam Amerikan televizyonlarından canlı yayınlanan konuşmasında, bu mücadelenin Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de yürütülebileceğinin sinyallerini verdi.
IŞİD militanlarını hedef alan bombardımanın devam edeceğini söyleyen Obama, Irak ve Kürt kuvvetlerine destek olmak üzere ek 475 Amerikan askerini Irak’a göndereceğini açıkladı. Ancak bu askerler muharip görevde yer almayacak.
Ayrıca Amerika’nın önderliğini yapacağı koalisyon, IŞİD’e dışarıdan militan katılmasını önlemeyi ve militanların ilerleyişi karşısında evlerini terk etmek zorunda kalan sivillere insani yardımların arttırılmasını öngörüyor.
Obama koalisyona katılacak ülke adı vermedi. Ancak bu ülkelerin Türkiye de dahil, IŞİD tehdidine en yakın ülkeler olması bekleniyor. Obama ayrıca Bağdat hükümetine de desteğin arttırılacağını, “Irak hükümetinin yapması gereken işi kendilerinin yapmak zorunda olmadığını” söyledi.
Obama net bir hedef olduğunu, onun da kapsamlı ve sürdürülebilir bir terörle mücadele stratejisi izleyerek IŞİD’in zayıflatılıp en nihayetinde de imha edilmesi olduğunu söyledi.
Obama’nın dört aşamalı IŞİD’le mücadele stratejisinin birinci aşamasını Irak’ta örgüt hedeflerine hava saldırılarının devamı oluşturuyor. Bu kapsamda Obama, gerekirse hava operasyonlarının Suriye’deki hedeflere de düzenlenebileceğini bildirdi. Amerika şu ana kadar IŞİD hedeflerine 150'nin üzerinde hava saldırısı düzenledi. Bombardıman başarılı sonuç verse de militanlar, misilleme olarak ellerindeki iki Amerikalı gazeteciyi başlarını keserek öldürdü.
İkinci aşamadaysa yerdeki güçlere, ağırlıklı olarak Irak ve Kürt kuvvetlerine eğitim, istihbarat ve teçhizat desteği öngörülüyor. Obama’nın sözünü ettiği 475 ek asker bu destek görevini yerine getirecek. Başkan ayrıca, [IŞİD’le de mücadele eden] Suriye’deki ılımlı muhalefete yardımların arttırılması için Kongre’ye ek ödenek çağrısında bulundu. Obama, Esat rejiminin meşruluğunu kaybettiğini bir kez daha yineleyerek, IŞİD'le mücadelede "kendi halkını terörize eden bir rejime güvenemeyiz" diye konuştu.
Üçüncü aşamada İslam Devleti’nin mali kaynaklarının kurutulması, bölgede istihbarat faaliyetlerinin arttırılması, yabancı militanların IŞİD’e katılımının önlenmesi hedefleniyor. Yabancı militanların geçişini önlemesi konusunda Amerika Türkiye’ye de talepte bulunmuştu. Bu konuda Washington resmi eleştiriden kaçınsa da, örtülü açıklamalarla yabancı militan geçişine göz yumulmasının sorun yarattığına dikkat çekilmişti.
Obama’nın dört aşamalı IŞİD’le mücadele stratejisinin son aşamasında da IŞİD tehdidinden kaçarak evlerini terk etmek zorunda kalan sivillere insani yardımların arttırılması amaçlanıyor.
Başkan Obama, bir süredir Amerika’da medya ve Kongre tarafından IŞİD’e karşı bir mücadele stratejisi olmadığı yönünde eleştiriliyordu. Dün akşamki kısa konuşmasında bu stratejisinin ayrıntılarını veren Obama, Amerika’nın IŞİD militanlarını “nerede olurlarsa olsunlar” yenilgiye uğratmak için hem hava gücüyle, hem de yerdeki ortak güçlerin yardımıyla “yorulmaksızın ve düzenli olarak” çaba yürüteceğini bildirdi.
Obama, Amerika’yı tehdit eden teröristleri yenme stratejilerinin yıllar boyunca Yemen ve Somali'de de başarıya ulaştığını söyledi. İslam Devleti’nin önemli bir terör tehdidi olduğunun altını çizen Obama, bu grubun ne ‘İslami’ ne de ‘devlet’ olduğunu, kurbanlarının da ağırlıklı olarak Müslüman olduğunu söyledi.
Muharip Amerikan askerlerinin yabancı bir ülkeye gönderilmeyeceği güvencesi veren Obama, bununla birlikte Amerika’nın temel çıkarlarını tehdit eden herkese karşı güç kullanılacağına dikkati çekti.
IŞİD’e karşı müdahalede Kongre’den sıklıkla yetki alıp almaması tartışılan Obama gerekli yetkiye sahip olduğunu belirtirken, Amerika’nın birlik içinde olduğunu göstermek için Kongre’den destek almasının da kendini memnun edeceğini sözlerine ekledi.